От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават

България е с най-висок процент на откази в Европа
20 дек 2017 18:00, Екип на Dnes.bg
151
От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават
Снимка: Reuters

След като на 1 декември Канада премахна визовите ограничения за пътуването на българи и румънци, Съединените щати останаха единствената държава в света, която иска от европейските граждани входни визи.

Това заключава  Европейската комисия във втория си за годината доклад за визовата политика публикуван днес.

САЩ изискват визи от гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, въпреки, че те са обявили безвизови отношения за притежателите на американски паспорти.

Съгласно европейското законодателство в този случай още през май Европейската комисия трябваше да предложи временни визи за влизането на гражданите на САЩ в Европа, но тя не го стори, тъй като се мотивира, че това би довело до обтягането на политическите отношения и до значими загуби за туризма.

Още по темата

“Оставаме на мнението, че сътрудничеството и съвместните дипломатически усилия са най-подходящия начин да напреднем”, пише в публикувания днес в Брюксел доклад на Еврокомисията. В него отпадането на безвизовото пътуване за американски граждани се определя като “контрапродуктивно за момента”.

Вместо временни визи Европейската комисия обещава да усили контактите с Вашингтон, за да постигне разрешение на проблема, като насърчава засегнатите страни също да бъдат по-активни.

"С петте засегнати държави ще продължим да действаме по същия начин със САЩ (като с Канада, б.р). Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден импулс на този процес", коментира комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според експертите на Комисията основна пречка пред свалянето на американските визи е високият процент на откази за издаване на визи.

По време на серия от консултации през годината, американските власти са обещали да включат в безвизовата програма държави, които имат откази под 10% и чиито граждани не застрашават сигурността на САЩ, се казва още в доклада. Възможност за промяна на начина на изчисление на отказите ще има и когато Вашингтон въведе електронната си система за проверка на документите за самоличност и визите по американските летища, се посочва в документа.

По данни на Брюксел в момента отказите за издаване на визи за български граждани са 14,97%, най-високи сред петте държави. След нас са румънците с откази от 11,76%. А Полша, Хърватия и Кипър имат съответно 5,92%, 5,1% и 1,69 на сто откази.

В доклада се посочва, че Румъния и Кипър са постигнали съществен напредък в докладването на загубени и откраднатите паспорти към Интерпол през последните 7 месеца от издаването на последния доклад за оценка.

За България се отбелязва само, че е решена да изпълнява стриктно ангажиментите си по споразумението си със САЩ за предотвратяване и борба с тежките престъпления.

Еврокомисията съобщава, че е предложила в края на септември и техническа помощ на България и останалите четири държави, за да могат да намалят отказите за издаване на визи, както и да финансира чрез европейския бюджет информационна кампания, през която да се осведоми кандидатите за визи как да подават документи и на какви условия трябва да отговарят, за да не бъдат отхвърлени от американските власти.

Докладът, публикуван днес, е отговор от искане на Европейския парламент да се направи оценка на ефективността на механизма за визова реципрочност. Според Еврокомисията механизмът дава резултат и не е необходимо да се променя, за да се подсилят начините за натиск срещу държави, които отказват да гарантират безвизовото пътуване за европейските граждани.

Следващият кръг от разговори между ЕС, петте държави и САЩ за визите ще бъде през февруари, а Еврокомисията ще излезе с нов доклад през есента на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съединените щати останаха единствената държава в света, която иска от европейските граждани входни визи."Оправете ти статията, това не е вярно! Например за Австралия още имаме визи.
54
4
 
9
 
! Отговори
до SpaceX преди 6 години
"хахахахахахахахахха и на тази хубава новина ПЕТ минуса до сега , браво бе наистина сте много зле хахахахаахахахаахахахахаахах"Минусите ги получаваш за неадекватен коментар по темата. Прочети темата на статията, прочети си простотията на английски и пак си помисли кой е зле.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 Замини за Сибир и няма да има какво да те дразни
52
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Къде е евроатлантика Соломон Паси(ревлюто с трабанта) да се изкаже по въпроса?Как ревеше на химна на НАТО само , ама веднъж се изпусна и каза:"Майната му на православието".Изводите оставям на вас.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52 А ти от комунарчетата ли си или от псевдопатреотарчетата
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че съм преритал да ходя в свърталището на полуграмотните затлъстели пoлyидиoти, наречено САЩ, но е някак дразнещо да идват в България като у дома си, а за у тях да искат визи.
49
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да им е честито на СДС-арчета, реформаторчета и другата продажна ***, дето ни говорят какви големи приятелчета са ни американците.............хаха, така им се пада на тия елементарни и продажни антибългари.
48
8
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
THE FALCON HEAVY ROCKETThe most powerful rocket this generation has ever seen, SpaceXs new Falcon Heavy rocket, launches no earlier than January 2018.========================хахахахахахахахахха и на тази хубава новина ПЕТ минуса до сега , браво бе наистина сте много зле хахахахаахахахаахахахахаахахПрочети още на: https://dnes.bg/eu/2017/12/20/ot-briuksel-bez-promiana-vizite-za-sasht-ostavat.362906,1#comment-newest
47
9
 
7
 
! Отговори
15% русофили преди 6 години
Делът на русофилите в България е около 15%, толкова са и отказите. Всичко е закономерно. Като пратим русофилите в Сибир, ще ни махнат и визите.
46
10
 
6
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
Визите остават заради вас таварищи. САЩ знаят , че и вие натам ще хукнете. Долара си е долар копейковци. Ама за вас с виза!
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо има толкова висок процент откази? 15% е ужасно много. По какъв критерий се определя кой става за Америка и кой не? При нас няма тероризъм. Каква опастност представляваме за американската държава? Съмнява ме че има наплив от бедни хора - все пак билета до там е над 1000долара.
44
5
 
4
 
! Отговори
АМИ НЕМА ВИЗИ,БЕ преди 6 години
НАЛИ *** , ОБИЧАШЕ пРОСИЯТА ......КВО СЕ НЕРВИТЕ СЕГА...??!ЗА ТАМ ВИЗИ ---КОЛКОТО ЩЕШ...ХА,ХА,ХААААААААААААА....
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, що така ви искат визи беНали Суджук ви е любимец на лидерите в цял свят. Що така бе ***?
42
4
 
13
 
! Отговори
до SpaceX преди 6 години
Аз съм сигурен, че ако България въведе реципрочни визи за американски граждани, ти ще си първи тука да излееш литри храчка срещу това. Просто характерът е такъв- да си покорен слуга.
41
8
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
THE FALCON HEAVY ROCKETThe most powerful rocket this generation has ever seen, SpaceXs new Falcon Heavy rocket, launches no earlier than January 2018.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви визи за Ганчовците.Нали ако ги махнете всички ще останат в Обетованата земя.
39
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато руския посланик се хвали, че в България има 80% руски *** така ще бъде.
38
2
 
15
 
! Отговори
до SpaceX преди 6 години
"И да искаш и да не искаш умнико страната ти е второ качество с такива като теб"Не, не, страната ми е второ качество, заради *** като теб, които по цял ден целуват чужд флаг и я продават за жълтици.
37
9
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
37 Имат си желязно правило и то гласи : Когато паднат отказите под 3% тогава падат и визите .
36
8
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
36 И да искаш и да не искаш умнико страната ти е второ качество с такива като теб и няма как да стане първо докато не се разкарате от политиката и бизнеса.Естествено, че ще прилагат ако трябва и дискриминациона политика за такива като теб, дори ви е много малко това.