ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата

Европарламентът иска повече пари и хора срещу фалшивите новини
Обновена: 18 яну 2018 09:56 | 17 яну 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
106
ЕС признава надмощието на Кремъл в пропагандата
Снимка: visualhunt.com

"Руската дезинформация е изключително успешна и ние трябва да увеличим усилията да й се противопоставяме", заяви еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг по време на дебат за информационната война в Европейския парламент.

Кинг съобщи за над 3000 случая на фалшиви новини, като посочи, че "няма съмнение, че дезинформационната кампания е съзнателно насочена към ЕС". Изводът е направен от специалния отдел към европейската дипломатическа служба, който следи и опровергава руските атаки.

Отделът установил, че съобщенията се повтарят, макар да текат през различни източници и канали, което означавало, че са част от организирана кампания.

Кинг посочи, че пропагандата е част от руската военна доктрина и че "очевидно ЕС е под неин обстрел", особено Източна Европа.

България беше посочена сред държавите, които са обект на руската пропаганда и дезинформация.

Евродепутатите обаче настояха, че правеното до момента е недостатъчно и че срещу 17-членния отдел в дипломатическата служба Кремъл налива милиарди, за да излъчва фалшиви новини. Те настояха бюджетът на отдела да се увеличи, да се назначат повече хора и дори той да стане европейска агенция.

"Част от политиката на Русия е да сее раздор и поляризация в ЕС, да подкопава демократичния дебат и да укрепва евроскептицизма", заяви германската евродепутатка Ребека Хармс. Фалшивите новини са само част от тази политика, която включва и подкрепа за леви екстремистки и популистки партии, добави тя.

Според литовската християн-демократка Сандра Калнете "има сериозни опити да бъде подкопана нашата демокрация и нашият съюз". Калнете призова Европейската комисия да задължи националните медийни регулатори да санкционират всяка реч на омразата, независимо от медията, която я разпространява, както и да се разкрият действителните собственици на изданията.

Депутатите настояха да се защити "критичната журналистика, защото в противен случай ще бъдем оставени в ръцете на интернет троловете" и предупредиха, че борбата с пропагандата не трябва да се ползва за налагане на цензура.

Те поискаха големите социални платформи да бъдат по-отговорни към разпространяваните от тях новини и разкритикуваха Facebook, че е заменил редакторите, които контролират съдържанието, с компютърен алгоритъм.

"Най-добре е не да отговаряме с контрапропаганда, а да даваме факти", заяви в пленарната зала в Страсбург холандският либерал Йоханес ван Бален. Той разказа как видял свои снимки на Майдана в Киев, на които е с огромна пушка, без изобщо да е присъствал на мястото.

Евроскептиците обаче се опитаха да омаловажат проблема, като посочиха, че няма доказателства за намеса на руското разузнаване в изборни кампании, както и при гласуването на референдума за Brexit. От крайната десница пък казаха, че ЕС си търси в лицето на Путин изкупителна жертва за собствените си грешки и непопулярност. А пък съпартийците на Найджъл Фараж даже благодариха на издържания от Кремъл тв канал "Русия днес", че им давал думата, когато британските медии им отказвали.

Социалистите препоръчаха мерките срещу хибридната война да не се водят само срещу Русия, но и срещу начина на работа на американски медии като Fox News или катарската Al Jazeera.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 А ти как предлагаш да се противодейства на тролската армия на Путин , дай предложение , хайде
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Евродепутатите обаче настояха, че правеното до момента е недостатъчно и че срещу 17-членния отдел в дипломатическата служба Кремъл налива милиарди, за да излъчва фалшиви новини. Те настояха бюджетът на отдела да се увеличи, да се назначат повече хора и дори той да стане европейска агенция."Ахаааа, ето за какво бил целият брюкселски театър. Натискат да се създаде поредната безполезна евро агенция, в която да назначат армия от тунеядци на кралска заплата. Нещо като "комисиите" в парламента ни.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я вкарайте в Европа още 5-6 милиона "бежанци" от Африка, Азия и Средния Изток, че да им отмъстите. Навремето си мислихме, че комунистите са ***, но явно не всички бяха толкова алчно-прости.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България имаме няколко сайта и няколко тв канала разпространяващи фалшиви новини.
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примерно читателите тук редовно биваме заливани от пропагандни материали на немското бюро "дезинформация", известно като дойче веле. Ние на кого да се оплачем?
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво надмощие няма Кремъл над ЕС в пропарандата. Престанете с тъпите статии.Путин с 200 трола и 20 000 долара и надмощие??? ХА ХА ХАПросто на народите в ЕС им писна от либерасттията на традиционалните правителсва и Брюксел. Дрънканиците за некво "надмощие" на скапания Кремъл, са за да се изкарат невинни.Да си вдигнат парите за пропаганда,а държат всички медии и всички социални мрежи? Ми нека. Пък да видим дали ще проботи.:) Тотална забрана на свободното слово?Хората искат ЕС, но не този
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ,а не провала! Извинение!
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тактиката на Брюксел е прозрачно ясно- да отрича наудобните истини и факти за себе си, и да ги обявява за руска дезинформация. Дори не смее да даде примери за такава дезинформация, просто разчита, че стадото сляпо ще определя всички евро издънки като пропаганда.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС признава надмощие на Кремъл в пропагандата-------Само за това ги бива...
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас новините са от:Дойче веле,СиЕнЕн,публикации от Комерсант,НПО - и къде е другата гледна точка?Да я получавам от провала?
6
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 Веднага ти давам пример за руска дезинформация . Наскоро твърдяха че американците помагали на бойци на ИД и бяха привели пример взет от компютърна игра . това е класически фейк
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и не разбрахме нито в какво се състои въпросната "руска дезинформация", нито ни посочиха примери за такава, още по-малко пък доказателства за произхода и съществуването й. Единствено разбрахме, че ЕК е създал специална комисия за масова дезинформация, която да лъже и отрича политическите кризи и ислямските изцепки в съюза.
4
13
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
2 напротив , безочливи са в разпространяването на неистини докато ние искаме със истина да ги оборим
3
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
По пропаганда, популизъм и манипулации са ненадминати... - неоспорим факт...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е винаги по-успешна. стара народна мъдрост
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво пък ЕС има да признава неща за чужда страна НЕчаст от ЕС