Пътят на "Нова Македония" – има ли светлина в тунела?

Страната целенасочено подобрява отношенията си със съседите
16 дек 2017 14:55, Петя Славова
29
Пътят на "Нова Македония" – има ли светлина в тунела?
Снимка: Reuters

От 23 години насам американският дипломат Матю Нимиц води борба с двама вироглави балкански съседи заради една дума. Сега изглежда, че безкрайната мисия на 78-годишния дипломат може скоро да приключи. Спорът между Скопие и Атина за името на Македония "може и трябва да бъде решен идната година", казва търпеливият посредник на ООН. Той се надява на скорошен консенсус между своите отколешни „клиенти". Атмосферата за решаване на конфликта се подобри "значително", както в Македония, така и в Гърция, твърди Матю Нимиц.

Откакто през 1991 година Македония обяви своята независимост, двете съседни държави са в клинч относно името на страната. Атина се опасява от евентуални териториални претенции от страна на съседите и иска Скопие да промени името Македония, защото в Гърция има област със същото име, пише Дойче веле.

Атина удря контра

Под натиска на Атина и Брюксел, Македония още през 1992 година вписа в конституцията си, че се отказа от всякакви териториални претенции. А през 1995 година замени т.нар. "Звезда от Вергина" със стилизирано слънце върху националния си флаг. Макар че от 1993 година заради Атина на международната сцена страната официално се представя под трудното за произнасяне име "Бивша югославска република Македония" (БЮРМ), спорът за името затормозява сериозно междусъседските отношения.

При това Атина, като член на ЕС и НАТО, е в по-изгодната позиция. Отношенията между двете съседки рязко се влошиха, след като през 2008 година Атина блокира очакваното присъединяване на Македония към НАТО – независимо от факта, че страната щеше да се води като БЮРМ . Под егидата на национал-популисткия премиер Никола Груевски Македония заложи на политиката на националистическите провокации.  Много летища и магистрали бяха кръстени на Александър Велики.
Паметникът на Александър Велики в Скопие

Паметникът на Александър Велики в Скопие

В Скопие бяха издигнати безброй паметници на антични герои. Оттогава двете страни общуват помежду си само с протестни ноти. А преговорите за името от 2014 година насам практически са прекратени.

Факторите: Заев, Брюксел и Вашингтон, добросъседството

Смяната на властта в Скопие и новият премиер от Социалдемократическата партия Зоран Заев доведоха да раздвижване в дълготрайния спор и внесоха свеж полъх в отношенията на Македония с всички съседи. Същевременно Брюксел и Вашингтон демонстрират повишен интерес към нестабилната многонационална държава, опасявайки се от нарастване на влиянието на Москва на Балканите.

В момента Македония явно трябва да направи компромиси. Във вътрешнополитическо отношение моментът за такива компромиси сякаш е подходящ. След провала си на общинските избори през октомври, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е отслабена, а и заета с борбите между кандидатите за наследници на лидера ѝ Никола Груевски. А новият премиер Зоран Заев, макар и с минимално парламентарно мнозинство, видимо седи стабилно на седлото. Той умело предприе стъпки за сближаване с всички съседи, а така си подсигури и стабилна външна подкрепа за предстоящия финал на историческия спор с Гърция за името на страната.

Зоран Заев съживи дълбоко замразените отношения с България, като през август подписа Споразумението за добросъседство. Той съзнателно прехвърли спорните въпроси на една комисия, която тепърва ще да бъде създадена. Тази седмица Заев постигна съгласие и с колегата си от Косово Харадинай за създаване на международна комисия за разследване на причините за мистериозните боеве в Куманово през 2015 година. Заев изглади дори отношенията със Сърбия, която с всички сили се опитваше да му попречи по пътя към премиерския пост. Умиротворяването между двете съседки ще бъде скрепено на съвместно заседание на двете правителства още през февруари.

Няма "вълшебно име"

