От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават

България е с най-висок процент на откази в Европа
20 дек 2017 18:00, Екип на Dnes.bg
151
От Брюксел: Без промяна – визите за САЩ остават
Снимка: Reuters

След като на 1 декември Канада премахна визовите ограничения за пътуването на българи и румънци, Съединените щати останаха единствената държава в света, която иска от европейските граждани входни визи.

Това заключава  Европейската комисия във втория си за годината доклад за визовата политика публикуван днес.

САЩ изискват визи от гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, въпреки, че те са обявили безвизови отношения за притежателите на американски паспорти.

Съгласно европейското законодателство в този случай още през май Европейската комисия трябваше да предложи временни визи за влизането на гражданите на САЩ в Европа, но тя не го стори, тъй като се мотивира, че това би довело до обтягането на политическите отношения и до значими загуби за туризма.

Още по темата

“Оставаме на мнението, че сътрудничеството и съвместните дипломатически усилия са най-подходящия начин да напреднем”, пише в публикувания днес в Брюксел доклад на Еврокомисията. В него отпадането на безвизовото пътуване за американски граждани се определя като “контрапродуктивно за момента”.

Вместо временни визи Европейската комисия обещава да усили контактите с Вашингтон, за да постигне разрешение на проблема, като насърчава засегнатите страни също да бъдат по-активни.

"С петте засегнати държави ще продължим да действаме по същия начин със САЩ (като с Канада, б.р). Решени сме да направим всичко по силите си, за да може всички граждани на ЕС да пътуват без визи. Необходим е незабавен напредък и очакваме от нашите американски партньори да работят в тясно сътрудничество с нас, за да бъде даден импулс на този процес", коментира комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според експертите на Комисията основна пречка пред свалянето на американските визи е високият процент на откази за издаване на визи.

По време на серия от консултации през годината, американските власти са обещали да включат в безвизовата програма държави, които имат откази под 10% и чиито граждани не застрашават сигурността на САЩ, се казва още в доклада. Възможност за промяна на начина на изчисление на отказите ще има и когато Вашингтон въведе електронната си система за проверка на документите за самоличност и визите по американските летища, се посочва в документа.

По данни на Брюксел в момента отказите за издаване на визи за български граждани са 14,97%, най-високи сред петте държави. След нас са румънците с откази от 11,76%. А Полша, Хърватия и Кипър имат съответно 5,92%, 5,1% и 1,69 на сто откази.

В доклада се посочва, че Румъния и Кипър са постигнали съществен напредък в докладването на загубени и откраднатите паспорти към Интерпол през последните 7 месеца от издаването на последния доклад за оценка.

За България се отбелязва само, че е решена да изпълнява стриктно ангажиментите си по споразумението си със САЩ за предотвратяване и борба с тежките престъпления.

Еврокомисията съобщава, че е предложила в края на септември и техническа помощ на България и останалите четири държави, за да могат да намалят отказите за издаване на визи, както и да финансира чрез европейския бюджет информационна кампания, през която да се осведоми кандидатите за визи как да подават документи и на какви условия трябва да отговарят, за да не бъдат отхвърлени от американските власти.

Докладът, публикуван днес, е отговор от искане на Европейския парламент да се направи оценка на ефективността на механизма за визова реципрочност. Според Еврокомисията механизмът дава резултат и не е необходимо да се променя, за да се подсилят начините за натиск срещу държави, които отказват да гарантират безвизовото пътуване за европейските граждани.

