Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност?

Разполага със средствата, за да промени реда в Европа
Обновена: 31 май 2018 10:33 | 21 дек 2017 22:44, Екип на Bloomberg
37
Предизвикателство ли е Русия за европейската сигурност?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общата цел на ПЕСКО е засилване на сътрудничеството в Европа с цел укрепване на европейската сигурност. Този механизъм не цели обаче изграждане на европейска армия или нещо подобно, а просто задълбочаване на съвместното сътрудничество в отбраната. Това коментира ръководителят на международната програма по сигурност във влиятелния Полски институт по международни изследвания във Варшава Марчин Тарликовски пред Николай Кръстев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му така европейските страни ще запазят контрол върху външните си сили, но и ще си сътрудничат.

Като проблем на Европа експертът посочи това, че след края на Студената война е бил значително намален съставът на въоръжените европейски сили, както и средствата, предназначени за превъоръжаване и инвестициите в технология.

„Кризата от 2009 година само задълбочи този проблем. Някои страни намалиха разходите си за отбрана с 50-60%, което доведе до ситуация, в която някои от тях нямаха средства и за текуща поддръжка и текущи военни разходи“.

Тарликовски допълни, че от 2-3 години тази тенденция е обърната.

„Страните членки увеличават своя бюджет за отбрана, но тези средства продължават да са недостатъчни, така че единственото решение на този проблем е да увеличим нашето сътрудничество“.

Той каза още, че не става въпрос за изграждане на някакви наднационални общоевропейски сили.

„Предизвикателството, пред което сме изправени, е да купим нови оръжия, които биха ни позволили да наваксаме изоставането от предишните години, особено в областите, в които това изоставане е наистина голямо“.

Според него Русия наистина представлява предизвикателство за европейската сигурност, тъй като тя наруши международното право и правилата за международно сътрудничество, незаконно анексирайки Крим.

„Русия участва и в конфликта в Източна Украйна. Ученията на въоръжените сили на Русия от предишните няколко години и укрепването на руските сили в Европа са доказателство, че тя се подготвя за нападателен сценарий на своите действия срещу НАТО“.

Тарликовски обясни, че Русия разполага с необходимите способности, за да промени реда в Европа.

„Руски представители от най-високо политическо ниво в прав текст казват, че те имат желание да променят политическия ред и начина, по който изглеждаше сътрудничеството в Европа през последните години“.

По думите му ситуацията в областта на сигурността в Европа не може да се подобри, без да се реши украинската кризата по международни правила.

„От незаконното анексиране на Крим Русия разположи на полуострова нови военни системи, които на практика ѝ позволяват да конкурира Черноморския басейн“.

Експертът добави, че става въпрос за ракетни системи, разположeни в Крим, които могат да възпрепятстват силите на НАТО да навлязат в Черноморския басейн.

Той смята, че е в интерес на Турция да остане член на НАТО и да работи със страните-членки на Алианса, за да балансира руското влияние в региона. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм фен *** Русия още по-малко русофил но Русия е европейска държава за разлика от Турция и мястото и е в ЕС и Нато.САЩ и Турция нямат място в двата блока.Руската опасност за Европа е изкуствено насаждана от САЩ.
32
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
НА ВНИМАНИЕТО НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ, НЕПОВТОРИМ, УНИКАЛЕН И "ЕФЕКТИВЕН " БЛУМБЪРГ ... ТУРЦИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ В НАТО ! ИЗТОКЪТ ЩЕ СЕ ЗАТВОРИ ЗА ЗАПАДА ПОД АМЕРИКАНСКО /НАТОВСКО/ВЛИЯНИЕ !!! ДОЛАРЪТ ЩЕ БЪДЕ ЕЛИМИНИРАН !!! ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СА ЗАПАЗИ ОТ УНИЩОЖЕНИЕ!!! ДАНО И БЛУМБЪРГОВИТЕ ЕВРЕИ ОТЦЕЛЕЯТ !!!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, на тоя Марчин (на Марч ето)ТарлЪковски на снимката, в погледа му има нещо като на тия, пациентите от Четвърти киломертър в диспансера.
30
0
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
глупости русия я обиколихте с натовска армия понатиска на сащ.колко сащ бази има в европа.защо това не го броите вървете по дяволите с ваща политика крим си беше руски и ще си остана руски.такава страна като украйна не съществуваше имаше крайна ссср го прекръстиха на украйна до ссср беше киевска рус пияницата елцин за да вземе власта си в своите ръце даде крим и савастопол на украйна доброволно без да имат право на глас кримчани .сащ плаче че не владей крим от крим ч.море се вижда на цяло
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... и укрепването на руските сили в Европа са доказателство, че тя се подготвя за нападателен сценарий на своите действия срещу НАТО=====================================Качи се на по-горен етаж...и скачай през отворения прозорец!
28
4
 
