Аврамопулос оптимист за България в Шенген

"Не искаме внос на престъпност от България и Румъния"
Обновена: 13 дек 2017 20:16 | 13 дек 2017 20:16, Екип на Dnes.bg
10
Аврамопулос оптимист за България в Шенген
Димитрис Аврамопулос; Снимка: Reuters, архив

След като говорих с министрите на вътрешните работи на ЕС, съм оптимист, че е дошло време въпросът за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде отново обсъден. Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос на дебат в Европейския парламент. Дискусията беше организирана по настояване на шефа на депутатите социалисти Джани Питела. 

Естония, която председателства в момента Съвета на ЕС, обаче каза, че условия за постигане на нужното единодушие в момента няма и това е било проверено последно през октомври, когато темата е била дискутирана на редовното месечно събиране на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Мати Матикаас добави от името на Председателството, че намалелият миграционен натиск, както и предсрочното изпълнение на някои миграционни мерки може да промени ситуацията, но не се ангажира със срок кога въпросът ще бъде подложен на гласуване.

Вероятно е България и Румъния да се наложи да изчакат Хърватия, която в момента е на финала на оценката за изпълнението на критериите за влизането си в Шенген, преди въпросът да бъде отворен отново.

Въпреки че Европейската комисия и Европейският парламент неколкократно обявяват, че София и Букурещ са готови за членството, единствено страните членки могат да вземат решение за това.

Според някои евродепутати, участвали в дебата, разширяването на Шенген не може да стане преди системата да се реформира. Същото заяви и френският президент Еманюел Макрон при визитата си във Варна през лятото.

Дебатът за българското и румънско членство в Европарламента беше разгорещен, като социалистите, либералите, зелените, крайната левица и християн-демократите като цяло го подкрепиха, докато консерваторите и евроскептиците се противопоставиха не само на разширяването, но и на съществуването на Шенген.

"Сега, когато толкова мигранти напират към Европа, дори е учудващо, че този въпрос се дебатира. Това, което искат от нас гражданите е сигурност", заяви Маргот Паркър от групата на Найджъл Фараж. Според нея Шенген помага на терористите и на трафикантите на оръжие и трябва да бъде разпуснат.

Франц Обермаер от групата на Марин Льо Пен изрази недоумение как шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер може от една страна да препоръчва България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген, а от друга да признава в доклада за наблюдение, че те не са изпълнили всички препоръки. Вместо да се губи време с двете страни, по-добре е да се укрепва западният и южен форнт на Шенген, смята евроскептикът.

Според Хелга Стивънс от консерваторите корупцията продължава да е проблем в България и Румъния и тъй като "в Шенген няма вътрешни граници, е изключително важно да не допуснем внос на престъпност от други страни".

Евродепутатката заяви, че напредъкът на двете страни по механизма за наблюдение е недостатъчен и затова "ние сме против. Повече трябва да бъде направено преди тези страни да могат да влязат в Шенген".

Ангел Джамбазки, който членува в същата група, нарече поведението на ЕС дискриминационно и посочи, че в брюкселския квартал "Моленбек" има повече незаконни оръжия, отколкото целия арсенал на белгийската армия, но въпреки това Белгия и Холандия са в Шенген.

Българските евродепутати, които се включиха в дебата, се придържаха към линията, че причините за недопускането на страната в Шенген са политически и дискриминационни.

"България и Румъния изпълняват критериите от 6 години и това, на което сме свидетели, са двойни стандарти към двете страни, прилагани по дискриминационен начин. Това трябва да спре", заяви Сергей Станишев.

За разлика от българите, румънските евродепутати се скараха дали страната им е готова за Шенген с Моника Маковей и Кристиян Преда, настоявайки, че правосъдната реформа не е приключила, а последните законодателни промени връщат страната назад.

"Накрая на пътя сме, да го извървим заедно", призова Аврамопулос, изразявайки надежда въпросът с членството на България и Румъния да влезе в дневния ред на съветите на вътрешните министри от ЕС в скоро време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Оптимист е щото не зависи от него. То и от депутатите не зависи, те затова се изказват
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Загря ли, че нищо не зависи от вас.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни баламосвали с шенген.България никога няма да се присъедини към шенген,
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни баламосвали с шенген.България никога няма да се присъедини към шенген,
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Какви бежанци в бугаристан? Та те умират от ужас само при мисълта! А иначе по темата, ЕС се дърпа защото махнат ли границите приемат и ордата от маннгали които ще се изнесат от бг в посока запад - кофти за тях - добре за нас, това е проблема, но няма нищо вечно, рано или късно трябва да клекнат а маннгалите имат търпение. Европейците са проссти хора, не могат да разберат че маннгала не може да се интегрира - не е било постигнато в повече от хилядолетие та те ли ще го направят? Хехе :))
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шенген, не ЕС
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плоф. Иво Христов каза, че БГ никога няма да влезе в ЕС. Пък и докато ни приемат ЕС вече ще се е разпаднал. За какво ни е шенген, да се напълним и ние с бежанци като Гърция ли? Тепърва ще има още вълни от гладни.