Тероризмът, който завладя света и засенчи мира през 2017-а

Страхуват ли се хората да пътуват заради атентати
23 дек 2017 20:55, Петя Славова
52
Тероризмът, който завладя света и засенчи мира през 2017-а
Снимка: БТА

Тази година светът беше буре с барут. Хората започнаха да се страхуват да пътуват заради атентатите, които се случваха почти ежедневно.

Близо 7500 са жертвите на терористични атаки в целия свят, а до днес тези атаки са 1100. Но ако в Близкия Изток терорът е всекидневие, то за Европа все още е нещо ново. Профилът на терориста на Стария континент доста се измени за последната година. Много често говорим за вълци-единаци – нещо, което предвидихме още при атентата в Ница през 2016-а. Тези хора се саморадикализират с помощта на пропагандата на ИДИЛ, коментира Нова тв.

В 90% от случаите тези терористи са граждани на държавата, която атакуват. Трето, четвърто поколение имигранти, но все така граждани на същата държава, в която убиват. През тази година терористите се промениха - ако преди бяха готови да умрат в името на джихада, то сега повечето от тях искат да останат живи. И бягат след атаката. Нещо, което не е характерно за войниците на ИДИЛ, нищо че след това са припознати от групировката. Новото оръжие на терористите - това са автомобилите. Точно както зоват в пропагандата си от ИДИЛ.

Какво ни отнеха терористите през 2017-а?

Преди 12 месеца изпратихме една белязана от терора година с надежда, че 2017 г. ще е по-добра. Минути, след като си пожелахме "Честита нова 2017-а и нека да е мирна", надеждите на света за следващите 12 месеца умряха.

Турция посрещна първите минути на новата година в кръв. В новогодишната нощ в нощен клуб край Босфора живота си загубиха 39 души, а близо 70 бяха ранени. Сред тях и една българка. Повалени от куршумите на един последовател на ИДИЛ.

Четири месеца по-късно терорът се завърна и в Русия. Бомба в метрото в Санкт Петербург уби 15 души и рани три пъти повече. Три седмици по-късно причината стана ясна – руската намеса в Сирия. Въпреки че заплахите идваха от ИДИЛ, това кърваво нападение си приписа групировка, свързана с иначе позатихналата Ал Кайда.

Не затихна и терорът във Великобритания. Островът беше най-атакуван през годината. Пет пъти мишена на вълци-единаци, но и на организирани групи. Най-силно заболя в Манчестър, защото ударът беше срещу деца. Оливия загина заедно с още 21 души. Загинаха на концерт на любимата си изпълнителка Ариана Гранде. На кървавия концерт бяха 20 000. Седмица по-късно 50 000 се събраха отново в Манчестър, отново на концерт, за да кажат „не” на страха. Но страхът се връщаше с всяка следваща атака. Великобритания даде още 11 жертви при две нападения край Темза.

Неочаквано жертва на терора стана и най-слънчевото място на Стария континент – Барселона. В навечерието на референдума за независимост на Каталуния 13 души загинаха под гумите на бус-убиец. Ранени бяха 130. Ударът беше за цяла Европа, загиналите и ранените – от 34 държави, а техните палачи бяха и техни съграждани.

Терористите прегазиха и Стокхолм, опитаха във Франция, разплакаха сърцето на Съединените щати. 80 умряха в Кабул, светът се шокира от дързостта в Йемен и жестокостта в Буркина Фасо. 235 умряха в Египет - в един миг.

През последните 12 месеца терористите отнеха живота на 15-годишната Оливия, 8-годишната Софи,  7-годишния Джулиан. Загинаха десетки деца и стотици възрастни. Близо до нас и малко по-далеч. В името на една война, която не е наша.

"Ние сме в състояние на война", коментира анализаторът на "Блумбърг" Кузман Илиев. Според него атентатите са толкова чести заради политическия елемент. По думите му, когато военни настъпват в Сирия, дали са руснаци или американци и има жертви, тези жертви имат близки. Някои от тях са в Европа. Това е тяхната арабска солидарност. Това е политически акт, казва той. За нас става въпрос за невинни жертви, но за тях става въпрос за данъкоплатците, които са финансирали военната операция в Сирия и Ирак.

Според бившия дипломат в Америка Елена Поптодорова, Ислямска държава е разбита, но по номинални показатели за това какво е една държава. "Тя съществува като етикет и това, към което преминахме бележи бъдещето използването на тези етикети за тези цели. Ще имаме припознаване от ИДИЛ на даден акт на насилие, Ал Кайда ще се наложи отново. Всичко е концентрирано в Близкия Изток." Според нея насилието ще е начин на решаването на тези стари политически и религиозни рани.

