Един млад европеец за Европа: Още нищо не е загубено!

2018 може да е годината, в която гражданите ще дадат отпор на залитането вдясно
4 яну 2018 22:00, Елка Василева
100
Един млад европеец за Европа: Още нищо не е загубено!
Снимка: архив, Reuters

Мнозина, които преди една година бяха гневни, днес просто са уморени. Всички ние свикнахме с омразата и с гневните реакции на части от обществото. Но през 2018 година има и надежда, твърди в есето си Кръсто Лазаревич, публикувано от Дойче веле.

През 2016 година един изпълнен с омраза човек, с реториката на седемгодишен арогантен малчуган, беше избран за президент на САЩ. Възрастните недоволни британци прокараха Brexit-а, докато младите, влюбени в Европа британци предпочетоха да си останат у дома, вместо да гласуват на референдума. През 2016 година почина и поп-легендата на 80-те години Принс. Хората по целия свят изпратиха 2016 с вдигнат среден пръст и възгласи „Fuck You 2016!". 

2016 година ще остане в историята като една година, в която т.нар. западен свят без причина сам се вкара в задънена улица. И то не като последица от тежка икономическа криза като тази от 1929 година, а защото просто много хора решиха да заложат на националистическата карта, вместо на отвореното към света общество. И не защото се чувстват зле, а защото очевидно това им доставя удоволствие.

2017 не беше по-добра

Погледът назад към 2017 година не събужда вече тези силни усещания. Не защото годината беше по-добра, а защото ние се примирихме с факта, че т.нар. западен свят през следващите години няма да е едно добро място. И че ще сме щастливи, ако статуквото се запази.

2017 година беше подобна на отдавна отминалите 1790-а, 1915-а и 1969-а година. Тя беше годината на Големия взрив. И още по-точно - на многото взривове.

Първите месеци от мандата на Доналд Тръмп ги възприехме като някакъв виц. Той така и не успя да прокара много от намеренията си, защото някакви си там съдии или американският Конгрес ги блокираха. Но със събитията в Шарлътсвил вицът свърши: 45-ият президент на САЩ не осъди насилието, защото за него по-важно беше да си спечели овациите на неонацистите и други десни екстремисти.

През 2017 година една дяснопопулистка партия в Германия, която търпи в редиците си и неонацисти, стана трета политическа сила в Бундестага. Неправителствени организации регистрираха над 1 700 нападения срещу бежанци в Германия - повече от четири на ден.

Военнопрестъпници - национални герои

В Австрия пък един човек с нацистко минало беше назначен за вицеканцлер. Участието в правителството на Партията на свободата доведе до налагане на санкции на Австрия през 2000-та година. А през 2017-а от европейските столици пристигат само поздравления? Самият канцлер пък е един 31-годишен мъж, който така и не е завършил следването си, а цялата му изборна програма беше изградена върху затварянето на Балканския маршрут.

На Балканите осъдени за военни престъпления биват празнувани като национални герои, например Слободан Праляк, който се самоуби показно в Хагския трибунал още при произнасянето на присъдата му. Дори президентката и министър-председателят на членката на ЕС Хърватия критикуват Международния трибунал и окачествяват присъдите му като нечестни.

В Чехия министър-председател стана популистът и евроскептикът Андрей Бабиш. Той обаче е зависим от гласовете на десните екстремисти и комунистите, за да може изобщо да управлява. В Полша и Румъния пък предстоят съмнителни реформи в правосъдната система. Потъпкването на върховенството на закона в Полша е толкова отявлено, че ЕС прибягва за първи път до параграф 7 от Лисабонския договор, който може да доведе до отнемането на правото на глас на страната.

Европа завива все по-надясно

Унгарското правителство отдавна вече е загърбило либералните европейски ценности, но за разлика от Полша още не е санкционирана от ЕС, тъй като партията на Виктор Орбан е член на ЕНП заедно с германските ХДС/ХСС и австрийската Народна партия, които я покровителстват.

