ЕП загуби срещу ЕК за дюнерите! Свежи и апетитни ще са с... фосфати

Депутатите не можаха да съберат достатъчно гласове за блокиренето им
13 дек 2017 17:30, Екип на Dnes.bg
59
ЕП загуби срещу ЕК за дюнерите! Свежи и апетитни ще са с... фосфати
Снимка: Reuters, архив

Европейският парламент не успя да събере достатъчно гласове да блокира предложение на Европейската комисия за допускане на фосфатните добавки в месото.
 
Три гласа не достигнаха за подкрепа на предложението на парламентарната комисия на Европарламента за безопасност на храните да се спре законодателното предложение, докато се появят нови научни анализи за влиянието на фосфатите върху смъртността от сърдечно-съдови заболявания.
 
373-ма евродепутати гласуваха да се изчака, 272-ма подкрепиха фосфатите в месото, а 30 се въздържаха. За да се блокира предложението бяха нужни 376 гласа.
 
Еврокомисията предлага промени в правилата за хранителните добавки, сред които отпадане на забраната за използване на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо. Тя засяга всички местни заготовки, включително и месото за дюнерите.

Според еврокомисаря за здравето и храните Витенис Андрукайтис в момента няма други технологични възможности за удължаване срока на годност на месото освен фосфатните добавки. Андрукайтис се позова на мнението на експертния комитет за храните на ЕС, че фосфатите в определени дози не са опасни за човешкото здраве. Той добави, че използването им вече е разрешено в редица други храни, включително в различни видове наденици и напитки, и добавянето на замразеното месо, няма да промени значително количеството на този вид добавка в човешкия организъм.
 
Фосфатите се използват като стабилизатор за удължаване на срока на влажност на месото, за слепване на отделните части на месото и като подобрител на вкуса.

Още по темата

 
Евродепутатите, основно от групите на социалистите и на зелените, обаче настояваха да се изчака. Еврокомисията е поръчала на Агенцията си за безопасност на храните да направи оценка на всички добавки, одобрени преди 2009 г. Сред тях са и фосфатите, чиято научна оценка за безопасност е от 1991 г. Те посочват, че потребителите няма как да знаят дали добавката присъства в месото за дюнери, тъй като етикетите със състава не са достъпни за тях, а те получават направо готовия продукт от дюнерджийниците. Новата експертиза трябва да е готова през декември 2018 г.
 
Противниците на фосфатите настояват, че оригиналната рецепта на дюнера не предвижда той да се прави от замразено месо, и смятат, че поправката на Еврокомисията облагодетелства производителите, удължавайки сроковете на годност на месото. Те твърдят, че фосфатите ще направят месото по-тежко, като купувачите ще плащат за водата в него. Последното се отрича от Еврокомисията, която казва, че водата се изпарява при печенето на дюнерите.
 
Водещият аргумент на противниците обаче е, са резултатите от няколко международни научни изследвания от 2012 г и 2013 г., които правят връзка между фосфатните добавки и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания и смъртността от тях.
 
Споровете между Европарламента и Еврокомисията предизвикаха вълнения в целия ЕС и особено в Германия, където медиите писаха, че ЕС ще забрани дюнерите и ще остави хиляди хора без препитание.
 
"Няма да забраняваме дюнерите, но сме против предложението на Еврокомисията да се добавят фосфати. Искаме нещата да се оставят, както са сега, докато не излязат нови научни мнения по въпроса“, заяви говорителят на Европарламента по темата датската евродепутатка Кристел Шалдемозе.
 
"Зелените и социалистите просто създават паника. Фосфатите присъстват естествено в храните, а отсъствието им създава рискове за хигиената“, каза пък Ренате Зомер от групата на християн-демократите, с чиито гласове, Европарламента отхвърли предложението за блокиране на поправката.
 
