Мария Габриел за опасността "фалшива новина"

40 експерта със стратегия срещу невярната информация
15 яну 2018 15:20,
103
Мария Габриел за опасността "фалшива новина"
Снимка: Bulfoto, архив

"Цифровите технологии промениха дълбоко начина, по който гражданите достигат до информация. Интернет дава чудесна възможност за разгръщането на свободата на изразяване и за медийното разнообразие.

Това създава и предизвикателства в областта на политиката, обществото и сигурността, отбеляза Мария Габриел след днешното първо заседание на експертната група на Европейската комисия, която предстои да предложи решение на проблема с фалшивите новини.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел подчерта, че фалшивите новини не са новост, нито незаконни, но се разпространяват бързо и пораждат заплаха за образа на медиите и за нашите демократични ценности.   

"Целта ни е да предложим механизъм за установяване на фалшивите новини и пресичането на тяхното разпространение. Никой няма намерение да кара хората да вярват или да не вярват на дадена информация. Ако в ЕС не предприемем никакви действия, положението може да се влоши" - добави Габриел.
    
Експертната група се очаква да предложи напролет стратегия за борба с разпространението онлайн на невярна информация, както и определение за това що е то "фалшива новина".    Желание да се включат са заявили над 300 души, а 40 са били одобрени.

Комисията уточнява, че при избора на участниците са били взети предвид равномерното разпределение между журналисти, академични среди, нови и обичайни медии, географско и полово разпределение, участие на граждански организации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
La France преди 6 години
Браво на Мария Габриел! Vive la France!
83
0
 
1
 
! Отговори
Старлетка преди 6 години
Типичен евроробот, плешещ заучени *** фрази. Не е сама в това, всички, които управляват ЕС са като нея, затова този съюз в този си вид ако не се реформира, няма дълго да просъществува. Това е една маса от корумпирани, некомпетентни и неграмотни надувковци. Ползата от тях е каквато беше от съветския блок.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е показателно и очевидно фашистка структура. С всички средства и начини се цели един единствен резултат - хората да са прости, безкнижни, дезинформирани и лесно контролирани от олигархическата върхушка. Активни усилия за цензуриране на информацията, всестранни атаки срещу свободата на словото и дори на мисълта... Утрешният свят не мирише добре.
81
0
 
1
 
! Отговори
KALOYH d преди 6 години
Мария Габриел е наследила много от решенията и идеите на ЕК.Важното е доколко ще може да ги реализира до 2019 г и как в България ще се прилагат.Тя има възможности! Ако успее да увлече новият ръководител на българската агенция да свърши нещо, ще бъде добре. Той е бил кадрови военен, а тя като реши може да се налага. Дано успее.Ще се запомни като добър еврокомисар!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крайно време е за революция !
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, голям зор да се цензурира информационния поток, голямо нещо. Защото увреждало престижа на медиите. Ти да видиш. А това, че всички медии са контролирани, в България от един човек, по света от повечко, но пак контролирани, никой не го интересува. Има независими журналисти, ама никой не ги гледа, защото нямат богати рекламодатели. Големият зор да прецакат РТ, щото им бърка в мозъка и има канали на 5 езика, за разлика от стандартните медии, които имат само на по 1 език - английски.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази тънкоустната какво пак се изказва неподготвена
77
0
 
17
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Министерството на истината ще издава лицензи за "свободна реч" след всеки успешно преминал изпит по евро-атлантически ,третополови,педофилови,само-мазови и зоофилови науки!Кандидатите да заповядат!
76
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Кошмар ме гледа от екрана,пу,пу.
75
0
 
9
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
никой тоталитарен режим не е завършен бе Министерство на Истината!
74
0
 
17
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Ба си кифлата!Като модераторката на този въшлив сайт.
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем КОЙ държи медиите в България.Знаем какви новини и манипулации се разпространяват от медиите.И докато при Живков не лъжеха,а просто спестяваха истината,тези най-подло лъжат.И колкото повече лъжат,толкова повече пищят срещу фалшивите новини.А траверсата помакиня не я слушайте.
72
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 6 години
Стотици милиони водачи увреждат тежко климата с налепени холограмни скенери на предно стъклои с включени недопустимо вредни скенери монтирани вместо безопасни жълти фарове..УВрежданията са видими..Облъчването с бяла високо вредна радиация е лесно за доказване вкл от космоса
71
1
 
2
 
! Отговори
Аман евронаркомани преди 6 години
Нагло фалшива новина е че "Дигитализацията " е полезна..Обратно страшно вреднаИсключително нагла новина е че движението с включени фарове денем е полезноОбратно причинява трайни увреждания на земята завинаги..Заслепяват милиони водачи дневно..Облъчват ги и им повреждат зрението..
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази лицемерна канонада се прави,за да обоснове бъдещите действия,не само да няма "фалшиви" новини,но въобще новини - просто,всичко ще бъде прекарвано през филтри,които да очистват информацията,а даже и направо да очистват всякакви новини,освен спуснатите "отгоре"!Това ни чака!!!
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди десетина дни пак ни занимаваше с фалшивите новини. Други теми за нея няма ли? Ако това им е нивото на зелките от Брюксел, не се учудвам, че сме на това дереже.
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жа Габриел да каже повече за фалшивите храни отколкото за фалшивите новини след като е "загрижена" за народа.
67
0
 
24
 
! Отговори
защо? преди 6 години
Защо Габриел не е запазила българското си име, Неделчева? Защо Франсоа Габриел не се казва Франсоа Неделчев? Защо детето им се казва Жан-Едуар Габриел, а не, например, Иванчо Неделчев? Срам ли ги е? Или Неделчева е престанала да е българка?
66
0
 
21
 
! Отговори
без пардон преди 6 години
Най-добре е за извадят от скрина с нафталина Пропагандното министерство на Йозеф Гьобелс. Ще свърши добра работа на *** Браун, пардон, Мария Габриел.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50:и аз съм готова на всичко за пари само, че никой не ми ги дава.В "Министерството на истината", както много удачно цитира Оруел предидущия, явно си имат критерии за избор на служител като-празнота във форма, например, аз съм по-скоро форма в празнотата.