И докато континентът продължава да завива все по-надясно, през 2017 година в Средиземно море се удавиха над 3 100 души по време на бягството си към Европа.

Мнозина, които преди година бяха яростни, днес са просто уморени. Примирихме се с факта, че основни права на малцинствата се поставят под въпрос. Свикнахме и с ежедневната омраза по улиците, в социалните мрежи и в парламентите, в които отново започнаха да влизат по-малко жени.

Но бяхме и пощадени

Не бива обаче да си заравяме главите в пясъка. Все пак през 2017 година ние бяхме пощадени от най-лошото. Дясната екстремистка Марин льо Пен категорично загуби президентските избори във Франция и на първо време няма да може да руши ЕС. Финландия, Малта и Германия въведоха еднополовите бракове, което - след едно съдебно решение - скоро ще трябва да стори също и австрийското правителство.

Все още нищо не е загубено. 2018 година може да влезе в историята като годината, в която гражданите ще дадат отпор на залитането вдясно и на негативните реакции на части от обществото.

Кръсто Лазаревич е роден в Босна и Херцеговина и като дете е избягал със семейството си в Германия. Днес той живее в Берлин, работи като журналист и публицист и пише за различни германски медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
3
 
! Отговори
цист българин преди 6 години
ами автора и той бежанец бе,дошъл от Босна на издръжка на дойчовците, нека му е лошо изучили го, работи, сигурно още е на бежански порцион...такива ще пишат каквото трябва...
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа е зле. Там са само гейове, но имат три пъти по голяма раждаемост от нас. Ние сме най-големите хетеросексуални е-бачи но изчезваме като нация. Е, сами направете сметка кое е вярно и кое не е.
80
2
 
12
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Най-голямото престъпление, което се извърши е да се заклейми дясната консервативна идея като фашистка за да не се припознае като алтернатива на мулти-култи обезличаващата политика на Германия. "Европа на малцинствата" срина мнозинството от нормални бели европейци. Тъжно но факт... Прочее, статията е отвратителна, дано все пак намерим сили да продължим завоя надясно.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пресолявате манджата! Ако човек чете коментарите във форума ще си каже, че Европа е най-ужасното място, което още утре ще се разпадне, а европейците само се молят на Цар *** да ги приеме в своя рай. Реалностите са други.
78
3
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Никой нормален човек не е против образовани мигранти, хора които ще допринесат за развитието на Европа, а сме против онези навлеци идващи от цял свят, за да ги отглеждаме тук, докато те ни бият, грабят, изнасилват и убиват! Не може разни гейове да ми реват непрекъснато как трябва да спасяваме света, как трябва да ги обичаме всички, да сме солидарни и едва ли не да живеем за да им задоволяваме нуждите. Да не говорим, че когато се настаняваш в чужд дом, ти трябва да се приспособиш, а не обратното.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС просперира. В ЕС се живее добре. Затова чужди сили плащат пари на посредствени индивиди да говорят всякакви неверни глупости и по този начин да създават информационен хаос който е изгоден за враговете на Европа.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове, малко пресолявате манджата. На Европа нищо й няма, а и на който не му харесва винаги може да отиде другаде. Идвали били хора от цял свят. И какво от това? Стига да са квалифицирани и с документи не виждам проблем. Има много свестни хора сред арабите, дори зъболекаря ми е арабин. Хора като хора, навсякъде има добри и лоши. В момента само наливате вода в мелницата на сграни и елементи, които не мислят доброто нито на вас, нито на Европа. Тази омраза към различните до нищо добро не води.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой реши, че завой наляво е правилната посока? Аман вече от мозъчни промивки, аз не желая да живея в розов гей свят, не желая да стоя безучастно, докато някакви мигранти ни бият, изнасилват и убиват, а те даже искат да им се радвам и помагам, няма да търпя да ме мачкат само защото съм мъж. Омръзна ми целия този цирк и лицемерие - днес гей бракове, утре зоофилски бракове, днес мигранти, утре окупатори, ние ги храним, те си мислят, че това тяхно изконно право, утре ще се бунтуват за още и още.
74
2
 
