След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета

Независимият съд и върховенството на закона – условие за достъп до еврофондовете
10 яну 2018 21:14, Екип на Dnes.bg
29
След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета
Гюнтер Йотингер; Снимка: Reuters

България ще трябва да увеличи вноската си в европейския бюджет, за да помогне да се закърпи дупката, оставаща заради напускането на Великобритания.

Европейската комисия обяви, че ще търси повече пари от страните членки за общия бюджет след 2020 г. и ще намали всички европейски фондове. Това съобщи комисарят за бюджета Гюнтер Йотингер, представяйки плановете на Европейската комисия за финансирането на Съюза след напускането на Великобритания.

Излизането на Лондон ще остави дупка от 12-15 млрд. евро годишно. Отделно около 10 млрд. не стигат за покриването на новите ангажименти на ЕС като охрана на границите, мерки срещу миграцията, отбрана и сигурност – политики, които са били възприети преди приемането на сегашната финансова рамка.

Еврокомисията може да направи икономии само от около € 6-7 млрд., останалото трябва да се набавя от по-големи национални вноски и от орязването на съществуващите фондове, предупреди германският комисар, който наследи поста от Кристалина Георгиева.

Всички програми ще пострадат, включително досега смятаните за "свещени крави" земеделски и регионални фондове, както и програмите за догонване за по-бедните държави, известни като кохезионни.

Единствените две инициативи, които Брюксел иска да запази и дори да увеличи бюджетите им, са програмите за студентски обмен Еразъм + и фондовете за финансиране на научни изследвания, които в сегашния бюджет са означени като "Хоризонт 2020".

"Няма да дадем и едно евро за проекти, които не носят европейска добавена стойност", заяви Йотингер.

В следващите седмици Еврокомисията ще даде дефиниция какво е "европейска добавена стойност".

Част от досегашните 60 програми, през които преминава европейското финансиране, ще бъдат обединени, други трансформирани и преименувани за по-добра видимост сред европейските граждани. Кой фонд с по колко ще бъде намален - ще стане ясно през май, когато Европейската комисия ще представи плановете си за финансирането до 2027 г.

Йотингер съобщи, че през март Брюксел ще се занимае и с условията за достъп до европейското финансиране. Засега в плановете на Европейската комисия е да обвърже парите от общия бюджет със спазването на върховенство на закона и съществуването на независима съдебна система. Държавите, в които те са гарантирани, ще имат достъп до допълнителни средства, тези с проблеми ще останат на минимума, обясни еврокомисарят.

Засега най-застрашена от новото правило е Полша, срещу която се води наказателна процедура, но България и Румъния също могат да пострадат, ако механизмът за наблюдение на борбата с корупцията и организираната престъпност не бъде премахнат. Юнкер обеща на Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне до 2019 г., ако България изпълни препоръките на ЕС.

Отделно от съкращенията на еврофондове, бюджетарите на ЕС ще искат и увеличаване на общия размер на бюджета. Според Йотингер европейската хазна трябва да нарастне от 1% от БВП на европейската икономика, колкото е сега, до 1,1-1,2 на сто. В момента европейският бюджет е 150 млрд. евро годишно.

За да се набави разликата, ще трябва увеличаване на националните вноски на оставащите в ЕС 27 страни. За България нарастването на бюджета ще означава увеличаване на националната вноска с около 40-80 млн. евро. В момента София внася по 0,32% от общия размер на бюджета на ЕС или 398,4 млн. евро годишно.

Европейската комисия се готви да предложи и два нови данъка, които да се отчисляват към общия вместо към националните бюджети. Първият ще бъде свързан с таксите, които замърсителите на въздуха плащат за правото си да цапат, вторият ще бъде налог върху пластмасите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На печелившите честито. В края на годината 30-35 хил млади ще напуснат БГ уж да учат на запад и няма да се завърнат. След още 3-4 години ще ги последват и родителите им. Честито герб.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво са около 500 милиона долара за 45 милиарда икономика? Нищо пари. А за да има европейски бонус за РБ, утре, доброволно, под строй трябва да се явите на градския площад и да надувате евробалона. Подпис Еврокомисар Адолф.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо е краденето.
24
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Вноската на Германия в ЕО е около 40 милиарда евро. С повишението ще стане 45. Германия да му мисли. На нас ще ни вдигнат вноската с 5-6 милиона евро.
23
0
 
9
 
! Отговори
малеееее преди 6 години
"таксите, които замърсителите на въздуха плащат за правото си да цапат"Така си и мислех,че нещо се мъти с тези статии и тролване за замърсен въздух.Може да си заплащате и за п ъ. рде не то,разрешава се,след платена такса
22
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами намалете си разходите 750 безделници и безкраини софри от кьде на кьдеще увеличавате вноската бьлгария е малка и бедна страна сьс застаряващо иболно население от какьв зор ходите на всеки 6 месеца от дьржава в дьржаваи какви са тези евросубсидии ние краините потребители нищо не разбрахме оттези пари
21
6
 
3
 
! Отговори
Boris преди 6 години
Не знам дали разбираш, но отбора е само един. Другият ти вариант е да се препродаваш всяка година, например на Руснаци, Турци и т.н. , иначе няма да можеш да се прехранваш. Не можеш да се конкурираш, китайците например могат да те изядат.
20
3
 
2
 
! Отговори
Boris преди 6 години
Да, аз също ще дам 9 стотинки на ден, но да го образоват. Не в България разбира се.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните май взеха правилното решение?Ние пак сме в грешния отбор (както примерно през ВСВ се присъединихме към Германия).Сега ще си препрочета "В механата" на Великият Христо Ботев
18
9
 
2
 
! Отговори
Борис преди 6 години
До АнонименАз мисля, че вие специално не плащате нищо на EU, така че живей си живота спокойни и не очаквай нищо да получиш.
17
7
 
3
 
! Отговори
Boris преди 6 години
По-добре да плащаме за EU отколкото за други глупости. А тези които говорят за 9 стотинки не мога да ги мисля, жал ми е за тях.
16
0
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Аз ще дам 9 стотинки за да те изгонят завинаги от форума
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сиктир бе.За да не вдигат вноската що не присъединят към ЕС на бързо Сърбия или някоя друга държава или държави от западните Балкани ами ние ще плащаме масрафа на англетата.Къв е тоя Йотингер бе някой заместника на Хитлер ли?
14
1
 
15
 
! Отговори
време е преди 6 години
UMGESTALTUNG в превод от немски означава Перестройка!
13
10
 
2
 
! Отговори
европатриот преди 6 години
Статията е мехлем за душите на ватата.
12
1
 
27
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
то ЕС е Съветският Съюз на Европа, но е в пъти по зле от СССР, от което дори САЩ трепереше - Меркел една подводница няма!
11
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да изритат поляците от ЕС!Те усвояват най много еврофондове!
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има да плачете за социализма и за СССР, ама ще е късно вече!На овчо племе..............всеки се качва на главата и го командва, ясно е като бял ден!!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До на ви глобализация И издръжката на милион вече, ромове е непосилна, ама расте, нали законите за педофилията не ги ловят.. ..както и другите закони...
8
13
 
3
 
! Отговори
европатриот преди 6 години
Увеличението за България е между 3 -6 стотинки на човек дневно.