Австрия – новият Троянски кон на Русия?

Виена няма да отхвърли санкциите, но може да доносничи на Кремъл
3 яну 2018 20:20, Екип на Dnes.bg
98
Австрия – новият Троянски кон на Русия?
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел.

Поводът за тревога е новото правителство във Виена, в което християндемократите на канцлера Себастиан Курц си партнират с националистите от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

По-малкият коалиционен партньор е една от неколцината европейски партии, които поддържат официално сътрудничество с Единна Русия - партията на Владимир Путин, се казва в анализа. В него се твърди, че "близкото обкръжение на Щрахе е изградило тесни връзки с ултраконсервативни руски интелектуалци и олигарси". Посочва се, че Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.

Още по темата

Анализаторите смятат, че е малко вероятно Виена да се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС срещу Кремъл, които ще се гледат отново от ЕС през март и през юни, но предупреждава, че е възможна промяна в приоритетите на вътрешното и на министерството на отбраната, които се държат от Партията на свободата.

"ЕС не бива да се страхува, че Австрия ще се самоотстрани от проектите за европейска интеграция, като сближаване в отбраната и разузнавателно сътрудничество", се казва в анализа. Изследователите обаче смятат, че ЕС трябва да се тревожи от възможността, че Австрия ще бъде част от тях, използвайки "неутралността", като извинение да не участва активно в тях, но в същото време предавайки информация на Кремъл.

Според Центъра за външна политика ЕС трябва да изчака да види как ще се развият събитията във Виена и да не предприема излишни атаки, за да не засили влиянието на крайната десница. Брюксел трябва да признае правото на партията да има различни виждания, съветват от мозъчния център.

"В същото време "европейските правителства и особено разузнавателните служби трябва да следят отблизо случващото се", се препоръчва в анализа. ООН и ОССЕ, които са базирани във Виена, са посъветвани да отклоняват акредитирането на много "дипломати, които са всъщност руски шпиони" и които могат да използват да получат изгода от контактите си с Партията на свободата.

Крайнодясната Партия на свободата влиза за втори път в управлението на Австрия след пробива на Йорг Хайдер през 2000 г. Според Центъра обаче сега националистите са "по-хомогенна, дисциплинирана и консолидирана" партия, в която влиянието на проевропейските либерали е отслабено за сметка на по-социалистически икономически възгледи.

Курц, който направи посещение в Брюксел ден след като се закле като канцлер, увери ЕС, че ще води проевропейска политика, но добави, че ще иска повече решения да се вземат от столиците, вместо от евроинституциите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че работи добре с крайнодесните в България, Гърция и в Словения и не вижда защо да не сътрудничи и с министрите от Партията на свободата в австрийския кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
39
 
! Отговори
Схемата преди 6 години
'начи... Русия е агресор за разлика от нас... ама ние навсякъде ще я споменаваме като враг, всеки контакт с Русия като предателство и всеки казал нещо в полза на Русия като ненормален...Детето на Доналд Тръмп си било говорило с руски журналист, следователно е предател... това не е ли откровена агресия и враждебност срещу Русия... нали те бяха агресора, а ние само се отбраняваме... Обърках се вече!
53
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрийците са милион пъти по-европейци от шведите или французите в момента и заслужават цялото европейско признание и уважение, до последната капка, което шведите, французите, немците и британците изхвърлят в ***. Ако Австрия няма нищо против Русия, значи едни ИСТИНСКИ европейци нямат нищо против Русия.
52
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия е толкова глупава, че ме заболяха очите докато я четох. Невъобразими простотии натрупани на един голям куп замаскиран с академични думички. Лицемерието на тези западни медии ми става твърде противно вече. В общи линии всяко тяхно твърдение е нещо от сорта на "Ние по принцип искаме да си партнираме с Русия, защото не сме зверовете, които са те, обаче навсякъде ще ги споменаваме открито като врагове и като цяло общественото настроение ще бъде пригодено да смята Русия за враг"
51
1
 
