След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета

Независимият съд и върховенството на закона – условие за достъп до еврофондовете
10 яну 2018 21:14, Екип на Dnes.bg
29
След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета
Гюнтер Йотингер; Снимка: Reuters

България ще трябва да увеличи вноската си в европейския бюджет, за да помогне да се закърпи дупката, оставаща заради напускането на Великобритания.

Европейската комисия обяви, че ще търси повече пари от страните членки за общия бюджет след 2020 г. и ще намали всички европейски фондове. Това съобщи комисарят за бюджета Гюнтер Йотингер, представяйки плановете на Европейската комисия за финансирането на Съюза след напускането на Великобритания.

Излизането на Лондон ще остави дупка от 12-15 млрд. евро годишно. Отделно около 10 млрд. не стигат за покриването на новите ангажименти на ЕС като охрана на границите, мерки срещу миграцията, отбрана и сигурност – политики, които са били възприети преди приемането на сегашната финансова рамка.

Еврокомисията може да направи икономии само от около € 6-7 млрд., останалото трябва да се набавя от по-големи национални вноски и от орязването на съществуващите фондове, предупреди германският комисар, който наследи поста от Кристалина Георгиева.

Всички програми ще пострадат, включително досега смятаните за "свещени крави" земеделски и регионални фондове, както и програмите за догонване за по-бедните държави, известни като кохезионни.

Единствените две инициативи, които Брюксел иска да запази и дори да увеличи бюджетите им, са програмите за студентски обмен Еразъм + и фондовете за финансиране на научни изследвания, които в сегашния бюджет са означени като "Хоризонт 2020".

"Няма да дадем и едно евро за проекти, които не носят европейска добавена стойност", заяви Йотингер.

В следващите седмици Еврокомисията ще даде дефиниция какво е "европейска добавена стойност".

Част от досегашните 60 програми, през които преминава европейското финансиране, ще бъдат обединени, други трансформирани и преименувани за по-добра видимост сред европейските граждани. Кой фонд с по колко ще бъде намален - ще стане ясно през май, когато Европейската комисия ще представи плановете си за финансирането до 2027 г.

Йотингер съобщи, че през март Брюксел ще се занимае и с условията за достъп до европейското финансиране. Засега в плановете на Европейската комисия е да обвърже парите от общия бюджет със спазването на върховенство на закона и съществуването на независима съдебна система. Държавите, в които те са гарантирани, ще имат достъп до допълнителни средства, тези с проблеми ще останат на минимума, обясни еврокомисарят.

Засега най-застрашена от новото правило е Полша, срещу която се води наказателна процедура, но България и Румъния също могат да пострадат, ако механизмът за наблюдение на борбата с корупцията и организираната престъпност не бъде премахнат. Юнкер обеща на Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне до 2019 г., ако България изпълни препоръките на ЕС.

Отделно от съкращенията на еврофондове, бюджетарите на ЕС ще искат и увеличаване на общия размер на бюджета. Според Йотингер европейската хазна трябва да нарастне от 1% от БВП на европейската икономика, колкото е сега, до 1,1-1,2 на сто. В момента европейският бюджет е 150 млрд. евро годишно.

За да се набави разликата, ще трябва увеличаване на националните вноски на оставащите в ЕС 27 страни. За България нарастването на бюджета ще означава увеличаване на националната вноска с около 40-80 млн. евро. В момента София внася по 0,32% от общия размер на бюджета на ЕС или 398,4 млн. евро годишно.

Европейската комисия се готви да предложи и два нови данъка, които да се отчисляват към общия вместо към националните бюджети. Първият ще бъде свързан с таксите, които замърсителите на въздуха плащат за правото си да цапат, вторият ще бъде налог върху пластмасите.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Европредседателя преди 9 месеца
Нали тая"финансова дупка" трябва да си я запьлнят от някьде.А нашата дьржава освен да запьлва "финансови дупки",какво друго правеше до сега?
Аааа да да-забравих-пьлнеше и едни други дупки...метьр на два!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На печелившите честито. В края на годината 30-35 хил млади ще напуснат БГ уж да учат на запад и няма да се завърнат. След още 3-4 години ще ги последват и родителите им. Честито герб.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво са около 500 милиона долара за 45 милиарда икономика? Нищо пари. А за да има европейски бонус за РБ, утре, доброволно, под строй трябва да се явите на градския площад и да надувате евробалона. Подпис Еврокомисар Адолф.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голямо е краденето.
25
2
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
Вноската на Германия в ЕО е около 40 милиарда евро. С повишението ще стане 45. Германия да му мисли. На нас ще ни вдигнат вноската с 5-6 милиона евро.
24
0
 
8
 
! Отговори
малеееее преди 9 месеца
"таксите, които замърсителите на въздуха плащат за правото си да цапат"
Така си и мислех,че нещо се мъти с тези статии и тролване за замърсен въздух.
Може да си заплащате и за п ъ. рде не то,разрешава се,след платена такса
23
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
ами намалете си разходите 750 безделници и безкраини софри от кьде на кьде
ще увеличавате вноската бьлгария е малка и бедна страна сьс застаряващо и
болно население от какьв зор ходите на всеки 6 месеца от дьржава в дьржава
и какви са тези евросубсидии ние краините потребители нищо не разбрахме от
тези пари
22
6
 
2
 
! Отговори
Boris преди 9 месеца
Не знам дали разбираш, но отбора е само един. Другият ти вариант е да се препродаваш всяка година, например на Руснаци, Турци и т.н. , иначе няма да можеш да се прехранваш. Не можеш да се конкурираш, китайците например могат да те изядат.
21
3
 
1
 
! Отговори
Boris преди 9 месеца
Да, аз също ще дам 9 стотинки на ден, но да го образоват. Не в България разбира се.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Англичаните май взеха правилното решение?
Ние пак сме в грешния отбор (както примерно през ВСВ се присъединихме към Германия).
Сега ще си препрочета "В механата" на Великият Христо Ботев
19
9
 
1
 
! Отговори
Борис преди 9 месеца
До Анонимен

Аз мисля, че вие специално не плащате нищо на EU, така че живей си живота спокойни и не очаквай нищо да получиш.
18
7
 
2
 
! Отговори
Boris преди 9 месеца
По-добре да плащаме за EU отколкото за други глупости. А тези които говорят за 9 стотинки не мога да ги мисля, жал ми е за тях.
17
0
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
Аз ще дам 9 стотинки за да те изгонят завинаги от форума
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А сиктир бе.За да не вдигат вноската що не присъединят към ЕС на бързо Сърбия или някоя друга държава или държави от западните Балкани ами ние ще плащаме масрафа на англетата.Къв е тоя Йотингер бе някой заместника на Хитлер ли?
15
1
 
14
 
! Отговори
време е преди 9 месеца
UMGESTALTUNG в превод от немски означава Перестройка!
14
10
 
1
 
! Отговори
европатриот преди 9 месеца
Статията е мехлем за душите на ватата.
13
1
 
26
 
! Отговори
до 11 преди 9 месеца
то ЕС е Съветският Съюз на Европа, но е в пъти по зле от СССР, от което дори САЩ трепереше - Меркел една подводница няма!
12
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано да изритат поляците от ЕС!Те усвояват най много еврофондове!
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще има да плачете за социализма и за СССР, ама ще е късно вече!
На овчо племе..............всеки се качва на главата и го командва, ясно е като бял ден!!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До на ви глобализация
И издръжката на милион вече, ромове е непосилна, ама расте, нали законите за педофилията не ги ловят.. ..както и другите закони...