"Международната ситуация се обтяга, защото е стратегия на Доналд Тръмп да демаркира своите глобални противници - Китай и Русия. А ЕС няма да се разпадне. По-скоро ще го заздравят, защото ще има повече прозрачност и дисиденти, които ще му показват правилната посока", каза още Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
този хауст е създаден от обама.той създаде тези главорези с своята демокрация.а тръп сега ги подържа всички терористи избягали от сирия се намират под американска подкрепа.но руснаците ще ги изчистят.да же и наще българи продаваха им оръжие
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мира беше засенчен от един от нобеловитъе лауреати за мир - Барак Обама. Той донесе не мир, а мор за доста народи. Особено за цивилното население на тези народи. Подпомогнат от семейство Клинтън, разбира се. И от демократите.
40
2
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Ако човек разгледа статистиката, лесно ще се убеди, че терористичните атаки са били много повече и с много повече жертви, през 70-те и 80-те. Само че сега любезната кремълска пропагандна машина пълни главите на лековерните с глупости, поради това да създава смут и хаос във вража Европа. :)
39
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Теоризмът е създаден от службите на САЩ, Англия и Франция.Добро утро, селяни прости!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюсюлманите са представители на всичко, що е зло !
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема може да се реши лесно. Събитието всички джамии, изгонете всички араби, приравнете им страните със земята и като го изтепаме, няма да има проблеми ...
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40 Не е забранен. Трябва, но това са слухове. В Япония, като цяло, се гледа с лошо око на всичко авраамски вярвания във въздушния бог Ел (или Яхве, Йехова и прочие)
35
4
 
7
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Винаги съм подчертавал: Докато съществува САЩ, тероризма ще разцъвтява.
34
2
 
5
 
! Отговори
RE: Манджа Ели преди 6 години
В Япония ислямът е забранен. Сложиш ли килимчето на открито, в затвора.Мюсюлманин няма право да купува земя.Да, САЩ съдадоха Ал Кайда и ИДИЛ, кой финансира ХАМАЗ, ХИЗБУЛА, кой създаде АЛ ФАТАХ и ООП? Израел не убива християни, нито прави атентати. Сирия и Иран са невинни, нали?! В БГ и ЕС ислямът трябва да се забрани, това е решението. "В Рим като римляните". Никой не е длъжен да търпи мюсюлманите.Сложи си килимчето, удряй си по 5 пъти челото в земята, и си отивай в Родината, ама не в ЕСи САЩ
33
3
 
10
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Да благодарим на танте Меркел и на останалите ***.
32
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Ели-Бъдеща ***!Ели, не я разбираш геополитиката, по-добре си гледай мъжа и децата, сготви им една хубава манджа, после се опънете с мъжа си................ама не пиши неща, които не ги разбира женската ти хубава главица.Няма да оправиш света ти, има по-умни хора за тая работа.
31
1
 
6
 
! Отговори
до смелият европеец преди 6 години
Тук не може да се случи атентат,защото ние на никому нищо не сме сторили.А и понеже сме най-бедната и най-неуредена държава в ЕС никой не иска да живее тук,камо ли да прави атентати.Атентатът в Сарафово беше организиран от ЦРУ и Мосад.А в Германия е по вероятно да те пребият и изнасилят от колкото в България.Само че вече не ги обявяват тези работи.Да не говорим,че във Виена да те оберат е по вероятно отколкото във Факултета или Столипиново.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами САЩ и Брюскел го посадиха този ,,тероризъм,, . Рожба на демократичната общост .Белким завладеят света ,ама оня *** от Кремъл .....такованката, де ме прощавате,, в *** ..ъз ги навря .
29
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Само едно не е ясно, политкоректия термин "тероризъм" как е отнася към процеса на Ислямската Инвазия над Европа, маскирана като "Бежанска Криза"? Каква е корелацията бежанцец-мохамеданин-терорист? Да не би да са синоними? Ако е така, кой ще понесе в крайна сметка отговорността за осеяната с гробища (и то предимно на млади хора) Европа, вследствие на горепописания процес? Може би решението е повече мечета и хаштагове "нас не ни е страх"??! Или може би решението е немедленно и тотално депортиране?
28
1
 
8
 
! Отговори
The Truth преди 6 години
New World Order
27
2
 
9
 
! Отговори
The Truth преди 6 години
ЦРУ и Мосад създадоха Ислямска Държава!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ели-Бъдеща ***! Обърни се към САЩ и демократичната общост да не създават терористи като ИДИЛ ,Ал Кайда . Обърни се към Израел да не крие агента на МОСАД ,Шимон Елиът - Ал Багдади и да заклеймят Бандеровците в Украйна ,който според Визентал са избили 800 000 хиляди евреи. Обърни се и към ГЕРБ да не дават оръжие на ИДИЛ с което избиват християните в Сирия . Обърнви се де ! Ама на мук .
25
2
 
2
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Ти си *** като обикновен български бедняк, за когото телевизорът е истината. Пази се като тръгнеш на море през Кресна. Не ги мисли европейците. И то се плаши от терористи в коптора си.
24
2
 
2
 
! Отговори
до smej преди 6 години
Глyпак
23
9
 
1
 
! Отговори
Smej преди 6 години
Няма ислямска напаст в Европа. Европейците первиха врата на дошлите бедняци и ги наредиха на опашката за помощи. А това, че някой ще направи беля е без значение. Няма ислямска заплаха в Европа. Това са глупости и пропагандни ходове. Идват гладни и бедни араби и се борят за работа като искат да запазят нещо от жалките си държави, от които идват като култура.