Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС

Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл
29 дек 2017 15:30, Екип на Dnes.bg
301
Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво не се случи през 2017 г. Така се нарича годишният обзор на специалния отдел в Европейската комисия, който се занимава с развенчаването на руската пропаганда в ЕС.

Според анализа през годината фалшивите новини с руски източник са заливали европейските медии, като основната стратегия на руската пропаганда е да представя Кремъл като миролюбив и добронамерен и да хвърля вината за всичко върху "лошия Запад".

Отделът, който се представя като "разбивач на митове", посочва, че пророкуваните от гласовете на Москва гражданска война в Швеция и окупирането на Европа от САЩ не са се случили. Приписваните на папа Йоан Павел Втори думи, че притокът на мигранти трябва да бъде спрян, не са казвани, а американски самолет не е изпускал атомна бомба над Литва.

Еврокомисията разказва какво стои зад добилите популярност публикации, че коледната украса в шведски град е била свалена по искане на мюсюлмански организации. Проверката показала, че осветлението било демонтирано от уличните стълбове, тъй като било много тежко и имало риск да падне върху минувачите.

Обяснява се и видеклипът за разграбвана от мигранти коледна елха в Швеция, което всъщност е филмирано в египетски мол.

Европейската комисия развенчава и публикациите в руски пропагандни сайтове, че естонската президентка Керсти Калюлайд е отказала да поздрави за Коледа православното руско малцинство, като обяснява, че държавният глава произнася само едно приветствие, което е адресирано към всички граждани.

Отхвърлят се и информациите, че на 1 януари украинският президент Петро Порошенко е приет в критично състояние в болница с алкохолно отравяне, които се приписват на Би Би Си с обяснението, че британската медия не е пускала такава новина.

Отделът за борба с руската пропаганда смята, че Кремъл се опитва да се представи като “невинен участник на международната арена, който прави всичко за разрешаване на световните проблеми, но непрекъснато се натъква на преследване от страна на Запада”. Като аргументи тук се посочват твърденията на Владимир Путин от годишната му пресконференция преди дни, че Русия не участва във военния конфликт в Източна Украйна и че Крим сам е решил да премине в състава на Русия при честен вот.

В същото време, се казва в анализа, "Западът" е определян като "русофобски" и му се приписват намерения да унизи и дискредитира Русия.

ЕС е представян от прокремълската пропаганда като "недемократичен", "неблагонадежден", "аморален", "използващ двойни стандарти" и "упадащ".

За целта Кремъл използва не само медии, но и официални представители на администрацията и дори министри, се казва в анализа. Цитират се интервюта на руския външен министър Сергей Лавров, че НАТО е обещала на Русия да не се разширява на Изток и че пактът тайно разполага войски в Полша и в Прибалтика, като и двете твърдения се опровергават.

Статията, представяща анализа, не споменава изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Москва е спасила българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Според Европейската комисия основната цел на руската пропаганда са украинските граждани, които са подложени на най-голяма част от разпространявани от прокремълски издания фалшиви новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още по темата: Русияеспропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
18
 
5
 
! Отговори
Либерал преди 6 години
С какво ви пречи Сорос? Благодарение на хора като него, успяваме да се борим с расизма и ксенофобията и да изграждаме мултикултурни общества. Някой ден Паметник ще му построят за инвестициите и хуманизма му!
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От време на време трябва дасе прави публична екзекуцияна политик , политолог , експерт ,журналист . Ще е много здравословноза обществото .
161
1
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Е , проститутките им са наистина "световни"!!!ТЕ СА --ОСНОВНОТО ОРЪЖИЕ НА КГБ!!!!То и при нас по СОЦ-а ,беше така...ВСИЧКИ *** ПО ХОТЕЛИТЕ , БЕХА СЛУШАЛКИ НА ДС/бкп!/..после--- при демокрацията станаха "МИСКИ".../
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни, смачкани, отчаяни от живота роби..........искат да се правят на господари. Смях.
159
17
 
3
 
! Отговори
Либерал преди 6 години
Познавам една българка, тя си хвана черен и ми казва, че повече не иска и да си помисля за българин. Да не говорим колко по-модерно и прогресивно е. Няма лошо. Нека се смесват хората, да се женят за който искат, да си избират пол. Християнството е тесногръда и остаряла догма, която постепенно трябва да бъде ограничавана, както пропагандата на Путин.
158
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еbaхти и деbилитe тия руснаци
157
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам руските лъжипред американските " истини ."
156
5
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
РУСКИТЕ *** -----НА СВЕТОВНО НИВО!/ето ви една истина.../АЙДЕ ,КАЖИ ЛЪЖА ЛИ Е .......ха,ха,хааааааааааааа....??!!!!!!!!!
155
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда от някои коментари по-долу боярищника води до необратими мозъчни увреждания.
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така проверете всеки град в който черните са мнозинство - винаги е зле. Пример - Чикаго и Детройт. Чикаго е столица на престъпността и престрелките, а Детройт е едно голямо гето. В Париж като влезете в чернокож квартал веднага се вижда разликата, мърсотия по пътищата и бедност. Просто черните са си друга раса, според вас защо никога не е имало цивилизация в Африка, защо до ден днешен са като животните там? Май хитлер е бил прав за расите, да? ЮАР преди и след апъртайда
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един демократ ни разкри" истината " че Българияе освободена неправилноот Русия .
152
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To от Русия само това може да се очаква - пропаганда и ***
151
2
 
20
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Радио Свободна Европа създадено (1949) и финансирано от ЦРУ. Не мога да кажа дали са получавали пари от Сорос но със сигурност играят главна роля в смяната на правителството в Македония и опитите за същото в Сърбия Полша и Унгария което е един от приоритетите на въпросния милиардер. На здраве бръснене. Че Русия активно създава пропаганда никой не го отрича но срамно е само тях да посочвате.
150
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
ХА-ХА-ХА, това за "американската атомна бомба над Литва" го бях чувал отнякъде но не помня откъде точно. Голям майтап! Щеше даже да е смешно... ако не беше страшно!
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби, руската фамилия Куробейников идва от куробейник = амбулантен търговец.А Боби от боб ли идва?
148
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЕТО Е ЛОШО ЗА ЕВРОПА Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!
147
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 155КОЛКО СИ НЕАДЕКВАТЕНПутин идва от Руското Путь - или на български ПътНай-близко пререждане на Фамилията му на Български - Друмов- Курсов- ПътековИмам приятелче в Русия с Фамилията Куробейников - не си мислете нещо нецензурно на Български би трябвало да се преведе като Пилещарски или Кокошков
146
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически либерализъм няма, той си е еврейско изобретение.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЛИТЕ ЕВРОПЕЙКИ ХАРЕСВАТ ЧЕРНОКОЖИ МЪЖЕ, БЕЛИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - СЪЩО.
144
0
 
7
 
! Отговори
истина или лъжа? преди 6 години
Днес в Анкара е подписан договора за доставка на С-400 за Турция на стойност 2,5 милиарда,първите доставки започват през Март месец.