Обувки и мебели ще се продават свободно в ЕС

Брюксел разрешава списъка на стоки със свободно движение
Обновена: 19 дек 2017 18:47 | 19 дек 2017 18:00, Екип на Dnes.bg
3
Обувки и мебели ще се продават свободно в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи разширяване на списъка от стоки, които могат да се продават без ограничения на територията на Съюза, добавяйки обувки, мебели, бижута, кухненска посуда и други промишлени стоки към тези, които вече се търгуват свободно.

Веднъж разрешени за продан в една държава от ЕС, стоките ще могат свободно да се изнасят и продават в останалите, без да е необходимо да се адаптират към съответния национален пазар, съобщи комисарят за вътрешния пазар Елжбета Биенковска.

Според нея, ако новите правила бъдат одобрени, излизането на нов пазар ще отнема между 3 и 6 месеца на производителите, които сега чакат около година. Облекчението значително ще намали разходите за пускането на нови стоки на пазара.

За да продава в друга държава от ЕС, производителят само ще трябва да подаде декларация, че продуктът му отговаря на европейските стандарти за безопасност, без да трябва да чака разрешение от съответния национален орган за безопасност.

За вноса от трети страни ще важи по-ограничителен режим, като отделни фабрики и производители ще могат да кандидатстват за статут като този на европейските производители. Те обаче ще трябва да сключват отделни споразумения за взаимно признаване, тъй като стандартите за безопасност на други държави не се признават автоматично от ЕС.

Новата регулация обхваща както стоки, които се продават в магазините, така и тези в интернет порталите. Извън предложението остават хранителните и ветеринарните стоки, лекарствата и медицинските продукти, които са обект на друго законодателство. Стоки като автомобили, електроника, бяла и черна техника, машини вече се ползват от подобен режим и редът за тях няма да се промени.

Националните власти ще си запазят правото да блокират продажбата на стоки, внос от други европейски държави, но ще трябва да обясняват във всеки отделен случай защо отхвърлят искането, уточни Биенковска.

Органите за защита на потребителите ще си разменят информация за забранени стоки в една страна, както и за разследвания за незаконни продукти, които текат във всяка от 28-те членки. Доказателствата, събрани срещу даден продукт в една страна, ще могат да се използват от властите в друга, за да бъде отказано допускането му на пазара. Това ще се отнася и за стоки, внос от страни извън ЕС.

Еврокомисията предлага на европейските браншови организации да излъчат представители, до които властите да могат да отнасят въпроси към продуктите, които са новоизлезли на пазара.

Еврокомисията разчита предложението да бъде прието от Европарламента и страните членки преди следващата Коледа, така че потребителите да се възползват от новите възможности за празничните си покупки, съобщи вицепрезидентът на Еврокомисията Юрки Катайнен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: стокиеспродажба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те досега как се продаваха? Поръчвал съм си много пъти обувки онлайн магазини в други европейски страни и не съм срещал ограничения.
2
3
 
6
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ НАЛОЖИ преди 6 години
своите стоки на цяла Европа
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох защото от заглавието останах с впечатление че до момента въпросните стоки са се продавали с купони.