Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС

Брюксел развенчава фалшиви новини за Европа, пуснати от Кремъл
29 дек 2017 15:30, Екип на Dnes.bg
301
Недемократичен, упадащ... Топ 5 на руската пропаганда за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Какво не се случи през 2017 г. Така се нарича годишният обзор на специалния отдел в Европейската комисия, който се занимава с развенчаването на руската пропаганда в ЕС.

Според анализа през годината фалшивите новини с руски източник са заливали европейските медии, като основната стратегия на руската пропаганда е да представя Кремъл като миролюбив и добронамерен и да хвърля вината за всичко върху "лошия Запад".

Отделът, който се представя като "разбивач на митове", посочва, че пророкуваните от гласовете на Москва гражданска война в Швеция и окупирането на Европа от САЩ не са се случили. Приписваните на папа Йоан Павел Втори думи, че притокът на мигранти трябва да бъде спрян, не са казвани, а американски самолет не е изпускал атомна бомба над Литва.

Еврокомисията разказва какво стои зад добилите популярност публикации, че коледната украса в шведски град е била свалена по искане на мюсюлмански организации. Проверката показала, че осветлението било демонтирано от уличните стълбове, тъй като било много тежко и имало риск да падне върху минувачите.

Обяснява се и видеклипът за разграбвана от мигранти коледна елха в Швеция, което всъщност е филмирано в египетски мол.

Европейската комисия развенчава и публикациите в руски пропагандни сайтове, че естонската президентка Керсти Калюлайд е отказала да поздрави за Коледа православното руско малцинство, като обяснява, че държавният глава произнася само едно приветствие, което е адресирано към всички граждани.

Отхвърлят се и информациите, че на 1 януари украинският президент Петро Порошенко е приет в критично състояние в болница с алкохолно отравяне, които се приписват на Би Би Си с обяснението, че британската медия не е пускала такава новина.

Отделът за борба с руската пропаганда смята, че Кремъл се опитва да се представи като “невинен участник на международната арена, който прави всичко за разрешаване на световните проблеми, но непрекъснато се натъква на преследване от страна на Запада”. Като аргументи тук се посочват твърденията на Владимир Путин от годишната му пресконференция преди дни, че Русия не участва във военния конфликт в Източна Украйна и че Крим сам е решил да премине в състава на Русия при честен вот.

В същото време, се казва в анализа, "Западът" е определян като "русофобски" и му се приписват намерения да унизи и дискредитира Русия.

ЕС е представян от прокремълската пропаганда като "недемократичен", "неблагонадежден", "аморален", "използващ двойни стандарти" и "упадащ".

За целта Кремъл използва не само медии, но и официални представители на администрацията и дори министри, се казва в анализа. Цитират се интервюта на руския външен министър Сергей Лавров, че НАТО е обещала на Русия да не се разширява на Изток и че пактът тайно разполага войски в Полша и в Прибалтика, като и двете твърдения се опровергават.

Статията, представяща анализа, не споменава изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Москва е спасила българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Според Европейската комисия основната цел на руската пропаганда са украинските граждани, които са подложени на най-голяма част от разпространявани от прокремълски издания фалшиви новини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още по темата: РусияЕСпропаганда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
2
 
! Отговори
А преди 6 години
Двойните и тройни стандарти за Шенген какво са? Да, не са фалшива новина, а обикновена измама да ни отрезвява малко
242
0
 
4
 
! Отговори
да обичаш на инат преди 6 години
Крим руски?! И децата от 4 клас знаят че там е била Стара България. На Крим е столицата Фанагория при всеки минус отворете атласа на децата и вижте..Незнанието води до грешно впечатление!
241
16
 
10
 
! Отговори
they call him skunka преди 6 години
ох, нямате си представа колко добре се чувствам като чета тези трезви,реални и точни коментари за "братска Русия". Само подчертавам - Русия никога не е държала на България.Дори "великото освобождение" е пропаганда.Та що за освобождение е това, в което на практика имаме смяна на един поробител с друг?Та България остава две години под управлението на руските генерали,да разчупят баницата за така важното гео-стратегическо положение на България. До 1908 България не съществува на картата на света..
240
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кремълската пропаганда не вярват дори русофилите, но им се налага да тролят за някоя рубла.
239
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е икономическо джудже с БВП по-малък от на гр. Ню Йорк. Джуджи-велики е КГБ *** и злодей!
238
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западняците???
237
17
 
13
 
! Отговори
usa = джудже преди 6 години
РУСИЯ ФОРЕВЪР !!!
236
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманлиятаТурция ше бъде унищожена.................много грехове имате турците............
235
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въргалите в бежанския център в Харманли и те ли са руска пропаганда?
234
18
 
16
 
! Отговори
Йода преди 6 години
Нека тази комисия да прави по-пълни изследвания на руската пропаганда,като включва и България,която буквално е бомбандирана от пропагандата и фалшивите им новини! Така също периодично да се обявават резултатите в националните медии,за да не се зомбира българина!
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е ердокой? Никой!
232
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тя и Англия когато започна да пише и казва истината в очите за ЕС стана "лоша" ,но нямаше как да я изкарат комунистическа държава.
231
27
 
19
 
! Отговори
добре че не съм там преди 6 години
Пущат фалшиви новини защото ги е яд че Запада просперира.По случай новата година руснаците ще падат по очи по време на речта на велигия и неповторим Путин.
230
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно брюкселските кayни са отчаяни, щом НПО-тата са развързали кесията за тролене.
229
21
 
36
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Русия зашлеви звучен шамар по моpдата на САЩ в Сирия.
228
13
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Трябва да се учреди награда за фалшива новина и тя да се именува ''разпят малчик''
227
11
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Историята с ''разпятия малчик'' в Славянск къртеше мивките. Това беше най-доброто творение на кремълските СМИ
226
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
225
10
 
23
 
! Отговори
Обикновен българин преди 6 години
Днес в НАТО и ЕС под управлението на ГЕРБ живеем най-добре. В своята 1300 годишна история българите никога не са живели толкова добре. България в НАТО и ЕС под управлението на ГЕРБ е най прекрасното място за живот за което българите могат да мечтаят. Гледайте bTV редовно за да научите и знаете обективната истина подкрепена с цифри и факти колко добре живеят българите в НАТО и ЕС под управлението на ГЕРБ.
224
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе *** на Марийчето Захарова порастнаха ли и цицките бе ?