Политическият лабиринт на Германия: Има ли изход?

На 7 януари започват преговори между двете политически сили
3 яну 2018 16:15, Екип на Bloomberg
21
Политическият лабиринт на Германия: Има ли изход?
Снимка: Reuters

Ако трябва да се вярва на вестник Bild, който изглежда винаги добре осведомен, макар и малко жълт, то към настоящия момент блокът на Меркел ХДС/ХСС и социалдемократите на Шулц вече едва ли не разпределят министерските кресла в бъдещото правителство. Това вероятно обаче няма да е толкова лесно.

Това посочи икономистът, международен анализатор и преподавател в УНСС доц. Георги Чанков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Припомняме, че на 7 януари започват преговорите между двете политически сили, които в 7-дневен срок трябва да решат дали да съставят нова широка коалиция.

„Докато в лагера на ХДС/ХСС има желание за по-скорошно приключване на политическата криза, то при социалдемократите на преден план излизат „младите лъвчета“, които на оказаха голяма съпротива на предишния конгрес на партията, когато Шулц бе преизбран с голямо мнозинство“, подчерта анализаторът, според който недоброто позициониране на социалдемократите в бъдещото управление може да доведе до сериозен отлив на избиратели.

Съществува и една конспиративна теория, посочи доц. Чанков – основните германски партии да са склонни на протакане на преговорите, за да бъдат намерени инструменти да бъде смачкана Алетрнатива за Германия, която при предсрочни избори би събрала още по-сериозна подкрепа.

Един много важен фактор обаче сочи към скорошното намиране на изход от патовата ситуация – нетърпимостта на германското общество към нестабилността.

„Смята се, че когато бъде съставена коалиция, германците ще бъдат толкова благодарни, че неизбежните негативни ефекти за всяка от партиите при взаимните отстъпки ще бъдат сведени до минимум“, акцентира университетският преподавател. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


21
Още от ЕС
Вълна помете и уби туристка в Италия
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички замитаха под килима АзГ, но вече никой не може да мълчи пред фактите, че Меркелица едва не беше пометена. Правеха се на разсеяни, че АзГ набира скорост, а сега вече официално ще се съобразяват и с тяхното мнение и то в Бундестага. И така до следващата европейска война подпалена в ДЕ, после нов мир и така до безкрай...
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ха-ха... щели да смачкат Алтернатива за Германия.. Ще ми смачкат дедовия. Да гледат Алтернатива за Германия да не ги помете с някой нов мустакат чичко, че тогава ще завидят на евреите...
15
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Всичко зависи от САЩ-ако Тръмп е решил да изд*уха бабетката от поста,то тя няма шанс да продължи!Съгласно прословутия Канцлеракт,германският канцлер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде одобрен от ВАШИНГТОН за да заеме поста!Въпросът е какво е решил Тръмп,иначе лостове за въздействие върху Германия има много-тя все пак е победена страна.Помним как когато си поискаха златото,американците им спретнаха Фолксваген-гейт!Без малко немският концерн да фалира,което щеше да е страхотен удар върху икономиката им!!
14
2
 
5
 
! Отговори
До USA преди 2 седмици
В същност в Германия за щастие икономика и политика НЕ вървят ръка за ръка. За разлика от България.
Фирмите си действат а немската т.н. политика буква и буксува. Просто манталитета е такъв - германците са си стадни - не се делят и не си поливат вода един друг и нещата се случват, въпреки, че техните политици им пречат със страшна сила, дали поради глупост или други подбуди.
13
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
изходьт е меркел да подаде оставка и да остави останалите партии сами да се
договорят за коалиционно правителство
12
1
 
14
 
! Отговори
BULEXIT преди 2 седмици
Изходът е да дават властта на "Алтернатива за Германия", а пък тя да показва изхода на "мигрантите". А на Меркел да покаже входа на следствения арест.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
бих казал, че конспиративната теория е най-реална.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АзГ пак ще движат ветрогенераторите!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До USA

КТебе вече не те чета, а само ти бия един минус. :-)
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МЕРКЕЛ Е ГЛЯВНАТА ПРЕЧКА ЗА ПРОГРЕСА НА ГЕРМАНИЯ.
7
2
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Има ами - изпращате делегация в България, коленичите със сълзи пред "Слънцето" и... Бойко Ви става Федерален канцлер - и благоденствате, благоденствате...
6
20
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 седмици
Меркел трябва да остане на власт. Въпреки късогледата си политика спрямо мигрантите, тя е много добър политик, освен това е заобиколена от страхотни икономисти и затова германската икономика е бетон вече толкова години. Меркел е единствената, която твърдо подкрепя санкциите срещу Мордор до изпълнението на Минските споразумения. Затова путиновата пропаганда се цели да я омаскари, нищо, че Путин и путинофилите могат само да мечтаят за икономиката и стандарта на който се радват дойчетата при Мути.
5
5
 
4
 
! Отговори
директно от Берлин преди 2 седмици
Явно само Новини на български четете за това така , не са напразно 2 000 000 Бежанци в Германия както си мислите вие а необходимо , защото други 5 000 000 вече за нищо бе стават в тва число влизат немските Пенари на Социални пари , Джанкитата им само дрогирани по цял ден или с бира в ръка и като сложим и Гастарбайтерите от 20 години на Социални пари бройката изляза
4
10
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 2 седмици
До 1,2,
а Путин да продължава да строи ударно джамии!

Шулц се чуди, какъв проблем да създаде за да няма коалиция, защото иска премиерското кресло. То не беше обща военна отбрана, обща съдебна система, сега идват наред мигрантите (отначало нямаше нищо против тях). Чуди се как да се докопа...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Махнете Меркел им сложете некомунист за канцлер. Махнете утайката която е заляла Германия, като Авгиевите обори сте станали.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има изход Германия трябва да приеме шериата Меркел да си пусне брада и да приеме исляма също да умие краката на бежанците После ще и дадат нобелова награда за мир.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
може да чакат мути да се предаде, но проклета бабушкера - пусна всичкото мюсли в ЕС и не дава властта