43
 
! Отговори
лузъри преди 6 години
влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон наподобява поведението на глутница по мияри при среща на мечка.Идея си нямат дали мечката им обръща внимание но се скъсват да лаят.Боже, Боже - пази ни от новите ни приятели, от старите врагове- сами ще се опазим!
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоИзключително запознат си с терминологията на Руския език , за някой който толкова мрази Русия ми е интересно кога намираш време и усилия да превъзмогнеш омразата и да се образоваш в езика? А и на снимката изглеждаш толкова силен и умен, чак ти се възхищавам.
49
2
 
24
 
! Отговори
**** преди 6 години
Що ли ми се струва,че кризата в този скапан ЕС,скоро ще настъпи,като гледам двигателя,Германия как буксува и тъпче на място,си е баш на криза.
48
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоТова факти от новата евроатлантическа история на България ли са? Говори за това което виждаш сега а не това което ти е набутано да преписваш тук от съмнителни източници. Сегашна България е това което виждаме изпитваме и живеем, всичко друго е блювоч на нечии интереси, в случая, твоите.
47
0
 
29
 
! Отговори
без пардон преди 6 години
Мозъчетата от Лондон са прави! Виена е предградие на Москва и австрийците са до един преоблечени руски комунисти!
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИли да ти припомня двете ни национални катастрофи!!!!----------------Припомни ми, не знам за какви катастрофи бълнуваш?
45
4
 
11
 
! Отговори
Маруся преди 6 години
Ех, а като влизахме в ЕС, руснаците от нас чакаха да сме им кон. Руският посланик в ЕС Чижов ни подканяше да се впрегнем, ама ние сме инат
44
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОХа-ха-ха-ха-ха-ха-ха...............ако не беше жалко, щеше да бъде смешно!!!!!!!!!!! В еурогейското стадо ние НИКОГА НЯМА ДА ВЪРВИМ НАГОРЕ! И НИКОГА НЕ СМЕ ВЪРВЯЛИ, когато сме се водили под техен акъл! Или да ти припомня двете ни национални катастрофи!!!! Ах, забравих....такива като тебе са неграмотни, те не ходят на училище!!!
43
3
 
28
 
! Отговори
хахахахаааааааа..... преди 6 години
За това предупреждава влиятелният "мозъчен тръст" Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.Поредната глупост......
42
27
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименНаистина ли не виждате как идва нова страшна криза или се правите на интересни???----------------Криза идва ама за руските фашисти.България в близките 10 години ще върви само нагоре.
41
24
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Защо наричате патриотизма, национализъм и фашизъм? Или това е угодно на господарите ви?---------------------------------------------------------------------------------------- Ами това си е московска опорна точка. За тях патриот е този който не мисли за Родината а е слуга на Кремъл.....А който мисли и е верен на Родината е дангосван като"фашист". поне с такава присъда са избити много български патриоти.
40
23
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Товариш, май самагона ти е в повече. Слагай си пижамата с образа на Путин и си лягай.
39
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо наричате патриотизма, национализъм и фашизъм? Или това е угодно на господарите ви?
38
5
 
26
 
! Отговори
P.S. 32 преди 6 години
Гербуля, слагате ми минуси, АМА САМИТЕ ВИЕ ДО ПРЕДИ ГОДИНА НАРИЧАХТЕ БОЛЕН - РУБЛОФИЛ!!!За Каракачанов и подкрепата му за ремонтите на руските МИГ - ове даже няма да коментирам, а дори и любимия ви ГЕРБ търси затопляне на отношенията с Русия, ама на вас ви е много неудобно да го признаете, дори пред себе си
37
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Га.д.няр....когато бяхме с Русия страната ни беше на едно от първите места по промишлено производство, развито селско стопанство, бесплатни образование и здравеопазване!!! Г.л.у.п.а.к недоучен!!! Скоро ще разберете докъде ще ни докарат твоите еурогейчета....да съм жив да видя как и даже ти ще вземеш сопата!!! Наистина ли не виждате как идва нова страшна криза или се правите на интересни???
36
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоРуските интереси у нас се съчетаваха с Българските, но продажното ни изоидско ръководство ги отряза под натиска на зелените хартийки. Трябва да си олиго френ или платен за да не го виждаш и разбираш. Чичко ти Сам се интересува само от военните им бази тук, а как живее българина и какво се храни не е въобще негов приоритет.
35
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който се е хванал с Русия бял ден не видял. Справка - България.