Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС

Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл
29 дек 2017 15:30, Екип на Dnes.bg
301
Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво не се случи през 2017 г. Така се нарича годишният обзор на специалния отдел в Европейската комисия, който се занимава с развенчаването на руската пропаганда в ЕС.

Според анализа през годината фалшивите новини с руски източник са заливали европейските медии, като основната стратегия на руската пропаганда е да представя Кремъл като миролюбив и добронамерен и да хвърля вината за всичко върху "лошия Запад".

Отделът, който се представя като "разбивач на митове", посочва, че пророкуваните от гласовете на Москва гражданска война в Швеция и окупирането на Европа от САЩ не са се случили. Приписваните на папа Йоан Павел Втори думи, че притокът на мигранти трябва да бъде спрян, не са казвани, а американски самолет не е изпускал атомна бомба над Литва.

Еврокомисията разказва какво стои зад добилите популярност публикации, че коледната украса в шведски град е била свалена по искане на мюсюлмански организации. Проверката показала, че осветлението било демонтирано от уличните стълбове, тъй като било много тежко и имало риск да падне върху минувачите.

Обяснява се и видеклипът за разграбвана от мигранти коледна елха в Швеция, което всъщност е филмирано в египетски мол.

Европейската комисия развенчава и публикациите в руски пропагандни сайтове, че естонската президентка Керсти Калюлайд е отказала да поздрави за Коледа православното руско малцинство, като обяснява, че държавният глава произнася само едно приветствие, което е адресирано към всички граждани.

Отхвърлят се и информациите, че на 1 януари украинският президент Петро Порошенко е приет в критично състояние в болница с алкохолно отравяне, които се приписват на Би Би Си с обяснението, че британската медия не е пускала такава новина.

Отделът за борба с руската пропаганда смята, че Кремъл се опитва да се представи като “невинен участник на международната арена, който прави всичко за разрешаване на световните проблеми, но непрекъснато се натъква на преследване от страна на Запада”. Като аргументи тук се посочват твърденията на Владимир Путин от годишната му пресконференция преди дни, че Русия не участва във военния конфликт в Източна Украйна и че Крим сам е решил да премине в състава на Русия при честен вот.

В същото време, се казва в анализа, "Западът" е определян като "русофобски" и му се приписват намерения да унизи и дискредитира Русия.

ЕС е представян от прокремълската пропаганда като "недемократичен", "неблагонадежден", "аморален", "използващ двойни стандарти" и "упадащ".

За целта Кремъл използва не само медии, но и официални представители на администрацията и дори министри, се казва в анализа. Цитират се интервюта на руския външен министър Сергей Лавров, че НАТО е обещала на Русия да не се разширява на Изток и че пактът тайно разполага войски в Полша и в Прибалтика, като и двете твърдения се опровергават.

Статията, представяща анализа, не споменава изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Москва е спасила българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Според Европейската комисия основната цел на руската пропаганда са украинските граждани, които са подложени на най-голяма част от разпространявани от прокремълски издания фалшиви новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още по темата: Русияеспропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A кои са фалшивите новини за които се споменава в заглавието?
222
14
 
21
 
! Отговори
Самба преди 6 години
В Русия няма независими медии. Всичко което се пише и прави се диктува от диктатурата, начело с Путин, от когото дори Оливър Стоун призна, че се страхува. Русия никога не е била демократична. Няма право да бъде глас в свободния свят! Мястото на Русия е там където се цитира - до Китай, Сирия и Северна Корея.
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западните медии пишат лошо за нас под диктовката на българи ДОКАЗАНО,за главите да им е дано на "българите"
220
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....И Е ПЪЛНО С РУСКИ ***,ТЕ ГИ ТИЯ ПОСЛЕДНИТЕ СА САМО ДВАМА освен ако не са си природно т..пи и не знаят че за проруска любов се плаща хахахахаха
219
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България + Русия = Братя завинаги!
218
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е най-великата държава на света-непобедима!!!
217
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ограничаване на селскостопанското производство ли?Всичката земеделска земя е разорана и се подържа с евросубсидии.Ферми и овощни градини се финансират. Кой ти е ограничил селското стопанство?
216
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските храни за източноевропейския пазар не са пропаганда, а факт. Изкупуиването на електропреносните и водните ни дружества е факт. Инвестирането в загниващата Русия а липсата на инвестиции е факт. Изкупуването от западни компании на "руските" заводи в България е факт. Ограничаването на нашето селскостопанско производство е факт. Двойните страндарти са факт. Липсата на Южен Поток и наличието на Северен Поток е факт... Каква руска пропаганда, когато запада сам си руши имиджа у нас?
215
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мали, тук сега троловете жънат ли, жънат! Тва опорни точки, тва рубли.
214
1
 
13
 
! Отговори
дони преди 6 години
#215 Чакай амонимен така чакаха комунистите , да победят прогнилия капитализъм.Ееех мечти.Мечтайте смешковци мечтите са безплатни.И на вашата Нинова синчето е при " лошите" и незнайно защо тя се гордее с това.
213
0
 
0
 
! Отговори
дони преди 6 години
до #217 Мачка народа си.
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин опростил някакви дългове от 2015-та до сега.Eлke, гoвeдо, пак ли хрупаш люцерна? Я бързо да напишеш статия!
211
11
 
11
 
! Отговори
Антей преди 6 години
Сега нека някой да извади и фалшивите новини за Кремъл, пуснати от Европа да се посмеем и на тях.
210
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАПАДНОПОЛОВИТЕ СА ЕВОЛЮИРАЛИ ОТ *** ДО *** .ТОВА ИМ Е ЕВОЛЮЦИЯТА ОТ КОЯТО СРАДА НОРМАЛНИЯТ СВЯТ.ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
209
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 219Третополови има само Русия. "Убити" от ежедневието мъже и жени отдавна са импотентни от проблеми.
208
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото името на президента им, такава им и държавата
207
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да си избереш президент с името Путин си е направо признак за дълбоко увредена нация
206
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** няма нитодостатъчно жива сила, нито достатъчно техника, нито икономика, за да спори с НАТО. В авиацията са кръгла нула, като население са 6 пъти по-малко, а като икономика 12 пъти по-слаби.
205
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА, КОЕТО ТРЕТОПОЛОВИТЕ ЕВРОПИТЕЦИ ПИШАТ ТУК ЗА РУСИЯ, ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ ПИШАТ ЗА БЪЛГАРИЯ.ЗАДНИКЪТ НА ЕВРОПА, БЕДНОСТ, КОРУПЦИЯ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ПР.
204
15
 
16
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Колкото и минуси да щлякате руски *** това е истината: Русия е ***!! Нискотехнологична, недемократична , бедна, гладна, ***, мизерна....