Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?
161

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
7
 
! Отговори
10 преди 6 години
Те дали знаят,че ние сме председатели?И каква файда от всичкия този кьор фишек?Не им ли тропнем както трябва ,няма да стане!Къде са "патриотите"?Протести,протести и пак и само протести пред НДК!Те не знаят истинската трагедия на този народ,който изчезва под мъдрото ръководство на ББ!Ама няма кой!В София останаха само селянии,които са много доволни от това си жителство и самочувствие на столичани!А умните и красивите от жълтите павета са нагушкани вече и си траят!
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С политкоректни концертчета песньовки и лозунги нема нищо свестно да се получи. Нито с лъскане на тротоари и градинки. Тоя ЕС все повече заприличва на тоталитарния СССР, с тая разлика че дава облаги на обратните и ислямистите.
117
1
 
14
 
! Отговори
van4o преди 6 години
А след 6 мес.кой ще ни остърже гащите?
116
1
 
14
 
! Отговори
dfgdfgh преди 6 години
До АнонименПУКА МИ ЗА ТИЯ *** ЗАПАДНИ МЕДИИ!!
115
7
 
7
 
! Отговори
igor spirovski преди 6 години
Татарстан ке биде лидер на еу!! Да живее ВМРО-ДПМНЕ и Груевски който е наш велик вожд!!
114
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните Балкани, ама Хърватия, Словения и Черна гора пет пари не дават за инициативите на Борисов, дори не присъстваха на яловите показни срещи.Македония се прави на хрисима, докато я приемат в НАТО и ЕС и след това ще ритне пак менчето.
113
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЪЩНОСТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ОЗНАЧАВА НА ДАДЕНА СТРАНА ДА СЕ ВЪЗЛОЖИ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА ДА ИЗХРАНВА БРЮКСЕЛСКИТЕ ГОСПОДАРИ.ИНАЧЕ НЯМАМЕ ДУМАТА. К`ВОТО РЕШАТ, БОКО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАЛОЖИ.
112
4
 
9
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Анонимната, пий си ракията и недей ни занимава с твойте глупости. Първо, това, което пиша не е новина. Второ, не съм *** и трето можеше да допринесеш с нещо по темата, вместо да спамиш излишно.
111
10
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
До Така деНе пускай фалшиви новини и не всявай излишна паника. Осветен си, като ***.
110
3
 
25
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Най-лошото от това председателство е, че евро-чиновниците ще дойдат в България за шест месеца, ще ядат и пият на нашата сметка и ще си отидат по живо, по здраво. А нашите мародери от политическия ни елит ще останат да ни дерат и след това. Няма ли начин да заминат и те с приятелите си от ЕС на някъде и да не се връщат.
109
3
 
27
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Какви са тези ВИП гости бе? Оядени евротунеядци!! И откъде дойдоха парите за тези ремонти? И също за скъпите им подаръци, и нощувките в хотелите?? Кой плаща това?? Да ви е....м...
108
2
 
23
 
! Отговори
Понти преди 6 години
Нека циркът започне сега!
107
6
 
26
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Какво означава за нас ЕС? 1.Приватизиране в полза на международните концерни и картели,2.Намаляване на данъците в полза на международните концерни и картели, 3.Отрязване на социалните услуги в полза на международните концерни и картели4.Увеличаване на печалбата в полза на международните концерни и картели
106
2
 
31
 
! Отговори
wer преди 6 години
Това е гавра с най-бедната страна, да харчи толково пари за оядената евробюрокрация, вместо за бедните си граждани.
105
5
 
13
 
! Отговори
124 преди 6 години
Но имаме Терминал 2
104
0
 
11
 
! Отговори
Ивка преди 6 години
По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят-цяла Европа знае какво е съдържанието 😎 особенно в държавните институции и в Парламента
103
3
 
21
 
! Отговори
до 123 преди 6 години
Правилно.Само ние се вземаме за велики с председателството и ставаме смешни с бойковизма си.
102
2
 
24
 
! Отговори
а какво.... преди 6 години
...правим, след разпада на ЕС, което се очаква до 2-3 години ? Нямаме производство/. икономика/, социална обезпеченост/ образование,здравеопазване/ и много важно - нямаме. армия.За къде сме при такива обстоятелства. ?
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dobre, che ste e samo za 6 meseca!!!!! Vse shte izdarji EU za tolkova kratko vreme!
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 116ти си просяк мечтател, нали............