4
 
! Отговори
12 преди 6 години
Още нищо не е загубено. Ние, европейците, завиваме все по надясно въпреки писъците които се носят от дойче умреле, бабушкер меркелица и разни платени от умиращия сорос фондации мекокитковци.
73
3
 
6
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Това къде е расло къде е пасло? ДЕМОКРАТИЧЕН босненско-хърватски произход.
72
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Или си с купени позиции или си ***!
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много омръзнаха тези гей изповеди. Тръмп е лош, защото е мъж, при това бял и най-нахалното хетеросексуален.
70
1
 
14
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Кръстю, защо не добавиш към това есе и други точки, които ознаменовали 2017г?Велика победа на толерантност,когато австрийски съд пуска на свобода мигрант-нерез ,изнасилил австрийско момче.Мотив на съда-"мигрант е имал физиологична нужда и не е разбирал,че Nеin на немски е означава "не"".Добави и жени,насилвани и поругавани в Келн на нова година.Добави и историята на немско момиче Миа,която на 15 г.убита от афганец Абдул точно навръх тази коледа. Добави ,че в германия почти не звучи немски език.
69
2
 
8
 
! Отговори
праспрас преди 6 години
тоя наивник от заглавието да се гръмне в главътъ !!! :)))
68
1
 
14
 
! Отговори
бай шилев преди 6 години
я вижте какво направиха в най-древната цивилизация Израел - предложиха на бежанците или обратно или в затвора безсрочно...Аз отдавна предлагам или обратно или на остров Гренландия, е може и в Сахара - без омраза, нека бъдат пионери и да облагородят местната природа с труда си...
67
1
 
2
 
! Отговори
От БАлканите преди 6 години
Земетресение около 3.4 по Рихтер в БЪлгария /Стари Дйран/ от преди минути подава ДА УПОМЕНЕМЕ НАС ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ДОЙРАН И ДОБРО ПОЛЕ
66
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето някакъв от Философския факултет го бяха изключили за есе с вербална агресия. Та той си бил и татуирал "Джисъс покажи им среден пръст". Та и този бълвоч с нищо не се различава.Защо не пишат за т. нар. "бежанци", които в последствие се оказаха икономически мигранти за които не важат никакви правила, а даже специални помощти им се дават, защото са много ***, но ентусиазирани - новите комсомолци на Европа.Езика на омразата. Интересно в мюсюлманските страни колко църкви построиха.
65
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Вече докладваха тн Фризерници предложенията им za ползване на минус 77 градуса по целзии за кратко време не дават резултати според проучили опита на МОСква и в АНтрактида..НАгли престъпници на власт разпространяват милиарди тежко вредни холограмни оръжия вкл като бандероли,винетки стикери ..могат да ги ликвидират или частично с световен потоп до 3900 метра надморска височина или с замръзяване до абсолютната нула..
64
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Подобен доклад готвят и тн Сеизмо тектоници които проверяваха с какви земетресения могат да блокират изцяло опасните вредители/автомобили с бели скенери вкл светодиодни халогенни лазерни ,ксенонови и по опасни комбинира с холограмни оръжия з а масово декодиране и поврежданена земята ни.Проверяват земетресения с магнитуд до 13+++ по Рихтер
63
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Провеждащи тестове за ликвидация на опасни зверове с огнени високо вредни очи/автомобили камиони автобуси с бели режещи радиоактивни скенери вместо доказано безвредни жълти фарове/Докладваха днеска че с наличната КЛИматична техника вкл торнадо,урагани,бури,дъжд,сняг ,мъгла слънце луна ..не могат да спрат увреждането на земята и атмосферния океан с движещи се все по вредни 'зверове' според тях..