Тя ни просълзи, но и ни раздели! Какво ни каза Доналд Туск?

Арман Бабикян и Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR
15 яну 2018 12:50,
94

По време на официалното откриване на българското европредседателство речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск впечатли много българи, но в същото време предизвика и ожесточени спорове в социалните мрежи. Изключително уважение или висш пилотаж бяха думите на поляка, произнесени в Народния театър?

"Доналд Туск няма за какво да ни ухажва. Ние не сме центъра на света. Това, което каза, че направеното от нас не го дължим на никой друг, а само на себе си е много точно и правилно. Точно това самочувствие липсва в България. Ние винаги сме длъжни някому", коментира PR специалистът Арман Бабикян в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според него речта може да се разглежда в по-голямата си част като PR стратегия от страна на Туск, но в същото време в България се коментира дали по един или друг начин председателят на Европейския съвет не е нарекъл премиера ни мутра.

"Туск е на тази позиция, на която е. Той говори в по-голямата си част от поста, на който се намира. Фактът, че някой не харесва европейската администрация не е важен в случая. Не може да вкарваме на европейския делегат думи в устата, които на нас биха били удобни", уточни специалистът.

По думите на социалния антрополог Харалан Александров Туск определено доста се е постарал, за да произнесе речта.

"В страната ни повечето хора си мислят, че европейците ще дойдат и ще ни размахат пръст, но не стана така и затова сега някои са разочаровани. Това добро настроение, с което почна председателството, не се понрави да доста хора", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Александров е на мнение, че в държавите в Източна Европа се е настанило вярването, че са получили много неща даром от Руската империя, но всъщност нещата не стоят точно така.

"Способността да си учтив е изключително добър PR в политиката. Туск беше много искрен и не му се наложи да говори лъжи за държавата ни, както стана при речите на Юнкер", отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
0
 
! Отговори
Заблуден преди 6 години
Речта на Туск подсказва много. Той ни връща във времето на Сула и Цезар. Създаването на единна валута, валидна за всички римски владения, тоест създаване на единен пазар нещо като еврото, но 2 000 години по-рано. А може би препратката има друг смисъл Българите потомци на Спартак са роби и ще си останат такива възроптали срещу патрицианско сенатската върхушка искащи права и равенство. Дали подведени от своя водач и за проявената дързост са обесени до един. Никой не ви е дал нищо даром, а може би и няма да ви даде.
87
5
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да благодарим на универсалните мутри,които ни управляват от началото на"прехода"!Да благодарим на бившите *** на Т.Живков,на разни чер.ни мин.председатели с подозрително български произход,на измислени министри от средновековието,на брадатите и.ди..о.ти от зората на демонокрацията.Всичко си е/не/наше дело.Боже,спаси ни,стига тормоз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
86
5
 
8
 
! Отговори
Контрафалц!!! преди 6 години
Ха ха ааааа!!! Въпросния президент на ЕС в писаната му от некакъв Уго обяви и тиражира огромна ОПАШАТА ЛЪЖА,без дори да си направи труда да провери ФАКТИТЕ,бре!!!Ами каква е тази ОПАШАТА ЛЪЖА дето иначе гали ухото,бре!?? Това е лъжата,че бългериа била най-старата държава в Европа,която била си запазила името НЕПРОМЕНЕНО,бре!!!Истината е точно обратна бре!!!Има държава в Европа с цели 380 години по-стара дето си е с едно и също име отсъздаването си,бре!пп-Уважавай фактите *** Туск и ти Уго!!!
85
7
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До Istinata И Бойко и Туск все от един дол дренки! Бухалката е твърде удобен и единствен инструмент с който добре умее да борави Туск! :))
84
8
 
