Австрия – новият Троянски кон на Русия?

Виена няма да отхвърли санкциите, но може да доносничи на Кремъл
3 яну 2018 20:20, Екип на Dnes.bg
98
Австрия – новият Троянски кон на Русия?
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел.

Поводът за тревога е новото правителство във Виена, в което християндемократите на канцлера Себастиан Курц си партнират с националистите от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

По-малкият коалиционен партньор е една от неколцината европейски партии, които поддържат официално сътрудничество с Единна Русия - партията на Владимир Путин, се казва в анализа. В него се твърди, че "близкото обкръжение на Щрахе е изградило тесни връзки с ултраконсервативни руски интелектуалци и олигарси". Посочва се, че Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.

Още по темата

Анализаторите смятат, че е малко вероятно Виена да се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС срещу Кремъл, които ще се гледат отново от ЕС през март и през юни, но предупреждава, че е възможна промяна в приоритетите на вътрешното и на министерството на отбраната, които се държат от Партията на свободата.

"ЕС не бива да се страхува, че Австрия ще се самоотстрани от проектите за европейска интеграция, като сближаване в отбраната и разузнавателно сътрудничество", се казва в анализа. Изследователите обаче смятат, че ЕС трябва да се тревожи от възможността, че Австрия ще бъде част от тях, използвайки "неутралността", като извинение да не участва активно в тях, но в същото време предавайки информация на Кремъл.

Според Центъра за външна политика ЕС трябва да изчака да види как ще се развият събитията във Виена и да не предприема излишни атаки, за да не засили влиянието на крайната десница. Брюксел трябва да признае правото на партията да има различни виждания, съветват от мозъчния център.

"В същото време "европейските правителства и особено разузнавателните служби трябва да следят отблизо случващото се", се препоръчва в анализа. ООН и ОССЕ, които са базирани във Виена, са посъветвани да отклоняват акредитирането на много "дипломати, които са всъщност руски шпиони" и които могат да използват да получат изгода от контактите си с Партията на свободата.

Крайнодясната Партия на свободата влиза за втори път в управлението на Австрия след пробива на Йорг Хайдер през 2000 г. Според Центъра обаче сега националистите са "по-хомогенна, дисциплинирана и консолидирана" партия, в която влиянието на проевропейските либерали е отслабено за сметка на по-социалистически икономически възгледи.

Курц, който направи посещение в Брюксел ден след като се закле като канцлер, увери ЕС, че ще води проевропейска политика, но добави, че ще иска повече решения да се вземат от столиците, вместо от евроинституциите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че работи добре с крайнодесните в България, Гърция и в Словения и не вижда защо да не сътрудничи и с министрите от Партията на свободата в австрийския кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Rusia e gnila krusha, rublo
73
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Гражданинът Юнкер ,не беше ли разследван, за това- че е предоставял данъчни облаги на големи концерни -срещу лична облага ??? Гражданката Лагард не баша ли разследвана за големи финансови ИЗГ.ЗИЦИ...да .да ..еврейката Лагард ???Много "демократично" е всичко да се потулва и елиминира , когато става въпрос за защита на статуквото : "ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ" !!!!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли западните лицемери??
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До La FranceФранция е една неоколониална държава, която още краде от бившите си колонии.
70
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
вьн мигрантите от европа австрия да свали санкциите кьм русия защото няматникакьв ефект а пречат на евр икономики
69
4
 
2
 
! Отговори
La France преди 6 години
Смешници. Vive la France! Вечно в краката на великите французи!
68
14
 
4
 
! Отговори
USA преди 6 години
Австрия от край време си е комунистическо сборище. Нищо чудно защо там толкова много върлуват националистически путинови партии.
67
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено! Всеки който не е либерал, всеки който не обича ислямистите, мултикулти и иска промяна е обявен за путинист. По същия начин изядоха Тръмп че бил русофил, путинист, избран от руснаците и т.н. Успех на Австрия, още един приятел на Вишеградската Четворка :) Стискам палци на Пет Звезди в Италия, които водят в проучванията. На италианците им писна от чeрнилки, писна им от ЕС, писна им от триполовщина и левичарска шизофрения. На цяла Европа също й писна!
66
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрия е разбита преди 100 години империя, каквото и да става там - добро или лошо, не се отразява на Европа!
65
5
 
28
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Ха-ха... Москва е на над 850 години град, с население няколко Българии...
64
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМосква има толкова общо с третия Рим, колкото ескимосите с Африка. Москва е Мордор. Степно градче, което никога не е виждало цивилизация и е изкопирало всичко от Париж, Рим, Лондон, Амстердам и прочие.
63
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрийските дребосъци да внимават. Последния път когато се репчиха на Запада от империята им остана само Виена и околностите. Те трябва да знаят по-добре от всеки за "руската дружба". Визирам 1945г. когато руски солдати се забавляваха с виенчанките и безчинстваха из града. Както се вика, с такива приятели не ти трябват врагове!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧе той последния византийски император Константин Палеолог и по майчина и по бащина линия е с българска кръв,роднина е с нашите български царе.Наследниците на византийския император наистина бягат в Русия и сключват бракове там,но ако те имат право защо и ние да нямаме права за наследници?
61
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Ще добавя, че това е гербът на Византия, на която Русия се смята за наследница, заради династичната връзка с Палеолозите. Не напразно наричат Москва "Третият Рим"!
60
11
 
4
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.Той затова беше поканен милия с Десито.
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На германците само доносници им се привиждат... Понеже те самите хич не са...
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТАСРАН-ЖО, да имаше малко повече акъл, да намираше удачни аргументи, да можеше да се изразяваш, да спори човек с теб! А то, да спориш с непълноценни си е жива загуба на време!
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За безмозъчния тръст това може да е новост, но аз доста отдавна знам за отношението на австрийския бизнес и разноцветни политици към нормални отношения с Русия. И го знам от много сигурен източник. Австрийците са прагматични, Русия отдавна е вторият им по значение търговски партньор и те няма току така да слушкат като дресираните коне на Виенския манеж. Малък пример: Glock ще правят пистолетите за цялата руска полиция с размерите на Макаров, за да се използва същия кобур и със същите патрони.
56
1
 
37
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Значи Вишеградската четворка става Централната петорка, само така...........
55
0
 
45
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Другаде им е болката на евробюрократите,не отношенията Австия-Русия!Като дявол от тамян се страхуват,че някои държави могат да провеждат самостоятелна политика и това после да се хареса на останалите и те да пожелаят същото!Тогава Брюксел просто става ненужен.Иначе австрийците отдавна много добре знаят каква е необходимата безопасна дистанция от Русия и си я спазват,като това не им пречи на далаверата.