Германия тръпне в очакване! Коалиция и кабинет или пак избори

Коментари по темата от британския и германския печат
15 яну 2018 21:05,
39
Германия тръпне в очакване! Коалиция и кабинет или пак избори
Снимка: Rеuters

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на Германската социалдемократическа партия - ГСДП Мартин Шулц постигнаха сделка в петък, след 24-часов преговорен маратон, да започнат официални преговори за възобновяване на тяхната коалиция.

Споразумението обаче трябва да бъде одобрено от специален партиен конгрес на социалдемократите, а има признаци за засилваща се съпротива срещу него в партията, която претърпя тежко поражение на изборите през септември миналата година.

Така че съставянето на ново коалиционно правителство в Германия е поставено под съмнение, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

"Имаше ясен вот срещу двамата коалиционни партньори - заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер пред германския в. "Тагесшпигел". - Същата коалиция със същата политика не е достатъчно добър отговор на това. Продължаване без решителни промени все още не ме убеждава".

Ако ГСДП гласува против участие в коалиция, Меркел ще бъде изправена пред перспективата за нови избори или ще трябва да се опита да състави правителство на малцинството.

Споразумението й с Шулц вече се провали на първата си проверка, след като през уикенда регионалната асоциация на ГСДП в провинция Саксония-Анхалт гласува против нова коалиция.

Досега възможността за нова коалиция с Меркел срещаше значителна съпротива единствено от младежкото крило на социалдемократите. Но влиятелни фигури в партията започват да говорят открито и да обвиняват Шулц, че не е спечелил достатъчно отстъпки от Меркел в преговорите миналата седмица.

Висши политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел реагираха гневно на намеците на някои социалдемократи, че искат предоговаряне на условията на постигнатото в петък споразумение. Александър Добринт каза пред германския в. "Билд", че "сега Мартин Шулц трябва да покаже, че ГСДП може да бъде надежден коалиционен партньор и да овладее тази врява".

Ако социалдемократите гласуват против нова коалиция тази седмица, това не само ще означава катастрофа за Меркел, а почти със сигурност ще принуди Шулц да подаде оставка и ще хвърли в хаос ГСДП, коментира "Дейли телеграф".

Германия се готви за живота след Меркел в момент, когато коалиционни тревоги поставят под съмнение бъдещето на канцлерката, пише британският в. "Експрес". Социологическо проучване, направено скоро, показа, че 47 процента от германците смятат, че Меркел няма да завърши четвърти мандат като канцлер, а коалиционните преговори, които продължават от месеци, не й помагат да укрепи позициите си.

След една седмица - в неделя, ще се реши дали ГСДП все още е определящ фактор в политиката и дали все още е годна за управлението. Ще се реши и дали социалдемократите са способни на компромиси, дали имат съзнание за роля като по-малък коалиционен партньор, дали могат да правят разграничение между важно и второстепенно и дали имат смелост да поемат рискове и да носят отговорност в трудна ситуация, пише германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цитиран от БТАxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си луд за да влезеш в коалиция с меркел.
31
1
 
9
 
! Отговори
Ira преди 6 години
Как ли изобщо сме живели някога без госпожа Меркел? Тя е обезателна!
30
0
 
1
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
А да не забравяме и Путин като Бойко е непоклатим,Две Велики държави и една ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА
29
0
 
3
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Само Бойко е непоклатим ,горко и на Германия
28
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Обама напусна къщата. Хилари е в официално криминално разследване и вероятно ще свърши в Гуантанамо. Крайно време е и изменницата на народа, религията и расата си - Ангела Меркел да ги последва - сваляне от власт, криминални обвинения и военен Трибунал за нея и подобните и Сатанисти. Това е единственото решение, за да я има Европа!
27
0
 
13
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Баба Меркел яко "сгази лука" с мултикултурализма, който се опита да наложи в ЕС не без помоща на Обама.Но, идеята не се прие от гражданите на ЕС особено след "бежанското цунами" от Африка, което заля Европа и последвалите терористични актове, и сексуалното насилие над европейките.Неолибералната идеология губи позициите си и в САЩ, и в Европа, но баба Меркел твърде късно го осъзна, дори след Брекзита!
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само до преди 30 години тази държава беше на две парчета и Европа беше спокойна и просперираща.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е гати тъпите германци.
24
0
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
избори избори, никакви еврейски канцлери повече
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е решение по немски. Всички управляват и няма никой в опозиция. То и при Хитлер така се е започнало - с единение на нацията. Пък после виж какво стана.
22
0
 
1
 
! Отговори
Очаква ни преди 6 години
коалиция от избори...
21
0
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Вижте как в Англия мин.председателя(и обикновено лидер на управляващата партия) бива сменян от своите,щом стане безполезен(или вреден) за партията и/или държавата!Торите не се поколебаха да махнат дори легендата Тачър,когато тя стана неадекватна!В Германия е по-различно-тия си държаха дори на Хитлер,когато бе пределно ясно,че са загубили войната!Е с Меркел ще се наложи да побързат,щото времената са други и никой няма да ги чака.Впрочаем и в САЩ не я искат и може да приложат Канцлеракт...
20
0
 
13
 
! Отговори
GOgo преди 6 години
Скапват се да го бутат това правителство, но няма да им се получи. Меркел е изиграна карта вече. Трябва промяна...
19
0
 
17
 
! Отговори
Абсолютен факт преди 6 години
Единствената причина в Германия да няма правителство е Баба Меркел!Още преди време беше ясно,че ще направи голям проблем и че трябва да се оттегли навреме,с достойнство.Изглежда тоя момент е пропуснат и намирисва на изгонване.Да и дадат пенсия,Нобелова награда или друга залъгалка и да се маха,за да няма грозни сцени!Ако уважава страната си,де!Впрочем социалдемократите спокойно могат да поискат друг канцлер,като условие за правителство и това ще е удобен предлог за оттегляне.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16:Съвет:Не се мъчи, а си направи клизма, ако не можеш сам, викни някой да ти помогне !
17
0
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Абсолютно безпринципна коалиция доказваща, че при фасадната демокрация всички допуснати до голямата политика обслужват интересите на системата ...Само си играят на управляващи и опозиция, но са едно и също.Една умна глава обаче беше казала, че, когато всички политици са в управлението, в опозиция остава ... народът.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз тръпна в очакване. Обкрачил съм лъскавия бял трон. Позивът беше еднозначен. Не оставяше никакво съмнение в крайния резултат - мирисът и плътният звук обещаваха бърза и приятна развръзка. Но нещо се обърка. Нещо с двоен цолаж и твърда консистенция напира да излезе от мен, но след 35-минутни усилия, резултатът е лош. Половината виси навън, другата не излиза. Молете се скоро да се чуе приятелското пльокване и да си почина от напрежението!!!
15
12
 
1
 
! Отговори
13 преди 6 години
А свежи пари кой ще ви праща да обслужвате кредити и ипотеки ??? Знаеш ли тогава ,че мутрите -ко;екторските фирми които са на Кремъл ще издевателстват във вас и ще чукат жената на комшията и твоята пред децата ви ???
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази м ша Меркел няма ли кой да и каже, че е свършена за голямата политика.