Брюксел, Вашингтон и Атина отбелязват положително новия делови подход на Зоран Заев. След подновяването на замразените от три години преговори през тази седмица, в гръцката и в македонската преса вече се спряга името "Нова Македония" като евентуална компромисна формулировка.  Дали ще бъде Горна, Северна или Нова Македония – никой не знае. А опитният посредник Матю Нимиц си остава реалист и насрочи интензивни преговори в Ню Йорк в началото на идната година. "След толкова дълги години няма откъде да се появи „вълшебното име". Но един тежък проблем се решава не с вълшебна пръчица, а с тежка работа, добра дипломация и политическа воля", казва Нимиц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре направо да е Югозападна България!Нова България
24
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Няма светлина в тунела за Македония. тая жалка държавица е обречена на албанската и косовската мафия.
23
2
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 6 години
и воловете. И ако се поразгледат картите на държавите, говорещи романските и германските езикци ще излязат толкова еднакви названия на кралства и херцогства в различни страни - Брабант, Люксембур .... И Мюнхени има! Монахув, Мнихов, Монако. И колко само западнонидерландски езици има ... Та що да няма западнобългарски, наричан както си ще. Ако ние се откажем от претенциите си, може пък те да се откажат от своите и да се сетят, че сме братя и братовчеди. А се пишат българи само заради паспортите.
22
0
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 6 години
Така повечето съседни народи са братски и братовчедски, сватове и кумове. И всеки народ може да каже, че граничи със себе си. А народът ... В нидерландския химн буквално Вилем Орание-Насау казва, че е с немска кръв. Сегашната Англия е създадена на практика от друг Вилхелм, а доста съседи са се мъчили да я вземат. Та двама папи, та папеса, реформатори, протестанти, адамити, таборити ... Нашите истории и спорове са детско бърборене, а от друга страна - комплексарщина и илюстрация на жабата
21
1
 
1
 
! Отговори
На бща си син преди 6 години
Ако се четат книги от българи и за българите ще се види, че преди 100, 200, 300и повече години в редица области около нашите сегашни граници е имало смесено население, сред което българите и българеещите се не винаги са били мнозинство. Ботев, а и други, са полемизирали с македонисти и югослависти, далеч преди Коминтерна. Що се отнася до езика, части от Швейцария и Белгия са били във Франция, говорят езика, е и? Аз съм също 1/4 + 1/4 от Македония, че и Албания, друга четвърт от Лозенградско
20
1
 
2
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Най добре да се назове ОХРИД ,със столица Скопие.Охрид е исторически град,където учениците на Кирил и Методий Климент,Наум и Ангиларий са разпространявали българската писменост,която се възприема както в Русия ,дори и в Монголия,който не знае.И ний сме дали нещо на света!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония си е Македония, ама щом гърците най-накрая ще мирясат ако се добави "нова", тогава добре.
18
1
 
2
 
! Отговори
баламите свършиха преди 6 години
Айде рашките изтърваха още една губерния.Ми така е, магарето иска да му дадат слама. Колко се унижаваха и накрая нищо. Само с пропаганда не става.
17
4
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ми розови са ,явно човека добре ги е определил .Всичко в ГЕРБ е розово и красиво ,какъвто живота не е , но техният е ! По самата тема в статия бих казал че ясно колко европа искада примами целите балкани в една обречена кауза на мулти култи объканото общество.Това може би и розови гербераст иска да каже
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много летища и магистрали бяха кръстени на Александър Велики.--КОЛКО МНОГО ЛЕТИЩА и магистрали ИМА В МАКЕДОНИЯ БРЕ тупунгерци ..??
15
1
 
3
 
! Отговори
защо преди 6 години
защо не е иму на арнаутско-шиптърски или халбански?нали халбанците са повечи ора??
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Македония е най-приемливото име за всички страни, включително и за нас. Географско наименование от типа на "Северна", "Горна" и т. н. е двусмислено и може да се тълкува, че страната има претенции към съседите си. Мисля, че гърците биха кандисали най-после, но дали Заев ще успее да го прокара в самата Македония? Античките идеолози ще се вдигнат на бунт.
13
11
 
8
 
! Отговори
РОЗОВ ГЕР.БЕ..РАСТ преди 6 години
Айде братя влезайте вече в Еуропската уния да видите колко е убаво ,непрестранно готини весели паради ,весели премиери (Сърбия),любов с момчеца и като цяло любовта към децата и старите (Макрон)е на ПОЧИТВ СЪЮЗА .Радостното посрещане на хубави гости от Сирия ,Нигер ,Гамбия ,Гана ,Пакистан Афганистан . Абе много ще ви е гот ....Пожелавам ви го от сърце ..Чакаме ви на всички по еворпейски ПОЖЕЛАВАМ Ал.ах Ак. бар .
12
1
 
3
 
! Отговори
Коньо преди 6 години
Макета, Пиринскиот и Егейскиот делове кога ке си ги вратити назад?
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема порблем. Пишете "Неа Булгариа" и сте ОК
10
1
 
8
 
! Отговори
предложение преди 6 години
Кутмичевица би прилягало добре защото е историческото име на областта.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Пипония и Старократуния, вечна дружба между колониите!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се бяха съгласили на името Западна България щеше да е много по добре ,защото тогава като се съединим ,няма да има партии на етно осова и албанците искат не искат ще отпуснат захвата
7
1
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Даме Груев: Ние сме българи и всякога работим и ще работим за обединението на българщината. А всички други формули са етап за постигане на тая цел. Не е дошъл обаче момента за решение на нашия въпрос, затова няма място за препирни и приказки от подобен род.
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Каледония ... и сте свободни ! + 10 La France и - 5 за ''отричат историята''