Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските

Европа трябва да решава кой влиза, не трафикантите, казва канцлерът Курц
Обновена: 20 дек 2017 07:05 | 20 дек 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
47
Юнкер: Работя с българските крайнодесни, защо не и с австрийските
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде пример с България като държава, управлявана от крайнодесни партии, в опит да защити новото австрийско правителство, с чийто канцлер Себастиян Курц се срещна късно снощи в Брюксел.

"Ще работим с всички австрийски министри по най-добрия възможен начин. Така, както работя с крайнодесния коалиционен партньор на г-н Ципрас. Както работя с крайнодесните партии в България и в Словения. Не виждам защо се прави проблем за Австрия, когато се правим почти слепи за останалите партии. Това е проевропейско правителство и толкова", каза Юнкер.

Председателят на Еврокомисията добави, че "не е въпрос дали съм разочарован, радостен или тъжен, а че "правителството има проевропейска позиция". Той увери, че всички австрийски министри ще бъдат приемани в Брюксел, "както правим това с демократично избраните министри от останалите членки".

Външният, вътрешният и министърът на отбраната, както и вицеканцлерът в новия австрийски кабинет са членове на крайно дясната Партия на свободата, която членува в Европейския парламент в групата на Марин Льо Пен. Самият Курц е християндемократ, също както и Юнкер.

Новият австрийски канцлер бе приет в Брюксел само ден, след като кабинетът му се закле, и увери шефовете на евроинституциите, че ще води проевропейска политика.

Още по темата

31-годишният премиер настоя, че Австрия е силна демокрация и че изборът, направен от народа в честни избори, трябва да бъде уважаван.

Той обеща, че страната му ще остане член на Съюза и ще отстоява “силен ЕС”, в който държавите-членки имат повече независимост от Брюксел.

Австрия, която ще бъде председател на ЕС веднага след България, вече обяви, че ще се съсредоточи върху намаляване на европейските регулации, справяне с миграцията и със сближаването между Изтока и Запада.

Запитан дали би приел квоти за разселване на мигранти в ЕС, Курц каза, че не квотите, а затягането на външните граници на ЕС е разрешението на миграционната криза: “Ние трябва да решаваме кой да влиза в Европа, не трафикантите”.

Курц добави, че ЕС трябва да се справи с незаконната имиграция, ако иска да запази свободното движение в границите на Съюза.

Австрия е една от шестте европейски държави, които от две години прилагат проверки по вътрешните шенгенски граници. Виена изтъква миграцията като причина за това.

Преговорите за съставяне на правителството във Виена продължиха над 2 месеца след предсрочните избори  на 15 октомври, в които Народната партия на Курц спечели 31,5 на сто от гласовете. Коалиционният партньор, Партия на свободата не е бил в управлението от 14 г., когато беше оглавявана от Йорг Хайдер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
НЯма десни в BG преди 6 години
В България заради нагли наркомани на власт в Брюксел има:БЕДНИ,КРАЙНО Бедни,получаващи пенсии до 100 евро месечно ,получаващи пенсии до 200 евромесечно.Има реално работещи със заплати от 340 лева месечно до 700 лева месечно/160 euro to 350 mountly/Има НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ на власт и техните съучастници които крадат милиарди месечно/more one billion per mont has stollen from вижте по списъци които ги крадат вкл от ДПС и БСП
22
1
 
2
 
! Отговори
Сутрин преди 6 години
Утрото е по-хубаво от всички други части на деня. Можеше да кажем, че е и по-мъдро.Но как, след като винаги се намира някой "елитен" лидер който с поредната си глупост омазва настроението на иначе оптимистично настроените европейски граждани.
21
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
В България няма нито десни нито националисти нито пък Крайно десни..Имаше един на власт бивш убиец от абвера убивал наши братя и сестри в Беларусия ама се измъкна..преродил се щото доказал че май бил Иvrein predi смърта в предишния живот..
20
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гн юнкер нещо сте се обьркали в бьлгария няма десни нито краино десни тукавсички са от една партия на кокала в името на кокала забравят защо са избранище стискат до последно защото после няма сьщото е в австрия едно обещаваха сегадруго стана
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български патриот обикновено се сравнява със съвременен фашист. *** са друга порода. Нещо средно между фашист и ленинец.
18
0
 
2
 
! Отговори
много важно преди 6 години
Да се правят на каквито щат,важното е да слушат!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядката е изперкал!Обединените патридиоти са всичко друго, но не и крайнодесни!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16:То там е въпроса, че не ги бият червените ***. Позволиха им за 10 години от 2007 да направят мрежи от фирми през които да минават европарите и да феодализират страната. Много се надявах американците през 1990-та или европейците през 2007 да *** канчето на комунистите, но не стана за съжаление.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Патреотите" не са нито десни, нито леви, а опортюнисти гледащи да се облажат покрай силния на деня (ГЕРБ). "Дясното" в България няма нищо общо с консерватизма и традиционализма, който такива партии в Европа защитават. "Дясното" тук е бъркоч от ляво-либерални обществени идеи и изтъркани неолиберални икономически идеи, които на Запад в момента издишат.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ония не са като тияще го разбере чиляка, ама ще е късно за него
13
3
 
16
 
! Отговори
Стою преди 6 години
Може ли пародията " патриоти" да се наричат крайно десни ? В България управлява единия клон на бившата БКП. , другият играе роля на опозиция. Така ,че у нас няма нито десни , нито крайно десни , а псевдо комунисти.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Объркал се е с Унгария... Или е бил пийнал или... Често бъркат България с Унгария.
11
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Крайно десни и крайно леви винаги ще бъдат финансирани и подкрепяни от Световния Финансов Елит, защото така се създава омраза,разцепва се единството на нациите,популизма залива широките народни маси и те се приспиват!!!Добро утро деиндустриализирани неолиберални глобализирани селяни прости!!!Агент Майк Стъридж!ЦРУ!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Кое му е дясното на Волен и Далавери бе! Каракачана пък единствено като легне на дясната страна шкембето му увисва в дясно. Десни били.
9
2
 
11
 
! Отговори
Поля от столицата преди 6 години
Патерицата на ГЕРБ ли са крайно десните у нас? То патриотите са си чиста патерица крепяща се на интереса си, заложиха всичко на осребряването на текущия си мандат, както направиха демократите предния, и дотам.
8
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В България имало крайно десни? Май господинът нещо се е объркал.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пребоядисан и те комунисти от ГЕРБ ли са българските крайно десни.Ха ха - на нямам думи просто.Или може би руските Патриоти.
6
0
 
13
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Сполучлива работа със Сидеров и Телевизия СКАТ.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gerb sa komunjagite na jivkov koito se probojadisaha toja ne e v 4as zuni guni lap4o bab4o bg plaschta bg narod is4esva ot takiva komuneta koito 28 g ot zarvuli stanaha milioneti no ne sa schtaslivi bolni mosazi strahlivi sa evala na vs koito ne se prebojadisaha kato stefan danailov jordanka hristiva elena kon4eva janaki stoilov i dr tia it gerb komuneta i s komunisti4eski rodi sa jasni
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toja ot koja partia e ot boikovata li e kukuku bend te 4aka junker po sle bg nikoga ne e bila faschisti v bg e ni trabvat