Нито един български евродепутат не взе думата в дебата, който се проведе малко след полунощ тази нощ в Страсбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 6 години
Да слагат каквото си искат, всеки сам си решава дали да яде *** или да се пази. За измислените дюнери в БГ изобщо да не говорим. Пълна п*мия, от сосовете им докарват вкуса, а някои и това не могат. Качественият дюнер доколкото знам не се приготвя от измислено и безвкусно пилешко "месо".
51
2
 
1
 
! Отговори
искрен преди 6 години
До Анонимен Пич, след навлизането на християнството в Европа, тук настъпват тъмни векове на невежество и догми, в същото време в арабския свят медицината, математиката, астрономията и тн,. процъфтяват...за разлика от християнството, което подлага науката на гонения, то това не важи за исляма...поне не в онези времена...
50
2
 
1
 
! Отговори
аллах абдал преди 6 години
Няма лошо. Следващият път ще ги забранят.
49
1
 
17
 
! Отговори
жункерски фосфати преди 6 години
"Фосфатите присъстват естествено в храните" - висш пилотаж на ЕС-пропаганда. Едно време кроманьонците без фосфати не са посягали на месото.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 51 Дюнерът е измислен в Германия, даже, а не в изтока. Факт!
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен дюнерите, тези народи не са допринесли с нищо за човечеството. трябва да се третират като неправомерни ползватели. нищо не става след изучаване на корана. Нощо, освен празни глави. Съжалявам. Факт
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А СУДЖУЦИ ЩЕ ИМА ЛИ ГЛАСУВАХА ЛИ
45
3
 
13
 
! Отговори
Така е европейско преди 6 години
Така ,дюнера и фалафела стават официална европейска храна ,искате ли или не .Скоро ще ви научат и да четете корана ,Европа става все по приятно място за живеене ...... Както Емо Макрон каза "Свиквайте" .С толерастията до такива неща се стига ,но ще има и още....
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом видите червено месо на витрините бягайте надалеч. Необработеното месо с химия на първият час става кафеникаво. Това го казвам за младите ние по възрастните знаеме кое е истинското месо щото сме го яли по бай Тошово време.
43
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо забранете кока колата и чипса които са 5 пъти по-вредни от дюнерите, че тогава налитайте на дюнерите. Хайде да ви видим, сорошоидни ***! Аааа...май Кока кола не се наближава, щото знаете че сте обречени срещу тази компания, а? Жалки скaпаняци.
42
1
 
6
 
! Отговори
До професор Тюхчев. преди 6 години
Има решение. Спри да употребяваш всичко което си изброил и печелиш двойно.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евродепутетите да си ядат фосфатните меса, заготовки. Ние сме от Балканите и не ручаме таквиз модерни неща. Караме го на боб, катофи, лук, чесън, каквото градината даде и чат пат от някоя ходеща консерва от двора готвим месо.
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язе си лупам дюнере яко,верно холестерола ми 9 ,ама ся не може хем вкусно,хем...
39
2
 
17
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Това е като всичко останало- не е проблем че ще ги има в замразеното месо, а че ги има във всичко и тогава ни идва в повече-същото е положението с всички добавки, като събереш 3 кафета по 5 гр. захар , още 5 в хляба , 5гр в салама, още толкова в майонезата ,още 15гр в безалкохолното, във вафличката , в доматения сос и в края на деня си хапнал 200-300 гр захар , но като те питат -"Аз захар не ям"...
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти закъсняваш понякога истино, но винаги идваш при нас.
37
2
 
15
 
! Отговори
A преди 6 години
Да направят така,че месото да се продава сравнително бързо,а да не му слагат отрови,защото не се продава като хляба.
36
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 34Като искаш да седиш отиди на ресторант.За 3лв толкова.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Не е нужно да разбират на фона на големия познавач пож***рникаря, а той е казал че дюнера ни пази!
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В дюнерджииницитя няма никаква хигиена..Ми то затова е вкусно. Ти стерилен дюнер ял ли си?
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В дюнерджииницитя няма никаква хигиена.