Следващият кръг от разговори между ЕС, петте държави и САЩ за визите ще бъде през февруари, а Еврокомисията ще излезе с нов доклад през есента на 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Додо, приказваш наизуст, като всички необразовани пропагандисти. За русия има визи за българи.
114
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До USA Живея в САЩ десетилетия.Нашенците като дойдат са ЗАБЕЛЕЖИМИде що можахме се осрахме".Чуя ли българска реч,бягам като дявол от тъмян.Българите в Б-я нямат допирни точки с американският начин на живот.Те не стават да живеят тука.Дори либерална Европа им идва в много.Ако някой иска да имигрира от Б-я е по-добре да иде в Гърция или Русия.Там ще си паднете на мястото и ще се успокоите.
113
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Блядчици, кумундрели, любители на Казачока и лосиона за вана - за Русия визи няма! За какво квичите тогава, грабвайте чемоданите и на вакзал!
112
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нито искам визи нито пари да се махат от балканите и черно море искам мира не воина не желая фалшивите ам ценности убиици по генезис нямаме никакваработа с тях
111
7
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Смешно е руски кьопеци да коментират визите за САЩ.
110
2
 
8
 
! Отговори
Boston преди 6 години
много престъпници "изнасяме", затова няма да паднат визите!
109
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е слугa нa СAЩ и им лиже ..!
108
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато всички българи чакащи за виза в американското посолство престанат да се държат сервилно и угоднически и говорят само на български, тогава ще им се увесят носовете на така надутите американци.
107
6
 
11
 
! Отговори
българина преди 6 години
изгонете америкаснските посланици от ес и ще им дойде акъла
106
9
 
18
 
! Отговори
Portugal преди 6 години
САЩ представляват опасност за Европа и световния мир.
105
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен========САЩ НЕ ПУСКАТ БЕЗ ВИЗИ СЛУГИТЕ СИ. Какво унижение=====А руските слуги - българофоби да не би да посещкавате *** без визи?
104
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Бюрократите в Брюксел са васали на САЩ.Толкова ли е трудно да го разберете?Добро утро, селяни прости?
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ НЕ ПУСКАТ БЕЗ ВИЗИ СЛУГИТЕ СИ. Какво унижение.
102
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласно европейското законодателство в този случай още през май Европейската комисия трябваше да предложи временни визи за влизането на гражданите на САЩ в Европа, но тя не го стори........................................ЗАЩО НЕ СИ СПАЗВАТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО?КЪМ НАС ИМАТ ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ И ВЕДНАГА ПЛАШАТ СЪС САНКЦИИ.
101
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
САЩ са колос на глинени крака, скоро ще рухнат, което ще е добре за света и България.Пуснали една печатница за пари, наречена ФЕД, финансират петите колони в страните, които искат да командват и правят цветни революции.Напоследък с безумните си решения дори традиционни техни съюзници като Англия и Франция не ги подкрепят.Но така е - с президенти като Тръмп.
100
1
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ама, че неприятно. БГ Атлантиците не могат да влязат в държавата майка без визи, а разни там *** нищо чудно да нямат този проблем. Господа атлантици, работете по-усърдно за спечелване на доверието - иначе каква е ползата на България от Вас? Създавате само конфронтация и напрежение.
99
1
 
5
 
! Отговори
До 100- х преди 6 години
Е как ги връщат като уж няма визи, откъде ги връщат?!
98
0
 
7
 
! Отговори
TIRаджия преди 6 години
Он камионо има бавни и бързи скорости, но има и задна бавна
97
7
 
16
 
! Отговори
българина преди 6 години
изгонете американските посланици и цру агенти и сами ще махнат визите същия ден ако ли не визи за американската *** . на предателите децата им да умрът
96
20
 
11
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
НАЛИ , ПУТИН ВИ ДАВА ВИЗИ ,БЕ....ЩО ДА СТЕ НА "2-СКОРОСТИ"..ХА,ХА,ХААА??!!ОТИВАТЕ В пРОСИЯТА .....И НА 1-ВА СКОРОСТ---ПРАВО У СИБИР!АКО , НЕ ИСКАТЕ СИБИР ...КРИМ Е ВАШ!!!НАЛИ , Е РУСКИ , БЕ.....АЙДЕ ,БЕГАЙТЕ ТАМ!ЗА РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ ---НЕМА САЩ!!!!СВИКВАЙТЕ!!!!