Протести в Полша: За правото на аборт при малформации

Защитници на правата на жените протестираха из страната
18 яну 2018 08:20,
18
Протести в Полша: За правото на аборт при малформации
Снимка: архив, Reuters

Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт протестираха вчера из цяла Полша срещу опитите на ултраконсерваторите да ограничат още повече строгото законодателство срещу абортите по желание, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Още по темата

Около хиляда души, предимно жени, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава срещу нещо, което според тях ще доведе до пълна забрана на абортите в Полша.

"Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена", заяви пред АФП Анна Виечорек от движението "Женска стачка", съорганизатор на шествието във Варшава.

Протестни демонстрации, но с по-малък мащаб, се състояха в около 50 полски града, включително Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

Миналата седмица - повече от година след женските протести, провалили сходна мярка - парламентът, доминиран от консервативната
националистическа партия "Право и справедливост" изпрати в комисия текст, който премахва възможността за прекъсване на бременността в случай на малформации на плода.

Ако бъде одобрена предложената от комитета "Спрете абортите" поправка в сегашния закон, който е плод на компромис, постигнат с много усилия през 1993 г., прекъсването на бременността по желание ще бъде разрешено само в два случая: ако бременността застрашава живота или здравето на майката и ако е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Тези две причини обаче представляват много малък процент от законните аборти - 96 процента от легалните аборти в Полша през 2016 г. са извършени заради малформации на плода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупави полякини. Абортът е УБИЙСТВО на невинно,неродено,но ЖИВО дете в майчина утроба! Абортите ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ! Жените,които подкрепят абортите- такива са погубили в себе си женското и майчинското си чувство и достойнство!
14
0
 
0
 
! Отговори
popravka преди 6 години
ne na anglijski. plakatite sa to4no na amerikanski
13
0
 
0
 
! Отговори
a stiga be преди 6 години
s plakati, i3pisani na anglijski. Pak se vizdat golemite ruze na USA i du6ternata i Firma ESra3bulnikvat u rumuniq i vsi4_ko koeto dokopatDe sopa de
12
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Е, то бива и при малформации да нямат право на аборт! Защо да раждат нещастни деца, които ще са в тежест и на семействата си и на държавата?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви църкви в 21 век ве я да ми са махате от тук. Ако искам 10 аборта ще направя това касае само мен!
10
3
 
2
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
До АнонименДа де френците отделиха църквата от държавата и благодарение на това исляметата ги превзеха и им чу.ат жинурята!Що тъй?Нема църква има джамия нема поп има м'фтия нема празно!
9
2
 
2
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
Твърдо заставам изодзаде полската черква!Децата раждани с малоформации са полезни за обществото!
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо, но имам вътрешното убеждение, че ако мазните фригидни маструбати ползваха по - често вибраторите си(поради липсата на достъп за тях до качествени мъже), броя на *** - адаптивните феминистки драстично ще намалее. Моля ви, драги фригидни маструбати, ползвайте си вибраторите по - често. Ефекта върху общественото здраве и социалната пригодност на децата ни ще нарастне лавинообреазно и пропорционално на употребата на тези малки уредчета!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако реаждахте на под 40 години нямаше да се налага да убиват неродените деца заради заплаха от малформации. Така че, фригидните *** алтерирани феминистки да мислят докато са млади. Поцле да ползват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО контрацептиви! Защото цяло поколения ще е с предразположение към генетични заболявания. А ТОВА СЕ ПРЕДАВА ПО НАСЛЕДСТВО! Малко социална отговорност няма да навреди, имбецилки маструбиращи мазни!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша е християнска версия на Иран. Французите още 18в. отделиха църквата от държавата защото хросветителите знаеха, че по-лошо от религията няма! А тези палячовци искат да налагат християнския си фундаментаризъм на Европа. Без мен!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябвало е да има право на свободни аборти за майките на нашите политици! Да не казвам задължителни...
4
3
 
7
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Там е работата, че в Полша католицизмът има много силно влияние. Оттам и забраната за аборти.На другият край е комунизма който беше враг на религията, но той вече е минало.Също както в арабските държави като Сирия, диктаторът Асад тормози народа си със социализъм, а негови противници, радикални ислямисти искат да го свалят и да лишат жените от основни човешки права.В Полша просто католицизмът е по-умерен от ислямизма.
3
2
 
16
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Интересно е, че тези, които вярват, че някой друг решава да има или няма дете, също вярват, че девствена жена може да забременее. Религията трябва да бъде напълно откъсната от светската власт, тя не може да е аргумент в правораздаването. Който има въображаеми приятелчета да си ги държи у тях!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Chovek trqbva da ima deca kogato e gotov za tqh
1
4
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
правото на аборт да е неотменна част от живота на жените в полша сега е 21 векздрава или болна всяка жена сама ще решава какво да прави дьржавата няма право да се намесва в живота на хората и да им налага отживелици от векове назад