Минералната вода на англичаните... Без лиценз за ЕС!

Брюксел: Защо в Лондон са изненадани, те си го поискаха!
10 яну 2018 13:10, Екип на Dnes.bg
20
Минералната вода на англичаните... Без лиценз за ЕС!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия публикува серия предупреждения към бизнеса за последствията от Brexit, сред които и към производителите на минерална вода, че ще загубят лицензите си след 30 март 2019 г.

На тази дата Великобритания автоматично ще престане да бъде член на ЕС, независимо дали ще успее да се договори за правила за напускането си или не.

В указанията, издадени също до транспортните, морските и авиопревозвачите, както и до производителите на лекарства, се казва, че те няма да могат да продължат работа по досегашния ред и ще трябва да кандидатстват за достъп до европейския пазар.

Иронично проблемът засяга и производителите на минерална вода, тъй като за продажбата й в ЕС се изисква тя да бъде лицензирана от Брюксел. Според евродирективата за минелните води, само извори, намиращи се на територията на ЕС, могат да се продават в Съюза, а тези от трети страни, трябва да бъдат разрешени за продажба от поне една еврочленка. Така, ако искат да продават вода от Канада или друга неевропейска държава в ЕС, британските компании трябва да си осигурят лиценз от някоя от държавите, останали в Съюза.

В инструкцията британските производители и вносители се предупреждават да вземат мерки да си осигурят нужните разрешителни преди полунощ на 30 март 2019 г.

През декември главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че е малко вероятно Великобритания да получи изключителни права за достъп до европейския пазар и че тя ще бъде третирана като всяка друга неевропейска държава, след като в писмото си за напускането обявава, че ще се оттегли от общия пазар и от митническия съюз.

Вълната от инструции от Еврокомисията до бизнеса предизвика недоволството на главния преговарящ на Лондон Дейвид Дейвис. Писмото му до премиера Тереза Мей беше публикувано в понеделник във “Файненшъл таймс”. В него Дейвис настоява Великобритания да реагира на “възможни нарушения на правата й като член на ЕС” и предупреждава, че се увеличават инстанциите, които отсега третират Кралството като външно на ЕС, “в ущърб на британските интереси”.

Според Дейвис “ЕС е предприел мерки, които поставят в риск от прекъсване на редица споразумения или договори при непостигане на споразумение и или ще накарат британски компании да се преместят в друга европейска членка”.

Той се възмущава, че издадените от Еврокомисията указания към бизнеса не предвиждат алтернативи, които биха могли да се прилагат по време на преходния период или в бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Европейската комисия предложи в отговор на искането на Великобритания преходен период до 31 декември 2020 г, условията по който тепърва ще се договарят.

Дейвид призовава работата да не се оставя така и Лондон да натиска по-активно евроинституциите за правата си, да засили лобирането и да търси подкрепа от бизнеса.

“Ние сме изненадани, че Великобритания е изненадана, че се подготвяме за сценарий, огласен от британското правителство. Премиерът Мей обяви, че липса на сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка. Вземаме тези думи на сериозно и затова е естествено също да се подготвяме за всякакви възможности”, заяви говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В понеделник Мей назначи зам-държавен секретар в отдела за напускането на ЕС, която да отговаря за сценария “липса на сделка”. Еврокомисията отговори, че Барние има мандат за всички сценарии и не е необходимо да назначават друг човек.

Самият Юнкер призова да не се вярва на онези, които твърдят че Brexit няма да се случи или че британците ще осъзнаят, че са сбъркали.

В изказване вчера Мишел Барние очерта като възможни бъдещи области на сътрудничество между ЕС и Великобритания след напускането  сигурността, отбраната, външната политика, правосъдието и вътрешните работи, както и “някои икономически сектори като авиацията и рибарството”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде велика Британийо напускай по-бързо европейския кораб че аз отивам за Андора.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът Мей обяви, че липса на сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка.---------------Така че могат да си вдигнат чукалата и да си тръгнат, а европитеците да лапат...
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ЧЕ СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАТ ПО-ГОЛЯМ ЧЛЕНСКИ ВНОС В ЕС, ЗАЩОТО АНГЛИЯ СПИРА ОНЕЗИ МИЛИАРДИ, КОИТО ПЛАЩАШЕ ДОСЕГА.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му мислят Макроните, те си изнасят евиана за Великобритания.И не я мислете Британия, това е империя, английската кралица е държавен глава на още три държави. Като се освободят от брюкселските ***, отново ще запеятк с пълна гърло онази горда песен:"... ВЛАДЕЙ, Британийо, моретата..."
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои бяха тея .. микробритания? Някъф дъждовен остров май.
13
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен 13И защо да чакам. Казах ти, щом си глупав това си е твой проблем. Аз нямам намерение да ходя в потъваща (в пряк и преносен смисъл) държава. Та за какво викаш ще ходя до там?! Освен за туризъм, докато не е потънало всичко.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си чакал, но вече ще чакаш.
11
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
До до 6Не съм чакал, няма и да чакам. Аз и тука съм си добре. А англия я пиши бегала. Щом ще чакаш за виза за там, значи си пълен балък. Такива като теб не ни трябват, махай се.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
украйна също не е в ЕС а по щандовете пълно с украинска стока
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вода от езерото Лох Нес. С урина за уринотерапия, от чудовището Лох Нес, която чудотворна. Купувайте.
8
13
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Oвчи, Великобритания търгува с поне 50 страни. Някои от тези страни са цял континент, други цял остров. А такива като тебе и мене след брексит пак ще чакаме на опашка пред посолството да им бачкаме на лошите британци, капиш?
7
13
 
6
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Тук на острова мин.вода е френска и шотландска.Втората е уникална надали някак другаде има толкова чиста вода.там водата от езерото е 10 пъти по чиста от най хубавата в Бг.
6
3
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
Решиха да се направят на велики и к'во излезе:1. Пари могат да се перат навсякъде.2. великобритания отдавна я няма.3. "Лошите" източно европейци като се махнат и всичко отива по дяволите, щото няма кой да бачка. Разните придошли *** имат само права и не стават за бачкане.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2хахахахаха
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мяу.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бреНе е само това,ние също плащаме,не само получаваме,освен че сме дали и пазара си и българските стоки изчезнаха преди време.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм вкусвал минерална вода от Великобритания. На какво ли има вкус? Подозирам на стари чорапи...
1
2
 
38
 
! Отговори
бре преди 6 години
Източна Европа обичала фондовете на ЕС- ще каже човек, че са подаръци. А сега що искат пари от англичаните за напускането? За достъп до Общия пазар... Значи пазарът имал цена. А пазарът на Източна Европа също има цена и следователно фондовете не са подаръци. Милиарди правят на нашия пазар, ама нали фондовете, та фондовете