Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?
161

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
5
 
! Отговори
10 преди 11 месеца
Те дали знаят,че ние сме председатели?И каква файда от всичкия този кьор фишек?Не им ли тропнем както трябва ,няма да стане!Къде са "патриотите"?Протести,протести и пак и само протести пред НДК!Те не знаят истинската трагедия на този народ,който изчезва под мъдрото ръководство на ББ!Ама няма кой!В София останаха само селянии,които са много доволни от това си жителство и самочувствие на столичани!А умните и красивите от жълтите павета са нагушкани вече и си траят!
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С политкоректни концертчета песньовки и лозунги нема нищо свестно да се получи. Нито с лъскане на тротоари и градинки. Тоя ЕС все повече заприличва на тоталитарния СССР, с тая разлика че дава облаги на обратните и ислямистите.
136
1
 
12
 
! Отговори
van4o преди 11 месеца
А след 6 мес.кой ще ни остърже гащите?
135
1
 
12
 
! Отговори
dfgdfgh преди 11 месеца
До Анонимен

ПУКА МИ ЗА ТИЯ ТЪПИ ЗАПАДНИ МЕДИИ!!
134
7
 
5
 
! Отговори
igor spirovski преди 11 месеца
Татарстан ке биде лидер на еу!! Да живее ВМРО-ДПМНЕ и Груевски който е наш велик вожд!!
133
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Западните Балкани, ама Хърватия, Словения и Черна гора пет пари не дават за инициативите на Борисов, дори не присъстваха на яловите показни срещи.
Македония се прави на хрисима, докато я приемат в НАТО и ЕС и след това ще ритне пак менчето.
132
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВСЪЩНОСТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ОЗНАЧАВА НА ДАДЕНА СТРАНА ДА СЕ ВЪЗЛОЖИ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА ДА ИЗХРАНВА БРЮКСЕЛСКИТЕ ГОСПОДАРИ.
ИНАЧЕ НЯМАМЕ ДУМАТА. К`ВОТО РЕШАТ, БОКО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАЛОЖИ.
131
4
 
7
 
! Отговори
Така де преди 11 месеца
Анонимната, пий си ракията и недей ни занимава с твойте глупости. Първо, това, което пиша не е новина. Второ, не съм трол и трето можеше да допринесеш с нещо по темата, вместо да спамиш излишно.
130
10
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 11 месеца
До Така де
Не пускай фалшиви новини и не всявай излишна паника. Осветен си, като Трол.
129
3
 
23
 
! Отговори
Така де преди 11 месеца
Най-лошото от това председателство е, че евро-чиновниците ще дойдат в България за шест месеца, ще ядат и пият на нашата сметка и ще си отидат по живо, по здраво. А нашите мародери от политическия ни елит ще останат да ни дерат и след това. Няма ли начин да заминат и те с приятелите си от ЕС на някъде и да не се връщат.
128
3
 
25
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
Какви са тези ВИП гости бе? Оядени евротунеядци!! И откъде дойдоха парите за тези ремонти? И също за скъпите им подаръци, и нощувките в хотелите?? Кой плаща това?? Да ви е....м...
127
2
 
21
 
! Отговори
Понти преди 11 месеца
Нека циркът започне сега!
126
6
 
24
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 11 месеца
Какво означава за нас ЕС?
1. Приватизиране в полза на международните концерни и картели,
2. Намаляване на данъците в полза на международните концерни и картели,
3. Отрязване на социалните услуги в полза на международните концерни и картели
4. Увеличаване на печалбата в полза на международните концерни и картели
125
2
 
29
 
! Отговори
wer преди 11 месеца
Това е гавра с най-бедната страна, да харчи толково пари за оядената евробюрокрация, вместо за бедните си граждани.
124
5
 
11
 
! Отговори
124 преди 11 месеца
Но имаме Терминал 2
123
0
 
9
 
! Отговори
Ивка преди 11 месеца
По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят-цяла Европа знае какво е съдържанието 😎 особенно в държавните институции и в Парламента
122
3
 
19
 
! Отговори
до 123 преди 11 месеца
Правилно.Само ние се вземаме за велики с председателството и ставаме смешни с бойковизма си.
121
2
 
22
 
! Отговори
а какво.... преди 11 месеца
...правим, след разпада на ЕС, което се очаква до 2-3 години ? Нямаме производство/. икономика/, социална обезпеченост/ образование,здравеопазване/ и много важно - нямаме. армия.
За къде сме при такива обстоятелства. ?
120
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голяма гюрултия с това председателство, голямо чудо - гаче ли от нас ще зависят съдбините на изпадналия в будна кома ЕС?! А нещата са си съвсем тривиални - една рутинна процедура, все едно да смениш някого от ръководството на някоя фирма (примерно) с друг от същото ръководство... На електоралните пешки - ЧНГ и бъдете здрави, всичко друго е "вятър и мъгла"!
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Dobre, che ste e samo za 6 meseca!!!!! Vse shte izdarji EU za tolkova kratko vreme!