Европа сменя граници за ЧНГ

Хърватия и Словения се карат за излаз на море, заплашват се
1 яну 2018 12:30, Екип на Dnes.bg
27
Европа сменя граници за ЧНГ
Снимка: Reuters

Белгия и Холандия, както и Хърватия и Словения посрещат Новата година с променени граници.

Брюксел и Хага си разменят днес два полуострова по течението на река Маас, а а Словения обяви, че започва да прилага решението на арбитражния съд в Хага, според което получава международен излаз на море чрез воден коридор, минаващ през хърватска територия.

На 1 януари Белгия ще отстъпи 16 хектара пустееща земя на Холандия и ще получи 3 ха холандска в замяна, както и воден шлюз, свързващ канала Албер с река Маас. Земята, в близост до холандския град Маастрихт, се е образувала от наносите на реката, след като коритото на Маас е било променено през 60-те години, за да се улесни корабоплаването.

С времето части от белгийската територия се оказали анклави в Холандия и обратното, затруднявайки достъпа на полицията и на спасителните служби до тях. Замяната става възможна след 3-годишни преговори.

За разлика от мирната размяна между Белгия и Холандия, Хърватия и Словения са на път да започнат годината с международен скандал. Загреб предупреди Любляна да не прилага решението на международния Арбитражен съд в Хага, което влезе в сила на 29 декември. Главната част от спора е за 7,3 кв. мили в Пиранския залив, в северната част на Адриатическо море.

Преначертаването на границата ще даде на Словения за първи път директен излаз до международни води в Адриатика, чрез дълъг 10 морски мили канал през хърватски води. Хърватия пък трябва да получи връх Света Гера и други земи, както и собствеността върху сто имота по словенското крайбрежие.

През лятото арбитражният съд в Хага отсъди по териториалния спор, но Хърватия не признава решението, като твърди, че то не е взето безпристрастно. Отмятането на Загреб дойде, след като стана ясно, че член на Хагския съд е споделил конфиденциална информация по делото с властите в Любляна.

"Всяко действие ще бъде неприемливо, при което мерки, които биха довели до заплаха със сила или прилагане на сила, биха представлявали тежки нарушения на международното право съгласно Хартата на ООН ", заяви хърватското външно министерство след като Словения обяви, че започва прилагането на решението на арбитражния съд. Решението е задължително и за двете страни.

Териториалният спор между двете европейски и натовски съседки датира от 1991 г, след разпадането на Югославия. Продължение на години Словения блокираше влизането на Хърватия в ЕС, като се отказа от ветото чак през 2009 г, след като Загреб, под влиянието на ЕС, склони спорът да се гледа от арбитражния съд. Хърватия стана европейска членка през 2013 г.

От излизането на решението на съда на 29 юни премиерите на Словения и Хърватия Миро Церар и Андрей Пленкович са се срещали 9 пъти, за да решат проблема, но безуспешно.

В началото на седмицата Церар заяви, че Словения започва да прилага решението на съда, тъй като то е правно обвързващо. В отговор премиерът Пленкович заяви, че "Хърватия ще брани, което е нейно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
36
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Е, няма що , уникален си.
22
9
 
103
 
! Отговори
Македония преди 6 години
Ньойският договор е със срок 100 години. Те изтекоха, време е да си получим Българските земи.
21
5
 
34
 
! Отговори
Номер 22 преди 6 години
До номер 9Не просто имат като бивша соц(-парче-от-)страна, а самообявилият се на всеослушание за комунист Славой Жижек е своеобразна Интернет звезда.
20
7
 
43
 
! Отговори
Русин преди 6 години
А батко Путин какво ще каже
19
15
 
40
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 10Напълно съм съгласен с теб и не виждам за какво ти слагат минуси.Колкото по-близо до Германия е една държава, толкова е по-добре!Най-великата им императрица на Русия, Екатерина Велика, им е подарена на руснаците от Германия. Коледната елха, тя също е внесена от Германия. Много, да не кажа почти всичко от традиции, култура и т.н. руснаците дължат на Германия!А и словенския турбо фолк е много по-немски. Вижте клипчето "Турбо полка" на Атомик Хармоник в Youtube!
18
6
 
49
 
! Отговори
igor spirovski преди 6 години
МАКЕДОНИJA НА 5 ГАЛАКТИКИ!!!!
17
5
 
50
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До ДодоНа комунистите им дреме за българската терирория,за 70г не се ли научихме?
16
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Иванка беше словенка,бай Дончо трябва да даде едно рамо на Словения.А Холандия и Белгия нямат граница и ще се разберат и сами по роднински,холандците и фламандците са си роднини.
15
6
 
69
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Интересно, нашите политици в лицето на Бойко М. Борисов и патрЕотете изобщо повдигнали ли са пред Арбитражния Съд в Хага въпроса кога Сърбия възнамерява да върне НЕЗАКОННО заграбените Западни Покрайнини като част от предприсъединителните й условия да влезе в ЕС?! Дали изобщо това се дебатира, или е оценено като маловажно и е заметено под килима?! Интересно би било да се знае!
14
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО donТой договорът май беше Ньойски, ама хайде, от нас да мине.
13
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
член на Хагския съд е споделил конфиденциална информация по делото с властите в Любляна...............И там корупцията вилнее.Колко ли са му платили на еврогееца да даде информацията?
12
1
 
40
 
! Отговори
до Кво да нвестираме преди 6 години
Брао баце изтълкува го паилно ;)
11
7
 
54
 
! Отговори
Кво да инвестираме преди 6 години
....като имаме и сме богати само на завист , простотия и чалгарщина..!?Българина е свикнал да живее като при СОЦ-а----САМО С ФАЛБИ , НАДУВКИ , ПРОСТОТИЙ ТАРИКАТЛЪЦИ, СОЦ-МЪРЗЕЛ ......И НИТО "ГРАМ РАБОТА"! ТАКА Е ТЯ---ОТ соц-ПРЪДНЯ ...БОЯ НЕ СТАВА!!!!!!
10
5
 
77
 
! Отговори
пфф преди 6 години
До donникой нищо няма да върне. Дори хората които живеят там не искат да са част от нас. Доказателство? Макетата предпочитат собствена държава вмето да се слеят с България. И ги разбирам - полза за тях няма. Румъния инвестира милиарди в Молдова. Турция инвестира в юго-източна България. Гърция в Кипър. Само ние вмсето да инвестираме (с други думи да купим) територии които са ни принадлежали, си мислим че с някакъв си патриотизъм ще постигнем нещо. Баницата е с пари.
9
40
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези които се чудят защо словения е богата държава - ами очевидно е че колкото си по-близо до германия и по-далеч от русия, толкова си по-добре.
8
5
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Словения е страната от Източна Европа с най-висок стандарт. Как го правят не знам, но бият всички в това отношение.Е верно комунисти нямат.
7
12
 
61
 
! Отговори
Подли хървати преди 6 години
Много нагли и подли тия хървати.Не знам словенците как са могли да им повярват и да ги пуснат в ЕС.
6
1
 
55
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
До Анонименщо не ходиш да скочиш от витоша ?
5
2
 
60
 
! Отговори
радев преди 6 години
ЕЙ ТАКА И МАКЕДОНЦИТЕ И СЪРБИТЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ..
4
28
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да почват да се пуцат,да гледаме малко екшън!!!