Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?
161

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
12
 
! Отговори
хахаахаххааа..... преди 6 години
това е всичко, което е останало - "Духът на Европа"...................
98
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117, 118"Тhe Guardian": България - най-бедната и корумпирана в ЕС!!!!!!!!
97
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС."ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХААХААААААААААААААА.........................
96
7
 
7
 
! Отговори
ЧНГ преди 6 години
Вече сме на прага на развития социализъм,даже сме пред вратата,но ключа е у бойко и народа чака с гранде нетърпение ,бойко да врътне и отвори вратата.
95
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкачихме върха благодарение на Бойко скоро Българина ще усети благинките да си в ЕС
94
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До minuvach ЕС отново в ръцете на държавната сомунистическа мафия!!! Провалихме ЕС по реда им!
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потомците на хунските племена се хванаха за големия кокъл. Е, няма да трае дълго, но ще има яко глозгане и джафкане от ***, за жалост.
92
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ни липсват дупките по улиците опашките по магазините руските коли тапетите и балатумите и мушамите на масите на които нямахме кво да сложиме клюкарките по пеиките и един тв канал по които в петък бе на руски също и купонната система и еднообразните храни . А сега егатии *** всичко си имаме и се чудиме къде да ходиме в чужбина оинклузи
91
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тоя ес не мога да го понасям всичко прават некво модерно лъскаво оправиха ни и доходите та преяждаме ужаст а преди беше по готино живеехме си сиромашки и мечтаехме да си купиме луканка за некои празник по дрешка за подарък на книга се радваме а сега лаптоп и някак си по не ни радва
90
3
 
38
 
! Отговори
minuvach преди 6 години
Ужас, държавата-мафия пое управлението на ЕС!
89
22
 
13
 
! Отговори
Все някой преди 6 години
Ех тези лоши европейци , дават ни милярди , но не ни решават проблемите.Меркел е виновна за всичко , а Путин ще ни оправи за 800дни.
88
5
 
14
 
! Отговори
Трак до 108 преди 6 години
Защо трябваше да псуваш.Българите сме интелигентни хора , като цяло , но винаги има издънки за жалост.
87
5
 
44
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 6 години
45 млн.лв...???? От къде се взеха тези пари. И каква полза имаме ние обикновените Българи от това ЕУРОПРЕДСТАТЕЛСТВО ЛИ БАЛИ МУ М.А.М.А.Т.А.... ЕХ НАРОДЕ ОЧАКВА СЕ ОТНОВО ИНФЛАЦИЯ, УМИШЛЕНО ЩЕ НИ НАКАРАТ ДА ОБЪРНЕМ ПАРИТЕ СИ В ЕВРО, И ТАКА ПО ЛЕСНО ЩЕ ПРИЕМЕМ ЕВРО ВАЛУТАТА....
86
4
 
15
 
! Отговори
Сериозе преди 6 години
Оня ден купих на жената шкаф-скрин с чекмеджета от ИКЕА. Почнахме да го сглобяваме с баджанака и днес към 19.30 беше готов. Получи се страхотен диван. И между другото-извънземни има. Не знам дали ме разбирате.
85
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкия ЕС!
84
5
 
36
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
2018-Боку ке падне!
83
35
 
9
 
! Отговори
inatut преди 6 години
ЗА жалост на комуноидните - 2018 пледседателстваме ЕС, а преди има - няма 40 г другарите искаха да ни харизат на СССр.Бог да прости всички червени ***.. ние не можем!
82
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕВ НА ЗАВИСТЛИВИ ПОРОВЕ РЕЗУЛТАТ ОТ БЛИЗКОРОДСТВЕНИ ВРЪЗКИ.
81
7
 
29
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
nikoi ne vqrva 4e tova predsedatelstvo 6te donese ne6to polojitelno za na6ata darjava taka 4e nedeite laga xorata
80
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България !!!