20
 
! Отговори
Другарят Министър преди 6 години
Точно така анонимен и който и е верен приятел той най много печели от взаимноизгодното сътрудничество с нея. Сърбия и Гърция напвавиха от 6 г насам тази крачка и спечелиха много а сега е напът и България със самолетите. Само погледни в съседна Сърбия какво е положението там страната има развира икономика благодарение на сръбско руските проекти които са стратегически за икономиката и. И без да е в ЕС Сърбия има висок стандарт на живот. Нова руска бойна техника е купила Сърбия от Русия и газсъщо
27
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 процента от територията на европа е русия няма как да имаш сигурност без нея а като гледам историята все русия е нападаната наполеон хитлер така че русия не започва войните тя ги приключва
26
2
 
24
 
! Отговори
Другарят Министър преди 6 години
В България вече дори повечето политици осъзнаха че Русия е велик стожер на икономическа и военна мощ без която не можем. В съседна Сърбия отдавна се развива взаимноизгодно с Руската държава сътрудничество ето наченки има и в България на такова. Нашата армия има съветско т.е руско оръжие и Русия ще ни помогне да го модернизираме с най високите военни стандарти. Ето защо и военния министър Каракачанов вижда Русия като единствен наш технически партньор за военна техника.
25
1
 
12
 
! Отговори
Другарят Министър преди 6 години
До Анонимен Становището ти е посредствено и не отговаря на обективната истина. Ето българските политици които 20 г бяха в летаргия за Русия сега вече има здраво мислещи за Русия хора.
24
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия иска да наложи дивия, антинароден, пещерно-олигархически капитализъм на цялото земно кълбо. За тази цел, тя използва гадовете и комунистите в отделните страни.
23
1
 
20
 
! Отговори
@ преди 6 години
Ако утре Ердоган си вземе Кърджали вдичкище се правят на утрепани..ни един европейски гей няма да положи кокалчета за целоста ни. Най много някой да измяука и да ходи да яде и да се ...е
22
4
 
9
 
! Отговори
Другарят Министър преди 6 години
Русия е сила , мощ и много коректен партньор ако не я предаваш. Ето в България има трезво мислещи политици като Красимир Каракачанов който се бори с всички сили Миг 29 на българските ВВС да се ремонтират в Русия. От Русия и ново оръжие и нови самолети ще купи ср. Красимир Каракачанов казвам го с 200,% убеждение. Както казваше един бивш вицепремиер и земеделски министър от Живково време политически ментор на Краси и баща му Дончо Красимир ще е българския Ивица Дачич.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами вижте колко и кои държави са заплашвали сигурността на европа през последните сто години и ще си отговорите на въпроса! стига с тая пропаганда! и змията не хапе, ако не я настъпят!
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Крим не е необходим на Украйна, а трябва на САЩ за поредната военна база под носа на Русия.
19
16
 
5
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 6 години
С окупацията на киевска русия чрез зомби пиво и микро чипове и отравянето на 40 000 000 наши братя там нагли диверсанти с е подиграха на цялото човечество..Плюха на договорите от Ялта и ПОДстам завинаги..НАгла пропаганда срещу Москва и нападение с редовна армия срещу Источна Украйна проведено от обемно обсебенит е наркомани подставени на власт в Киев без малко да ни докара ядрен апокалипсис..Активизираха се тн "Мафлоци" уплашени от възможни ядрени удари срещу Крим Истамбул Брюксел и други
18
22
 
4
 
! Отговори
Europa преди 6 години
Окупирането на БЪлгария ГДР,Полша Чехия Словакия Румъния,Унгария ,Литва Латвия и естония, а след 2014 и на Украйна с спец наркотици и видео клипове показа че в Москва на власт са наркоманизирани и наркотизирани престъпници..По опасни наркомани има само на власт в Европейския съюз и страните чlенки на NATO ..
17
10
 
18
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия е най-великата страна на земята, а Путин е най-великия политик и държавник.Агент Били Фърст!ЦРУ!!!
16
8
 
38
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Поляците също като нас въобще не си взимат урок от историята която им се случва и повтаря нееднократно. Ако руските военни учения на собствената й територия са доказателство за подготовка за нападение на Европа, то какво доказателство са американските учения край границите на Русия?Глупците от Брюксел ще затрият Европа! И това ще стане и без помощта на Русия.
15
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тая Русия бе! Днес на пазара купих криви краставици!??? КО ПРАЙМ???
14
3
 
32
 
! Отговори
8 преди 6 години
Отдавна не писахте за русия скучно стана на вас лошо спахте