Минералната вода на англичаните... Без лиценз за ЕС!

Брюксел: Защо в Лондон са изненадани, те си го поискаха!
10 яну 2018 13:10, Екип на Dnes.bg
20
Минералната вода на англичаните... Без лиценз за ЕС!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия публикува серия предупреждения към бизнеса за последствията от Brexit, сред които и към производителите на минерална вода, че ще загубят лицензите си след 30 март 2019 г.

На тази дата Великобритания автоматично ще престане да бъде член на ЕС, независимо дали ще успее да се договори за правила за напускането си или не.

В указанията, издадени също до транспортните, морските и авиопревозвачите, както и до производителите на лекарства, се казва, че те няма да могат да продължат работа по досегашния ред и ще трябва да кандидатстват за достъп до европейския пазар.

Иронично проблемът засяга и производителите на минерална вода, тъй като за продажбата й в ЕС се изисква тя да бъде лицензирана от Брюксел. Според евродирективата за минелните води, само извори, намиращи се на територията на ЕС, могат да се продават в Съюза, а тези от трети страни, трябва да бъдат разрешени за продажба от поне една еврочленка. Така, ако искат да продават вода от Канада или друга неевропейска държава в ЕС, британските компании трябва да си осигурят лиценз от някоя от държавите, останали в Съюза.

В инструкцията британските производители и вносители се предупреждават да вземат мерки да си осигурят нужните разрешителни преди полунощ на 30 март 2019 г.

През декември главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че е малко вероятно Великобритания да получи изключителни права за достъп до европейския пазар и че тя ще бъде третирана като всяка друга неевропейска държава, след като в писмото си за напускането обявава, че ще се оттегли от общия пазар и от митническия съюз.

Вълната от инструции от Еврокомисията до бизнеса предизвика недоволството на главния преговарящ на Лондон Дейвид Дейвис. Писмото му до премиера Тереза Мей беше публикувано в понеделник във “Файненшъл таймс”. В него Дейвис настоява Великобритания да реагира на “възможни нарушения на правата й като член на ЕС” и предупреждава, че се увеличават инстанциите, които отсега третират Кралството като външно на ЕС, “в ущърб на британските интереси”.

Според Дейвис “ЕС е предприел мерки, които поставят в риск от прекъсване на редица споразумения или договори при непостигане на споразумение и или ще накарат британски компании да се преместят в друга европейска членка”.

Той се възмущава, че издадените от Еврокомисията указания към бизнеса не предвиждат алтернативи, които биха могли да се прилагат по време на преходния период или в бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Европейската комисия предложи в отговор на искането на Великобритания преходен период до 31 декември 2020 г, условията по който тепърва ще се договарят.

Дейвид призовава работата да не се оставя така и Лондон да натиска по-активно евроинституциите за правата си, да засили лобирането и да търси подкрепа от бизнеса.

“Ние сме изненадани, че Великобритания е изненадана, че се подготвяме за сценарий, огласен от британското правителство. Премиерът Мей обяви, че липса на сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка. Вземаме тези думи на сериозно и затова е естествено също да се подготвяме за всякакви възможности”, заяви говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В понеделник Мей назначи зам-държавен секретар в отдела за напускането на ЕС, която да отговаря за сценария “липса на сделка”. Еврокомисията отговори, че Барние има мандат за всички сценарии и не е необходимо да назначават друг човек.

Самият Юнкер призова да не се вярва на онези, които твърдят че Brexit няма да се случи или че британците ще осъзнаят, че са сбъркали.

В изказване вчера Мишел Барние очерта като възможни бъдещи области на сътрудничество между ЕС и Великобритания след напускането  сигурността, отбраната, външната политика, правосъдието и вътрешните работи, както и “някои икономически сектори като авиацията и рибарството”.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде велика Британийо напускай по-бързо европейския кораб че аз отивам за Андора.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Премиерът Мей обяви, че липса на сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка.
---------------
Така че могат да си вдигнат чукалата и да си тръгнат, а европитеците да лапат...
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САМО ЧЕ СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАТ ПО-ГОЛЯМ ЧЛЕНСКИ ВНОС В ЕС, ЗАЩОТО АНГЛИЯ СПИРА ОНЕЗИ МИЛИАРДИ, КОИТО ПЛАЩАШЕ ДОСЕГА.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да му мислят Макроните, те си изнасят евиана за Великобритания.
И не я мислете Британия, това е империя, английската кралица е държавен глава на още три държави. Като се освободят от брюкселските джендъри, отново ще запеятк с пълна гърло онази горда песен:
"... ВЛАДЕЙ, Британийо, моретата..."
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кои бяха тея .. микробритания? Някъф дъждовен остров май.
13
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До Анонимен 13
И защо да чакам. Казах ти, щом си глупав това си е твой проблем. Аз нямам намерение да ходя в потъваща (в пряк и преносен смисъл) държава. Та за какво викаш ще ходя до там?! Освен за туризъм, докато не е потънало всичко.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не си чакал, но вече ще чакаш.
11
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
До до 6
Не съм чакал, няма и да чакам. Аз и тука съм си добре. А англия я пиши бегала. Щом ще чакаш за виза за там, значи си пълен балък. Такива като теб не ни трябват, махай се.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украйна също не е в ЕС а по щандовете пълно с украинска стока
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вода от езерото Лох Нес. С урина за уринотерапия, от чудовището Лох Нес, която чудотворна. Купувайте.
8
13
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 10 месеца
Oвчи, Великобритания търгува с поне 50 страни. Някои от тези страни са цял континент, други цял остров. А такива като тебе и мене след брексит пак ще чакаме на опашка пред посолството да им бачкаме на лошите британци, капиш?
7
13
 
6
 
! Отговори
Чужденеца преди 10 месеца
Тук на острова мин.вода е френска и шотландска.Втората е уникална надали някак другаде има толкова чиста вода.там водата от езерото е 10 пъти по чиста от най хубавата в Бг.
6
3
 
31
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Решиха да се направят на велики и к'во излезе:
1. Пари могат да се перат навсякъде.
2. великобритания отдавна я няма.
3. "Лошите" източно европейци като се махнат и всичко отива по дяволите, щото няма кой да бачка. Разните придошли тъмно зелени имат само права и не стават за бачкане.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 2
хахахахаха
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мяу.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До бре
Не е само това,ние също плащаме,не само получаваме,освен че сме дали и пазара си и българските стоки изчезнаха преди време.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм вкусвал минерална вода от Великобритания. На какво ли има вкус? Подозирам на стари чорапи...
1
2
 
38
 
! Отговори
бре преди 10 месеца
Източна Европа обичала фондовете на ЕС- ще каже човек, че са подаръци. А сега що искат пари от англичаните за напускането? За достъп до Общия пазар... Значи пазарът имал цена. А пазарът на Източна Европа също има цена и следователно фондовете не са подаръци. Милиарди правят на нашия пазар, ама нали фондовете, та фондовете