Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?
161

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският съюз е провал. Европейските институции в Брюксел и Страсбург трябва да се разформират. Европейския парламента, комисията подразделенията които са се нароили не са нищо друго освен развъдник на корупция и лобизъм. Евро-чиновниците трябва да бъдат разследвани и съдени.
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До АнонименБългария е просякиня още след 1989. А, ти си ***!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прабългари в България отдавна няма.май останаха само *** и славяни.но на кой ли му дреме какво става в България...
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пийнувате ле?
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България при ЕС и евроатлантизЪма - просякинята не Европа, с разрушена икономика, обрано население, чудовищна социална поляризация и разгул на престъпността.
54
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егаси и европейския съюз, щом мафиотската организация герб може да му бъде председател ....
53
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 50 години България ще е колкото един средно голям френски или руски град, а турци и роми ще са мнозинство. Бягайте към терминала, колкото се може по-далеч от Бококрацията! Теглете му една м... за кофти късмета, че сте се родили българи и си намерете нова родина. Това е рецептата за щастлив живот
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от днес си имаме и мъж облечен шик в женски дрехи и на токчетада не е приятел на плефнелиеф?какви богатства ни донесе евроатлантизма и геррберастията
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До Анонимен"България в ЕС при евроатлантизма - сива, кална, мрачна, хора без усмивки, без пари, без надежда. Първа по смъртност в света, депо за черноработници и пpocтитутки на богатите."Що не питаш БСП/СДС , тия *** сега ли възникнаха, усмивките - сега ли умряха, или когато им измъкнаха куфарчетата, пенсиите и ги лишиха от работни места с ПриваНтизацията?
50
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та при комунизма в България нямаше интернет и никой не беше чувал за уай-фай и за фор-джи а сега благодарение на ЕС навсякъде има уай-фай и фор-джи и по селата строиме фитнес зали и стадиони с милионите които ни дава Брюксел.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Председателство мое, европейско!Нито е мое нито европейско.Да сте живи и здрави всички българи.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....мдааа уродливост е вече това слагане безропотно на всеки, който ни подхвърли трохи и който живее сега по-добре нека му е халал, а всички които прозряха или заминаха или останаха да се вайкат, но винаги е имало и ще има 3 истини - твоята, моята и самата истина.....един емигрирал двоен инженер завършил в България, скачащ и викащ с надежда и прозрял истината късно, но прозрял и заминал барабар със семействоъо си,.Успех и благоденствие на целият бъларски народ!!!
47
30
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
ГЕРБ - гаранция за успеха на България. Никога бългаите не са живяли толкова добре както в ЕС под управлението на ГЕРБ. Стандарта на живот непрекъснато се повишава под управлението на ГЕРБ. Днес в ЕС българите живеем добре, а утре ще живеем още по-добре.
46
14
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До АнонименЩо не питаш БСП$ БКП, къде са парите и защо всички са мрачни? Само ти си щастлив- заработи 5 рубли, като ***. Изпъди и европартньорите- ще получиш още 10 рубли.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам по време на българското председателство кумицата комисарка да предложи България да стане дигитален хъб на ЕС и ние българите да станем дигитализаторите на ЕС и да се оправим да взимаме дигитални заплати по 4 хил евро като западно-европейците.
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До АнонименЩом ще тролиш безпричинно- напусни България, не пречи на другите да живеят тук! Не ми препоръчвай зелени, олигарси, седесари, като алтернатива на ГЕРБ.
43
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой и защо ни взе в ЕС, но стандарта на живот от тогава се подобри многократно !!! Благодарим !
42
23
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Днес в България се живее добре благодарение на на Европейския съюз и на САЩ. В своята 1300 годишна история българите никога не са живели толкова добре както днес под управлението на ГЕРН в ЕС и с партньорството на Съединените американски щати.
41
13
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
До АнонименНе си струва за 5 рубли да тролиш за Русия, *** да е без пенсия, ти също, а детето ти без училище и перспектива. Живея в Западна Европа, виждам в какво блато влачат България путинистите, седесарите, олигарсите, които ти плащата 5 рубли да си купиш антифриза за Нова година- де се почерпиш, де!
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай това европредцедателство герберастията още колко милиони ще открадне, не е истина.Ще има пари за скъпи чанти на Свинеподобната и за още няколко вили в Барцилона от шкембестият й тъпкач.