Еврокомисията натисна "ядреното копче" срещу Полша

Премиерът Моравецки поканен в Брюксел за върховенството на закона
20 дек 2017 22:08, Екип на Dnes.bg
41
Еврокомисията натисна "ядреното копче" срещу Полша
Снимка: Reuters

Европейската комисия задейства за първи път в история на ЕС т.нар. "ядрено копче" срещу Полша, което може да доведе до отнемането на правото на Варшава да участва при приемането на европейските решения.

Причината: серия промени в работата на съдебната система, които, според Брюксел, ще я лишат от възможността да взема самостоятелно решения, а кадруването на магистрати ще премине в изпълнителната власт.

"Правим това за полските граждани, защото всеки европейски гражданин има право на независимо правосъдие, защото силата на европейския общ пазар зависи от спазването на закона", заяви първият зам. на Юнкер Франс Тимерманс.

Той добави, че съдиите в ЕС трябва да могат да действат самостоятелно от политическата власт, а законовите промени ги лишават от това, тъй като президентът и правосъдният министър ще могат да решават кой да се пенсионира и кой да остава, както и да имат пръст при избора и назначаването на магистратите, както във върховния, така и в обикновените съдилища в страната.

Еврокомисията даде на съд Полша за поправките в закона за обикновените съдилища, подписани в петък от президента Анджей Дуда, но още не влезли в сила и издаде нова, четвърта препоръка как Варшава трябва да коригира законодателството си, за да избегне наказание.

Едновременно с това Комисията поиска задействането на член 7,1 от Лисабонския договор, който предвижда въпросът да бъде отнесен до страните членки, които да решат как да постъпят с Полша. Вариантите са различни - от засилен диалог и мониторинг до отнемането на правото на глас при вземането на решения в Брюксел. За да бъде наказана Варшава, четири пети от държавите членки трябва да са съгласни с това. Вишеградската група, в която Полша е заедно с Чехия, Словакия и Унгария вече заяви, че ще блокира решението.

"Няма да се откажем, защото въпросът е от екзистенциално значение не само за Полша, а за целия ЕС", заяви Тимерманс.

Той добави, че Еврокомисията е взела решението с "натежало сърце", но че "нямахме друг избор".

За възможно задействане на чл. 7 се заговори миналата седмица, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че ако Еврокомисията поиска това, то Берлин и Париж ще я подкрепят. 

Запитан дали постъпката на Европейската комисия няма да засили антиевропейските настроения в Полша, Тимерманс каза, че действията й не се определят от възможните реакции на хората, а от необходимостта за предприемане на правни постъпки.

Междувременно шефът му Жан-Клод Юнкер изпрати писмо на новия полски премиер Матеуш Моравецки, с което го кани на вечеря в Брюксел на 9 януари в опит да го убеди да се откаже от правосъдната реформа.

Еврокомисията дава на полските власти да решат проблемите със законите за върховния и обикновените съдилища в тримесечен срок. 

До момента ЕС само веднъж се е доближавал до натискане на "ядреното копче"- през 2000 г срещу Австрия. Тогава това беше поискано от 14 държави членки, след избирането на крайно дясната партия на Йорг Хайдер в управляващата коалиция. Тогава ЕК отказа да задейства процедурата. Днес Тимерманс обясни, че това е било направено, тъй като управленската програма на правителството не е била преценена като представляваща риск за върховенството на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврототалитаризъм в действие!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЯ ПОЛША ВИНАГИ Е ВЪРВЯЛА С АНГЛИЯ. ДА НЕ СТАНЕ НЯКОЙ ЕКЗИТ НАБЪРЗО?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"решенията не са съобразени с реакцията на хората, а с върховенството на закона..."обаче"ЕС смята за неуместно въвеждането на визи за САЩ, тъй като това щяло да затрудни отношенията и туризма..."ало?no comment
24
4
 
11
 
! Отговори
българина преди 6 години
типичен демкратичен метод, не си съгласен с началниците, на скамейката, долу ес разпад на хитлериската ***
23
3
 
