ЕК отчете достатъчен напредък по развода с Лондон

Европейският съвет ще реши дали ще се премине към втория етап
Обновена: 8 дек 2017 09:44 | 8 дек 2017 09:42, Елка Василева
10
ЕК отчете достатъчен напредък по развода с Лондон
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение. Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

Комисията уточни, че оценката й почива на съвместен доклад, подкрепен днес от британския премиер Тереза Мей при среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Още по темата

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е "справедливо", но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

"Преговорите са трудни, но ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Доволен съм от справедлива сделка", каза той пред журналисти.

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Европейската комисия гарантира правата на близо 3 милиона граждани от ЕС във Великобритания и на 1 милион британци в страните от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Тя потвърди, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. По думите на Мей Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от ЕС. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси преговорите за Brexit, припомня АП.

Мей каза, че според постигнатата с Европейската комисия договорка границата ще остане отворена, като същевременно се запази конституционната и икономическа цялост на Обединеното кралство.

ЕК отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
1
 
! Отговори
И КОЙ? КОЙ А? преди 6 години
Сигурно пак руските хакери са винивни! Или Путин?!
8
1
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
въпроса е , че лондонското сити няма да може да оперира на континента . иначе всеки може да закупи банка на континента и да оперира с нея . просто кралството ще загуби приходи от финансовите си операции на континента.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изобщо се заномава Брюксел с Англия ? Англия е една пропаднала ислямска държава
6
3
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
доколкото знам американските евреи печатат само долара но ние в европа използваме еврото....ако не ползваме долара малко трудно могат да командват финансово.относно слугите...бих казал , че след 20-на годинки американците ще слугуват на жълтурите...а ако ес се разберем с русия можем да избегнем подобна съдба. а ес няма нужда да се меси по глобални въпроси-просто това струвало прекаленно много пари и животи на европейци...нека американците да го играят полицай
5
3
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Найде бе, ти откри топлата вода .То преди ЕС в Англия не е имало банки. :-)Купуват една Европейска банка и си бачкат с тяхните права умник. Не ги мисли евреите
4
4
 
5
 
! Отговори
Чудя се преди 6 години
До до 2Ами идеята на американските евреи е да господстват над ЕС!Как мислиш-лондонските евреи към кого смятат да се присъединят,към Господарите или към слугите?(риторичен въпрос)Съвсем очевидно е,че ЕС няма самостоятелна воля по глобалните въпроси!
3
5
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
най-важното е , че англия няма да може повече да пречи на ес...т.е щатите загубиха троянският си кон в европа. другото важно е , че английските избиратели излизайки от ес ще загубят много без да спечелят (а какво точно ще спечелят лондонските евреи не знам но ще загубят възможността да предлагат финансови услуги в ес...паспортите на банките им няма да са повече валидни)
2
6
 
4
 
! Отговори
Чудя се преди 6 години
С какъв акъл брюкселските бюрократчета си мислят,че могат да надхитрят лондонските евреи????Евреина можеш да го изгониш или у*биеш(случвало се е в историята),но не можеш да го излъжеш!Тая дисциплина те са я измислили,дето се казва!
1
5
 
1
 
! Отговори
БГ дебилчо преди 6 години
Е ? И кво от тва ?