Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност?

Разполага със средствата, за да промени реда в Европа
Обновена: 31 май 2018 10:33 | 21 дек 2017 22:44, Екип на Bloomberg
37
Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общата цел на ПЕСКО е засилване на сътрудничеството в Европа с цел укрепване на европейската сигурност. Този механизъм не цели обаче изграждане на европейска армия или нещо подобно, а просто задълбочаване на съвместното сътрудничество в отбраната. Това коментира ръководителят на международната програма по сигурност във влиятелния Полски институт по международни изследвания във Варшава Марчин Тарликовски пред Николай Кръстев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му така европейските страни ще запазят контрол върху външните си сили, но и ще си сътрудничат.

Като проблем на Европа експертът посочи това, че след края на Студената война е бил значително намален съставът на въоръжените европейски сили, както и средствата, предназначени за превъоръжаване и инвестициите в технология.

„Кризата от 2009 година само задълбочи този проблем. Някои страни намалиха разходите си за отбрана с 50-60%, което доведе до ситуация, в която някои от тях нямаха средства и за текуща поддръжка и текущи военни разходи“.

Тарликовски допълни, че от 2-3 години тази тенденция е обърната.

„Страните членки увеличават своя бюджет за отбрана, но тези средства продължават да са недостатъчни, така че единственото решение на този проблем е да увеличим нашето сътрудничество“.

Той каза още, че не става въпрос за изграждане на някакви наднационални общоевропейски сили.

„Предизвикателството, пред което сме изправени, е да купим нови оръжия, които биха ни позволили да наваксаме изоставането от предишните години, особено в областите, в които това изоставане е наистина голямо“.

Според него Русия наистина представлява предизвикателство за европейската сигурност, тъй като тя наруши международното право и правилата за международно сътрудничество, незаконно анексирайки Крим.

„Русия участва и в конфликта в Източна Украйна. Ученията на въоръжените сили на Русия от предишните няколко години и укрепването на руските сили в Европа са доказателство, че тя се подготвя за нападателен сценарий на своите действия срещу НАТО“.

Тарликовски обясни, че Русия разполага с необходимите способности, за да промени реда в Европа.

„Руски представители от най-високо политическо ниво в прав текст казват, че те имат желание да променят политическия ред и начина, по който изглеждаше сътрудничеството в Европа през последните години“.

По думите му ситуацията в областта на сигурността в Европа не може да се подобри, без да се реши украинската кризата по международни правила.

„От незаконното анексиране на Крим Русия разположи на полуострова нови военни системи, които на практика ѝ позволяват да конкурира Черноморския басейн“.

Експертът добави, че става въпрос за ракетни системи, разположeни в Крим, които могат да възпрепятстват силите на НАТО да навлязат в Черноморския басейн.

Той смята, че е в интерес на Турция да остане член на НАТО и да работи със страните-членки на Алианса, за да балансира руското влияние в региона. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
14
 
! Отговори
по-точно преди 6 години
До Анонимен"може и 100 години да минат но Русия ще си върне Крим заедно с Украйна":)
12
5
 
32
 
! Отговори
Паралелна реалност преди 6 години
Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност? ха ха ха!реалния проблем за европа са многоцветното знаме и гей - парадите!ама глей накъде се напрягат *** кръ туни (тоя от снимката очевидно е напрегнат, ама не от руснаците :) :) )
11
0
 
16
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
За да има мир трябва да има поколение което да разказва колко е лоша воината
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 Колко ти е членския внос в НАТО
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 То е отменено на хартия но е в действие и днес
8
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 може и 100 години да минат но Русия ще върне Крим на Украйна
7
4
 
30
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До СТРАНДЖАТАКато не ти е проблем Русия,що дри*скаш всеки ден против нея?Впрочем крепостното право е отменено в Русия малко преди робството в САЩ.Любопитен факт.
6
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен. Брюкселските зелки могат да продължават да *** още 100 години.
5
4
 
27
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Най-големия проблем за Европа не е самата Русия,а принудителното въвличане във войната на САЩ срещу нея!Американците ползват ЕС като маша,за да не пострадат самите те.Е,за тях си са прави,разбира се,но на Европа това хич не се отразява добре.Всъщност,Крим и до днес щеше да си е в Украйна,ако САЩ не бяха организирали неофашисткия преврат в Киев.А украинците,ако имаха желание да се демократизират,щяха да го направят по нормалния начин и нямаше да се случат тия катаклизми.
4
7
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Мед ми капе на сърцето всеки път, когато западните пoмияpи за разскимтят по адрес на Россия!
3
21
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Крепостните селяни не може да са предизвикателство...
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек говори само с клишета, нямащи нищо общо с реалността. Жалко- толкова млад, а с толкова промит мозък. ЕС ще се разпадне от самосебе си, победен от исляма и първата държава ще бъде Швеция. Да не говорим за другите държави, които искат да се цепят. За европейската сигурност са заплаха подобни хора,мислещи по този начин, особено поляци, които подпомагани от САЩ си въобразяват,че са центъра на Европа и с тях трябва всички да се съобразяват.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха поляците ги е яд ама полякините бяха най разкрепостени по българското черноморие! Да се опитат жените си да опазят първо после да се изказват "компетентно"