19
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
Путин да влиза в Берлин и да се свършва с това изчадие наречено ЕС! Мутрите в България докараха страната до просешка тояга под одобрителния поглед на лaйнарите от Брюксел, Париж и Берлин! ГЕРБ го финансират германците! Вчера пак видях пенсионер да рови по кофите и това в европейска страна. Но на сатанинското ЕС са му по-скъпи "бежанците" отколкото народите в И. Европа. Винаги са ни мразили! Използваха ни стратегически да си продават ***, като ни разграбиха до шушка и превърнаха в ***
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западноевропейците винаги са ни мразили и са ни считали за второ качество хора. Сега на всичкото отгоре искат да ни правят на две скорости, та още повече да ни унизят и да ни покажат как за нищо не ставаме. Проклет съюз! За 30г. България се стопи с 3 милиона, икономика - никаква, правосъдие, образование, инфраструктура, заплати, пенсии, здравеопазване - никакви. Един инакомислещ да се появи и всички му се нахвърлят като хиени. Мразя ЕС и всичко което представлява. Разграбиха Източна Европа!
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците са достоен народ и ме радват. Те и срещу нацизма бяха и срещу комунизма, а сега и с ново зло се борят. Хората правят лустрация на корумпетата в съдебната система. Нещо подобно направи Ердоган в Турция, а евронещастниците ревнаха в един глас, но Турция взе дръпна още повече, благодарение на това решение. Вижте какво, от ЕС не искат в Източна Европа да живеят добре. От ЕС искат слаба, разединена и послушна Източно Европа, която да се кланя на тях и на Франция/Германия. Нямат изгода!
20
3
 
18
 
! Отговори
до оня селяк преди 6 години
Защо да са тъпu поляците? Хората си бранят суверенитета. Защо от ек не видят нашата съдебна система която е десет пъти по-зле от полската? Защото сме послушковци. Поляците не искат мюсюлмани. И никой няма право да ги задължава. Иначе то е ясно, че дупедавеца под мен ако му кажат от ЕК да продаде майка си и това ще направи. Ние не сме народ, а мишоци. Не сме в позиция да коментираме други народи, търсещи правда.
19
20
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Толкова са *** и елементарни тия поляци, лаят срещу Русия, сега и от ЕС им показват червен картон.Ама така става с държавите, васали на САЩ............нека им, друг път да знаят.............хаха!!
18
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ЕС и еврокомисията са едни репресивни органи, които искат да отнемат суверенитета на националните държави.
17
3
 
22
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Поляците го правят това за да имат контрол над корумпираните магистрати, разбирам ги напълно. А какво да кажем ние, Цацата вилнее като башибозук и никой не може да му каже гък. Нали е независим. То не бяха банки, поръчкови дела, и всякакви безобразия. И не е само той, деветдесет процента от магистратите ни са корумпирани, и закон не ги лови защото първо са с имунитет и второ са независими.
16
2
 
18
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Сега ако поляците нсправят Ползит и ще ги призная. Хаха. Или е по лесно да лаеш срещу Раша. Ха сега де.
15
6
 
17
 
! Отговори
Анал-изатор! преди 6 години
Нищо чудно! Всяка държава, която е била оплетена в мрежите на сащ свършва така- бива изхвърлена на бо.кл.ука след като сащ нямат повече интереси там!Полша беше важна за сащ, на фона на украйинската афера, но се видя че американците губят играта, и то напълно със загубата на Крим, съответно Полша и Украйна вече са изхвърлени !Съвсем същото чака и Борисов и цялата герберска клика, когато стане ясно, че вече не са потребни на сащ. Но за нашата крадлива клика поне ще остане суджука-аванта!
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате Бойко се е скрил зад магнолиите си в банкя и само се моли "началниците да се разберат". Ако му кажат да заселна бежанци - ще заселва. Затова никой не повдига въпрос за правосъдието в БГ. Знаят че бате Бойче им е вярно и послушно куче и го потупват по рамото с мазни усмивки. От ЕК се занимават само с инакомислещи и патриотично настроени наръди. Полша, Русия, а от скоро и САЩ. Всеки който не е управляван от хомосексуални либерали е на мушка. СмЕх!
13
5
 
11
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Кьорфишек. Топъл въздух под налягане. Чисто символичен акт, както повечето неща в Брюксел.Унгария няма да го подкрепи.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста неуважително и погазващо суверенитета на Полша. Аман от тези немци и от ВЕЧНИЯ им глад за 1. контрол и доминация над Европа 2. да ограбят ресурсите на Русия. Германеца ще се откаже от тези две неща едва когато тиквата му е на два метра от главата!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината: серия промени в работата на съдебната система, които, според Брюксел, ще я лишат от възможността да взема самостоятелно решения.лишили са я ,да не се безпокои
10
1
 
17
 
! Отговори
ЦИК преди 6 години
Партийни игрички. Ако полският премиер е от ЕНП, ще си затворят очите като за у нас, но понеже е консерватор - бой. Европейските избори са май 2019, време не остана
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шенген лиДа, точно. Нашите ако са умни, веднага ще седнат да напишат на Юнкер едно писмо - Молим те, бате, не ни спирай докладите за корупцията, че ако ни провериш за независимостта на съдебната система, прокурор върху прокурор няма да остане.
8
1
 
5
 
! Отговори
Колчо преди 6 години
дреме им решенията се вземат надднационално Полша отсъства директно или индиректно все тая