След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета

Независимият съд и върховенството на закона – условие за достъп до еврофондовете
10 яну 2018 21:14, Екип на Dnes.bg
29
След Brexit: ЕС ще ни вдига вноската за бюджета
Гюнтер Йотингер; Снимка: Reuters

България ще трябва да увеличи вноската си в европейския бюджет, за да помогне да се закърпи дупката, оставаща заради напускането на Великобритания.

Европейската комисия обяви, че ще търси повече пари от страните членки за общия бюджет след 2020 г. и ще намали всички европейски фондове. Това съобщи комисарят за бюджета Гюнтер Йотингер, представяйки плановете на Европейската комисия за финансирането на Съюза след напускането на Великобритания.

Излизането на Лондон ще остави дупка от 12-15 млрд. евро годишно. Отделно около 10 млрд. не стигат за покриването на новите ангажименти на ЕС като охрана на границите, мерки срещу миграцията, отбрана и сигурност – политики, които са били възприети преди приемането на сегашната финансова рамка.

Еврокомисията може да направи икономии само от около € 6-7 млрд., останалото трябва да се набавя от по-големи национални вноски и от орязването на съществуващите фондове, предупреди германският комисар, който наследи поста от Кристалина Георгиева.

Всички програми ще пострадат, включително досега смятаните за "свещени крави" земеделски и регионални фондове, както и програмите за догонване за по-бедните държави, известни като кохезионни.

Единствените две инициативи, които Брюксел иска да запази и дори да увеличи бюджетите им, са програмите за студентски обмен Еразъм + и фондовете за финансиране на научни изследвания, които в сегашния бюджет са означени като "Хоризонт 2020".

"Няма да дадем и едно евро за проекти, които не носят европейска добавена стойност", заяви Йотингер.

В следващите седмици Еврокомисията ще даде дефиниция какво е "европейска добавена стойност".

Част от досегашните 60 програми, през които преминава европейското финансиране, ще бъдат обединени, други трансформирани и преименувани за по-добра видимост сред европейските граждани. Кой фонд с по колко ще бъде намален - ще стане ясно през май, когато Европейската комисия ще представи плановете си за финансирането до 2027 г.

Йотингер съобщи, че през март Брюксел ще се занимае и с условията за достъп до европейското финансиране. Засега в плановете на Европейската комисия е да обвърже парите от общия бюджет със спазването на върховенство на закона и съществуването на независима съдебна система. Държавите, в които те са гарантирани, ще имат достъп до допълнителни средства, тези с проблеми ще останат на минимума, обясни еврокомисарят.

Засега най-застрашена от новото правило е Полша, срещу която се води наказателна процедура, но България и Румъния също могат да пострадат, ако механизмът за наблюдение на борбата с корупцията и организираната престъпност не бъде премахнат. Юнкер обеща на Бойко Борисов, че мониторингът ще отпадне до 2019 г., ако България изпълни препоръките на ЕС.

Отделно от съкращенията на еврофондове, бюджетарите на ЕС ще искат и увеличаване на общия размер на бюджета. Според Йотингер европейската хазна трябва да нарастне от 1% от БВП на европейската икономика, колкото е сега, до 1,1-1,2 на сто. В момента европейският бюджет е 150 млрд. евро годишно.

За да се набави разликата, ще трябва увеличаване на националните вноски на оставащите в ЕС 27 страни. За България нарастването на бюджета ще означава увеличаване на националната вноска с около 40-80 млн. евро. В момента София внася по 0,32% от общия размер на бюджета на ЕС или 398,4 млн. евро годишно.

Европейската комисия се готви да предложи и два нови данъка, които да се отчисляват към общия вместо към националните бюджети. Първият ще бъде свързан с таксите, които замърсителите на въздуха плащат за правото си да цапат, вторият ще бъде налог върху пластмасите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
26
 
! Отговори
бъргарин преди 6 години
от следващият месец храните се говори, че поскъпват с 50% средно, заради новата цена на тока за производителите, като се има предвид, че и в момента най-много от надницата ни отива са храна, след месец на диета, скоро и на свещи, щото и ТЕЦ има новина, че ЕС ще ни спре, а Белене няма, защото нашите ТЕЦ са в нарушение на Парижкото споразумение с много високи емисии замърсяване!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да ви е честито новото робство, което се нарича членство в ЕС!!Ще плащаме повече, отколкото ще получаваме................освен това плащането от България към ЕС е твърдо и гарантирано, а пари ни се отпускат при определени условия, които от Брюксел винаги ще кажат, че не сме излълнили!!
5
0
 
23
 
! Отговори
на ви глобализация преди 6 години
Нашествениците, оооппссс, пардон бежанците стремглаво нарастват,... ...съответно сметките ще растат!
4
0
 
23
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
сега ще ви вдигнат всичко, крепостни селяни, трябвя да се плаща на феодалите в Брюксел, включително на светата трица Мина Андреева, *** Майдел (по мъж за да се отрече от българският си произход) и не на последно място Мария Габриел (отново и тя по мъж, защото се срамува от държавата си, само не и от паричките, които прави от българските плебей, прегърбени от робуване)
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искате ЕС.................недейте да ревете.Сега ще разберете откъде изгрява слънцето..............от Изток!!!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Схванахте ли сега...............селяни прости!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PARITE OT EVROFONDOVETE ZA FIRMITE NA GERB,A ZA BALGARSKIAT NAROD OSTAVA DA PLASHTA 500 MLN. CLENSKI VNOS.BOGE POMOGNI NA BALGARIA DA SE IZBAVI OT PRAVITELSTVOTO NA GER I OBEDINENI PATRIOTI.