6
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
NA BALGARINA MU DAI DA PLUE,PO VSICHKO! ABE TIKVI NEEDNI ,POMISLETE DALÍ E VAZMOZNO BALGARSKI POLITIK DA E NA NIVOTO TUSK! 98% NE OBELVAT I DUMA NA CHUZD EZIK DA NE GOVORIM ZA BOIKO S POSLEDNATA MU IZTZEPKA PIR POSRESHTANETO NA MACRON"A TUKA VSICHKI SA PARLEVU FRANSE"
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът на Симитли изглежда се е поболял, ама никой нищо не сме да каже. Айде, с лачените копита...
82
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, лицемери, когато нашите деца и сънародници говорят ПЕРФЕКТНО езика на държавите, в които са отишли и даже ръководят компаниите им, ЗАЩО НИКОЙ ТАМОШЕН НЕ ЗАПЛАКВА от умиление? Голям праз, че някакъв си там бръщолевел на български за салати и ракии!!!За тез милиони, които взема, трябва да знае перфектно ВСИЧКИ езици на държавите в ЕС!
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били сме поданици на Османската империя, с много повече права и свободи, отколкотонякога са имали руснаците. Но на който му харесва - нека неговите прабаби и прадядовци да са били роби. Въпрос на личен (и цивилизационен) избор.
80
9
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 23Общо взето, те са си те, ние сме си ние! Разделяй и владей! Туск е глупаво надменен и .... спазва любезна форма/структора, но твърде тесногърдо, дребн, глуповато! Фойеврерки! Да се трогнем от развален български и емоционално-въздействени стихчета!пп. българи, хора критерият ви за нивото на дипломат/политик на такъв пост е много снижен!
79
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В прав текст ни каза, че сме наследници на траките, а не на Аспарух. Сравни ББ с тракийски войн. Нито веднъж не спомена, че заедно с поляците сме в голямото славянско семейство
78
8
 
7
 
! Отговори
23 преди 6 години
Не с текста,а с подтекста ни погали като деца и изрази завоалирано типично полския национализъм и антируските им нагласи,които са многократно обяснявани от историците.По своята същност речта му бе антиевропейска,прополска,а не пробългарска.Но той според мен не спекулира.Той е искрен полски националист в омекотена форма.Значи,Русия няма нищо общо с нашето освобождение от турско робство и сме началото на европейската държавност и върхът на природните красоти!?А за най-бедната и най-корумпираната д
77
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направиха ми впечатление три неща от речта на Туск.1. Ние сме най-старата държава в Европа.2. Наследници сме на Спартак. Наистина, генетически ние сме 46% траки.3. Постара се да говори на български.Все неща, дето не се нравят на руските *** в БГ.
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като върнат казармата и милицията и какво??? И там е имало рушвети да не вземат някой войник на по важен господин или да го сложат на по добро място и в милицията са давали рушвети да внимават кой да проверят. Дядо ми е бил милиционер и какви неща ми е казвал, че може да се хванете за главите. По цели прасета и агнета са се носили на шефовете им и прочие...
75
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнете казармата и милицията която работеше и си вършеше работата и ще се опрайм тогава
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До NWOИскам официално да се извиниш на всички семейства които по една или друга причина не могат да имат деца защото един от двамата е стерилен, че ги нарече био ***
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До NWOТи наистина ли си вярваш или си чешеш пръстите и мозъка на клавиатурата. То с това твое мислене, значи всички около теб са био ***, има мъже и жени които правят много пари и не могат да имат деца и те ли са био ***, има много известни спортисти които са прославили държавите си защото са добри в спорта и за хомо и те ли са ***. Осъзнай се човек. Ставаш смешен с тези коментари.
72
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни е казал? НИЩО!
71
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако може след просълзяването да излезем от съюза, за който нямаше РЕФЕРЕНДУМ, би било добре, но май ще си останем само с реването :)
70
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мене не ме просълзи,даже ме засегна.А вместо да се просълзи,ББ също трябваше да се засегне,защото го изкараха силовак,който можел да победи всеки спартански воин.Това ми приличаше на подигравка,не че не знаем,че е бил част от борческите групировки,но все пак шефа на ЕС да ти намеква за това,си е обида,от където и да го погледнеш.Виж,ако беше казал нещо за умствения му капацитет,щеше да е по-друго,но явно не е искал чак такава гавра да си направи.
69
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Речта на Туск показа, че Западът гледа на всички българи, както професор Иво Христов на 80% от тях.Факт !