ЕП загуби срещу ЕК за дюнерите! Свежи и апетитни ще са с... фосфати

Депутатите не можаха да съберат достатъчно гласове за блокиренето им
13 дек 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
59
ЕП загуби срещу ЕК за дюнерите! Свежи и апетитни ще са с... фосфати
Снимка: Reuters, архив

Европейският парламент не успя да събере достатъчно гласове да блокира предложение на Европейската комисия за допускане на фосфатните добавки в месото.
 
Три гласа не достигнаха за подкрепа на предложението на парламентарната комисия на Европарламента за безопасност на храните да се спре законодателното предложение, докато се появят нови научни анализи за влиянието на фосфатите върху смъртността от сърдечно-съдови заболявания.
 
373-ма евродепутати гласуваха да се изчака, 272-ма подкрепиха фосфатите в месото, а 30 се въздържаха. За да се блокира предложението бяха нужни 376 гласа.
 
Еврокомисията предлага промени в правилата за хранителните добавки, сред които отпадане на забраната за използване на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо. Тя засяга всички местни заготовки, включително и месото за дюнерите.

Според еврокомисаря за здравето и храните Витенис Андрукайтис в момента няма други технологични възможности за удължаване срока на годност на месото освен фосфатните добавки. Андрукайтис се позова на мнението на експертния комитет за храните на ЕС, че фосфатите в определени дози не са опасни за човешкото здраве. Той добави, че използването им вече е разрешено в редица други храни, включително в различни видове наденици и напитки, и добавянето на замразеното месо, няма да промени значително количеството на този вид добавка в човешкия организъм.
 
Фосфатите се използват като стабилизатор за удължаване на срока на влажност на месото, за слепване на отделните части на месото и като подобрител на вкуса.

Още по темата

 
Евродепутатите, основно от групите на социалистите и на зелените, обаче настояваха да се изчака. Еврокомисията е поръчала на Агенцията си за безопасност на храните да направи оценка на всички добавки, одобрени преди 2009 г. Сред тях са и фосфатите, чиято научна оценка за безопасност е от 1991 г. Те посочват, че потребителите няма как да знаят дали добавката присъства в месото за дюнери, тъй като етикетите със състава не са достъпни за тях, а те получават направо готовия продукт от дюнерджийниците. Новата експертиза трябва да е готова през декември 2018 г.
 
Противниците на фосфатите настояват, че оригиналната рецепта на дюнера не предвижда той да се прави от замразено месо, и смятат, че поправката на Еврокомисията облагодетелства производителите, удължавайки сроковете на годност на месото. Те твърдят, че фосфатите ще направят месото по-тежко, като купувачите ще плащат за водата в него. Последното се отрича от Еврокомисията, която казва, че водата се изпарява при печенето на дюнерите.
 
Водещият аргумент на противниците обаче е, са резултатите от няколко международни научни изследвания от 2012 г и 2013 г., които правят връзка между фосфатните добавки и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртността от тях.
 
Споровете между Европарламента и Еврокомисията предизвикаха вълнения в целия ЕС и особено в Германия, където медиите писаха, че ЕС ще забрани дюнерите и ще остави хиляди хора без препитание.
 
"Няма да забраняваме дюнерите, но сме против предложението на Еврокомисията да се добавят фосфати. Искаме нещата да се оставят, както са сега, докато не излязат нови научни мнения по въпроса“, заяви говорителят на Европарламента по темата датската евродепутатка Кристел Шалдемозе.
 
"Зелените и социалистите просто създават паника. Фосфатите присъстват естествено в храните, а отсъствието им създава рискове за хигиената“, каза пък Ренате Зомер от групата на християн-демократите, с чиито гласове, Европарламента отхвърли предложението за блокиране на поправката.
 
Нито един български евродепутат не взе думата в дебата, който се проведе малко след полунощ тази нощ в Страсбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето заведения където продават дюнери няма място даже клиентите да седнат и да ядат.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито един български евродепутат не взе думата в дебата, който се проведе малко след полунощ тази нощ в Страсбург..Че кой български евродепутат разбира нещо от темата? Бюрека ли, Жамбазчито ли, та нали и на двамата кратуните им са празни?
30
1
 
11
 
! Отговори
док преди 6 години
Високите нива на фосфати именно в червеното месо водят също до преждевременно стареене и вредят на бъбреците.Фосфат има в много храни, включително различни видове месо, риба, яйца, млечни продукти и зеленчуци. Прекаленото му приемане обаче намалява възможностите на имунната система
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото чувам, бойкотът не трябв да се ограничава само с дюнерите. Май не трябва да пазаруваме и от Лавка:)
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напрово да ги затварят и на тяхно място да отворят Старбъкс в градовете където няма.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво няма нужда да се забраняват разумните преценяват неможем да забраним въжетата защото можем да се обесим
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента Чехия, Полша, Словакия и Унгария са най-хубавите държави в Европа. Австрия се усети и се присъедини. Хърватите също искат. Няма да се учудя ако и Словения поиска. Това е истинския Европейски съюз - на християни и достойни и СОЛИДАРНИ хора! В Словакия ислямът е ЗАБРАНЕН! Тук няма бежанци. Просто ги ПРОГОНВАТ. Тихо и кротко, но солидарно и упорито. Българин тук звучи добре. Тук няма от нашите роми. Словаците просто не плащат помощи на безделници. 4,5 млн. с БВП 175 млрд.! Коментари?
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отказахте ме да ям от бургерджийници и дюнерджийници.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Сериозен ли си?
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз дюнери неям.Хапвам само в заведения като Макдоналдс.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
23, Полска, аз и от ЛУКОЙЛ не пазарувам. Там ходя само по нужда. За предпочитане голяма. Във Полша май ги прогонихте?! Значи действа! Да живее Вишеградската четворка!
21
2
 
12
 
! Отговори
Polska преди 6 години
До Анонимен 21Браво колега! И аз съм така. Никакви продукти от душманите и колонизаторите.
20
1
 
8
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
" Нито един български евродепутат не взе думата в дебата, който се проведе малко след полунощ тази нощ в Страсбург." Те наШти, одавна са ударили по едно и мачкат възглавницата!П.П.Е, не точно възглавницата де!
19
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ично не купуван нищо турско вече 2 години. Никакъв бизнес за мюсюлманите. Да си ходят обратно. Бъдете солидарни за да ги изгоним по родните им места. Дюнерът е вкусен, да! Но защо не си вземете сръбска плескажица или български кебапчета? Не пазарувайте от арабите и турците! Опомнете се!
18
3
 
4
 
! Отговори
№ ? преди 6 години
Депутанисъс дебатиза фосфати.Борисов:Дюнерите...БумСтанаатентата
17
7
 
9
 
! Отговори
dp преди 6 години
Само им дайте повод на троловете да изсипят грака си, ей го и тук.Ясно е, че опциите за публиката при днешната пренаселеност са месо с фосфати или никакво месо.Всякакви врясъци по чистото минало в пещерите когато храната е била 100% естествена и о колко вкусна са чиста проба тролски грак, напън да се сее недоволство.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах защо точно дюнерите се свързват с фосфатите, с които е наблъскано почти всеки втори местен продукт?
15
2
 
8
 
! Отговори
ЛибераленТолераст преди 6 години
Утре очакваме решението за подсладителите в шербета, локума и баклавата.
14
8
 
4
 
! Отговори
Хамза Акбар преди 6 години
Много правилно решение.
13
2
 
5
 
! Отговори
Бареков преди 6 години
Фосфат но гутДюнер вери гут