Мария Габриел за опасността "фалшива новина"

40 експерта със стратегия срещу невярната информация
15 яну 2018 15:20, Надежда Йосифова
103
Мария Габриел за опасността "фалшива новина"
Снимка: Bulfoto, архив

"Цифровите технологии промениха дълбоко начина, по който гражданите достигат до информация. Интернет дава чудесна възможност за разгръщането на свободата на изразяване и за медийното разнообразие.

Това създава и предизвикателства в областта на политиката, обществото и сигурността, отбеляза Мария Габриел след днешното първо заседание на експертната група на Европейската комисия, която предстои да предложи решение на проблема с фалшивите новини.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел подчерта, че фалшивите новини не са новост, нито незаконни, но се разпространяват бързо и пораждат заплаха за образа на медиите и за нашите демократични ценности.   

"Целта ни е да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. Никой няма намерение да кара хората да вярват или да не вярват на дадена информация. Ако в ЕС не предприемем никакви действия, положението може да се влоши" - добави Габриел.
    
Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба с разпространението онлайн на невярна информация, както и определение за това що е то "фалшива новина".    Желание да се включат са заявили над 300 души, а 40 са били одобрени.

Комисията уточнява, че при избора на участниците са били взети предвид равномерното разпределение между журналисти, академични среди, нови и обичайни медии, географско и полово разпределение, участие на граждански организации.

 


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 8 месеца
Браво на Мария Габриел! Vive la France!
90
0
 
0
 
! Отговори
Старлетка преди 8 месеца
Типичен евроробот, плешещ заучени тъпи фрази. Не е сама в това, всички, които управляват ЕС са като нея, затова този съюз в този си вид ако не се реформира, няма дълго да просъществува. Това е една маса от корумпирани, некомпетентни и неграмотни надувковци. Ползата от тях е каквато беше от съветския блок.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС е показателно и очевидно фашистка структура. С всички средства и начини се цели един единствен резултат - хората да са прости, безкнижни, дезинформирани и лесно контролирани от олигархическата върхушка. Активни усилия за цензуриране на информацията, всестранни атаки срещу свободата на словото и дори на мисълта... Утрешният свят не мирише добре.
88
0
 
0
 
! Отговори
KALOYH d преди 8 месеца
Мария Габриел е наследила много от решенията и идеите на ЕК.Важното е доколко ще може да ги реализира до 2019 г и как в България ще се прилагат.Тя има възможности! Ако успее да увлече новият ръководител на българската агенция да свърши нещо, ще бъде добре. Той е бил кадрови военен, а тя като реши може да се налага. Дано успее.Ще се запомни като добър еврокомисар!
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
крайно време е за революция !
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шмария Кабриолет
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, голям зор да се цензурира информационния поток, голямо нещо. Защото увреждало престижа на медиите. Ти да видиш. А това, че всички медии са контролирани, в България от един човек, по света от повечко, но пак контролирани, никой не го интересува. Има независими журналисти, ама никой не ги гледа, защото нямат богати рекламодатели. Големият зор да прецакат РТ, щото им бърка в мозъка и има канали на 5 езика, за разлика от стандартните медии, които имат само на по 1 език - английски.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази тънкоустната какво пак се изказва неподготвена
83
0
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 8 месеца
Министерството на истината ще издава лицензи за "свободна реч" след всеки успешно преминал изпит по евро-атлантически ,третополови,педофилови,само-мазови и зоофилови науки!

Кандидатите да заповядат!
82
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 месеца
Кошмар ме гледа от екрана,пу,пу.
81
0
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 8 месеца
никой тоталитарен режим не е завършен бе Министерство на Истината!
80
0
 
16
 
! Отговори
Манафов преди 8 месеца
Ба си кифлата!
Като модераторката на този въшлив сайт.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знаем КОЙ държи медиите в България.Знаем какви новини и манипулации се разпространяват от медиите.И докато при Живков не лъжеха,а просто спестяваха истината,тези най-подло лъжат.И колкото повече лъжат,толкова повече пищят срещу фалшивите новини.А траверсата помакиня не я слушайте.
78
1
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 8 месеца
Стотици милиони водачи увреждат тежко климата с налепени холограмни скенери на предно стъкло

и с включени недопустимо вредни скенери монтирани вместо безопасни жълти фарове..

УВрежданията са видими..Облъчването с бяла високо вредна радиация е лесно за доказване вкл от космоса
77
1
 
1
 
! Отговори
Аман евронаркомани преди 8 месеца
Нагло фалшива новина е че "Дигитализацията " е полезна..
Обратно страшно вредна

Исключително нагла новина е че движението с включени фарове денем е полезно

Обратно причинява трайни увреждания на земята завинаги..
Заслепяват милиони водачи дневно..Облъчват ги и им повреждат зрението..
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цялата тази лицемерна канонада се прави,за да обоснове бъдещите действия,не само да няма "фалшиви" новини,но въобще новини - просто,всичко ще бъде прекарвано през филтри,които да очистват информацията,а даже и направо да очистват всякакви новини,освен спуснатите "отгоре"!

Това ни чака!!!
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди десетина дни пак ни занимаваше с фалшивите новини. Други теми за нея няма ли? Ако това им е нивото на зелките от Брюксел, не се учудвам, че сме на това дереже.
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-жа Габриел да каже повече за фалшивите храни отколкото за фалшивите новини след като е "загрижена" за народа.
73
0
 
23
 
! Отговори
защо? преди 8 месеца
Защо Габриел не е запазила българското си име, Неделчева? Защо Франсоа Габриел не се казва Франсоа Неделчев? Защо детето им се казва Жан-Едуар Габриел, а не, например, Иванчо Неделчев? Срам ли ги е? Или Неделчева е престанала да е българка?
72
0
 
20
 
! Отговори
без пардон преди 8 месеца
Най-добре е за извадят от скрина с нафталина Пропагандното министерство на Йозеф Гьобелс. Ще свърши добра работа на Ева Браун, пардон, Мария Габриел.