Пучдемон иска да управлява Каталуния от Брюксел

Това било възможно чрез новите технологии
19 яну 2018 16:00, Елка Василева
15
Пучдемон иска да управлява Каталуния от Брюксел
Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Reuters

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, твърди, че с помощта на новите технологии може да управлява региона от Брюксел. Той каза това днес в ефира на "Каталуния радио", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

По думите му днес "мащабни бизнес проекти се управляват чрез нови технологии". "Това не са нормалните условия, които ни харесват, но е нещо по-добро от затвора", отбеляза Пучдемон.

Според него "парламентарният правилник (на Каталуния) не съдържа никакви забрани върху начините за встъпване в длъжност", предлагани от симпатизанти на бившия регионален лидер.

Политикът изтъкна, че ръководството на каталунския парламент трябва да реши може ли той да претендира за поста лидер на областта. "Не е истина, че съм избягал от правосъдието - увери Пучдемон. - Пристигнах тук свободно, а щом бе издадена европейска заповед (за арест), се изправих пред съда (в Брюксел), а после правителството (на Испания) я оттегли".

Заповедта за арест на бившия каталунски лидер все още е в сила на територията на Испания. Ако той се върне от Белгия в Испания, може незабавно да бъде задържан. Привържениците му предлагат той отново да встъпи в длъжност като регионален лидер дистанционно или чрез свой представител. Мадрид твърди, че ще обжалва по съдебен ред всяко възможно нарушение, засягащо встъпването в длъжност на новия глава на региона.

Испанският премиер Мариано Рахой каза по-рано, че няма никога да допусне Карлес Пучдемон да ръководи Каталуния от Брюксел, било то чрез интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт в тази насока ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания. Издигането на кандидатура за регионален лидер ще бъде блокирано и правителството в Мадрид ще продължи да управлява директно Каталуния, лишена от автономия след неконституционния референдум за независимост на 1 октомври.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
явление преди 6 години
Не знам кой крив кой прав, но от това което виждам Испания не е особено демократична .До сега Каталуния била автономна когато поискаха пълна независимост се приложи насилие над областта.
13
0
 
1
 
! Отговори
Дребна риба, преди 6 години
дето се прави на акула!В живота си има закон:"Сухо ду**** риба не яде!"Вместо да се върне в Каталуния,и ако трябва и в затвора да влезе,но ще се превърне в символ за каталунската свобода,и хората ще се кълнат в него!А тоя пръдльо решил да тарикатства от далече!Няма да стане!Тоя е пътник!
12
0
 
1
 
! Отговори
Пишат дисертации преди 6 години
Неотчитането на индивидуалните териториални проблеми на различните страни членки в Европейския съюз води до тежки нерешими вече проблеми.Нагли престъпници чре з обемно нарко пси препрограмиране принудиха стотици милиони водачи да увреждат денем и нощем земята и въздуха с включени режещи скенери и фарове..Активирани са огромен брой стотици милиарди вече аномални зони доскоро охранявани от природата крепко.. В каталуния нагли престъпници ползват лични документи за МАНИПУЛАЦИИ
11
2
 
0
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
Тоя хилипояс много добре знае,че е с двата крака в затворът поне за 30 години,ако е с примерно поведение!Но като всеки *** коминтерновец лази по нервите на управляващите в Испания и се подхилва недосмаслено,санким вищема какъв хитрушко излязох и как ги преметнах всичките в Каталуня,че даже на финалът ще управлявам и от затворът като дон Корлеоне!ЩДа ама не!Не са поискали,не са му блокирали появяванията по телевизиите и в интернет!Показват колко демократична е Испания и как не и пука от Пичдемон
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Потече тоя яко. Трябва да подмие. Или фенките му от форума тук да попият :))
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко ша управлява.Каталуния,Свърши баце,свърши
8
6
 
1
 
! Отговори
А от Москва - преди 6 години
още по-добре! Пуч+Демон! ( дали нямащ руска "жилка")
7
6
 
13
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Човекът има травми по главата от катастрофа...Не му забелязвайте много, много на глупостите !
6
9
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
КОЙ ГО БОГОТВОРИ ТОЗ ДЪРЖАВЕН ИЗМЕНИК БЕ ШЕПА МАЛЦИНСТВО ПОВЕЧЕТО ХОРА СА ИСПАНЦИ И СМЯТАТ СЕБЕ СИ ЗА ТАКИВА....ИСПАНСКИ ДИАЛЕКТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕЗИК...НЕ СЪЩЕСТВУВА РАСА КАТАЛУНЦИ.ВСЕ ЕДНО МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ И НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ КЪДЕ СКАЧАШ БЕ???
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно е възможно. В Брюксел живеят много каталунци в изгнание, а и белгийските власти симпатизират на Пучдемон и Каталуня.В Катаулня пък направо го боготворят.Така че напълно възможно е да управлява Каталуня от Брюксел.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам да управлявам Амазон от Фикултето, ама нещо не става.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и Боко ни управлява от чужбина, много рядко се отбива в София.
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гащите му още миришат и не смее да припари до Каталуня, но щял да управлява дистанционно... ти да видиш!
1
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще управлява чушки, много бързо го резнаха и избяга в изгнание, сега само го чакат да мине границата и белезнички...