Турция иска пълноправно членство в ЕС, обвърза го с мигрантите

Анкара не приема привилегировано партньорство или сътрудничество
19 яну 2018 13:45, Елка Василева
93
Турция иска пълноправно членство в ЕС, обвърза го с мигрантите
Йомер Челик. Снимка: Reuters

Турция би отхвърлила всяко предложение за партньорство с ЕС различно от пълноправното членство, заяви турският министър за отношенията с ЕС. Той предупреди, че сегашната ситуация не дава основания на Турция да запази споразумението си с блока за възпиране на миграцията, предаде Ройтерс.

"Привилегировано партньорство или друг подобен подход - не приемаме нищо такова сериозно. На Турция не може да се предлага подобно нещо", заяви в интервю за Ройтерс Йомер Челик.

"Както и да бъде наречено, привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение няма дори да бъде разгледано от Турция", добави министърът.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди две седмици, че развитията в Турция не позволяват напредък по пътя й към евроинтеграция, продължаващ от десетилетия, припомня агенцията. Той посочи, че дискусиите трябва да сменят фокуса си, като спомена за възможността за някакъв вид партньорство за Турция.

Челик заяви, че ЕС не спазва всички договорености от споразумението за овладяване на миграцията към Европа, сключено с Турция, на която в замяна бяха предоставени 3 милиарда евро финансова помощ за бежанците.

На практика няма причина за Турция да продължава да е в сила това споразумение, каза Челик, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
13
 
10
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Преди много лета един французин на име Бонапарт беше казал: "Ако има един град който да си заслужава да бъде обявен за световна столица, това е Истанбул!"За световна столица е много рано още, но след две поколения Истанбул ще е столицата на половината Европа, северна Африка и Близкия Изток.
62
9
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
вярвай си вярвай си, турския народ не е робски народ, това ако стане значи е започна 3-та световна, така, че моли се да не става това, защо Бг първо ще се заличи от картата на земята, държава колкото Истанбул сте. Колко велики сили са дошли да превземат Истанбул, но даже не са успели да минат Чанаккале, така че смятай, колко хора са умряли, сега ще кажеш че има атомни бомби, ами нека ги използват, тогава и от балканите нищо няма да остане. мисли чадо мисли...
61
8
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаФакт е, че сме ви били в две войни - 1878 и през 1912, в резултат на което територията ви намалява 50 пъти.Проливите ще ви ги вземат Великите сили, които ви ги подариха през 1923 г.
60
1
 
1
 
! Отговори
I like the move it. преди 6 години
До АнонименNa primer Britancite izlizat.
59
17
 
12
 
! Отговори
Истински цар преди 6 години
Живял съм в България и в Турция и ако правя сравнение биж предпочел да живея в Турция. Колкото да живея в Европеска България дето няма дори път без огромни дупки. Турция по-вече заслужава да е в ЕС от България.
58
11
 
8
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До Су 34Селямун алейкюм бе! Още ли просо сънуваш бе? Щом толкова искаш проливите, оти не дойдеш да ги вземеш бея? Ха?? Всеки път когато белГЕЙрите лаят срещу турците това е като в ситуация със злобен пудел, дето се зъби на сиваски кангал, който само го поглежда снизходително отгоре! Защото знае че само ако си сложи лапата си отгоре, оно ке се гътне!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До I like the move it.Да обаче защо другите не излизат?Защото Европа е силен световен играч и предпочитат да са с тях,макар и бедни.Ако ние излезем от ЕС,васал на Турция ли да ставаме?
56
1
 
6
 
! Отговори
до су 34 преди 6 години
ти чете ли въобще лозанския договор какво пише, проливоте без ова са на Турска територия и до 2023 г. Турция няма право да забранява на никого да минава от там, след 2023 г. нгажимента отпада, Турция тогава ще има право да иска по голяма такса за преминаване от проливите, ще може да забрани преминаването ако им алтернатива на проливите. Затова се строи и изгражда Кнал Истанбул, тогава вече проливите се затварят и който иска да минава ще плаща достатъчно на Султана.
55
7
 
6
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Само въпрос на време е Европейския Халифат да приеме Турция не само за пълноправен член, но и за свой председател. И Бойко ще е доволен той лично да връчи на Ердоган поканата! Европа е пътник и процеса е абсолютно необратим! Това е голата истина, който не ми вярва да се разходи за ден по улиците на Париж, Лондон, Брюксел или Стокхолм и ще де убеди!
54
2
 
12
 
! Отговори
I like the move it. преди 6 години
Турците могат без ЕС и от друга страна ЕС вече не е стария ЕС. Влизането на ЕС не предлага чудеса. Например положението на България всеки изминал ден става по-зле. България за съжеление е мизерия.
53
1
 
3
 
! Отговори
2893147-91 преди 6 години
га ний влезим в шенген , или сащ ни махнат визите , тогаз и турция ши стани член на ес-то
52
2
 
8
 
! Отговори
Има още преди 6 години
ЕС как са с кюрдите? Последна новина: руснаците се изтеглят от Африн и дават кардбланш на турците.
51
7
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
2023 г. изтича Лозанския договор, според който на Турция бяха дадени Проливите. Има съгласие между Русия, САЩ и Европа за ревизирането му и за отнемането им от Турция.
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС са бабички и не подгонят турците с тоягата как се става бежанец и как ще пускат други бежанци за да нарушават бг границата. Турчина разбира само от сабя и като пусне малко кръв ще избяга далече от Европа.
49
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция трябва да бъде осъдена от международен трибунал за практикуването на организиран държавен рекет към ЕС, чрез произвеждането и организирането на огромна бежанска маса за дестабилизиране на цяла Европа ! Е
48
7
 
6
 
! Отговори
А ЕС иска ли турция преди 6 години
До 46Ти европейците не ги мисли и без вас анадолците ще просъществуват. А ако държавите от ЕС решат да наринат сънародниците ти в турция на Ердо ще му призлее. Той плаши ЕС с 2-3 милиона, а само Германия ако му нарине 10 милиона ще го видим къде ще ги настани. Колкото и да не ти се вярва Великите сили ще разпаднат турция, за да нямат силен конкурент на пролива, а Истанбул отново ще стане Константинопол като цялата ни южна граница ще е само с Гърция. Това е казано много отдавна и ще стане.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен,фирмите няма да се изтеглят от Турция,защото Турция е огромен пазар и на вратата на Азия.И така трябва да бъде.От друга страна се иска създаването на курдска държава,която да контролира целия район,което е в ущърб на Турция и те си защитават страната.И стига с политическите глупости,защо не се следва рационалността и ползата от взаимоизгодни зделки,а някакви политически глупости? Не може винаги ползата да е само за едната страна.
46
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да плаши гаргите турция, знае много добре, че мястото й не е в Европа, нито е в позиция да налага каквото и да било. На нея й пари под гащите от друго. Предпочитам лошата Европа, пред най-хубавата турция.
45
9
 
14
 
! Отговори
Не турчин преди 6 години
Нека чуждите компании да напуснат Туркя и да изтеглят инвестициите си. Да затворят пазарите за *** и тогава ще видим как икономиката им рухва.
44
7
 
12
 
! Отговори
Аман-заман преди 6 години
Ердохан сто пъти си смени мнението- искаме в ЕС - не искаме в ЕС .Ясно е , че с изнудвания иска да се промъкне в съюза . Нека си сменят религията първо, да станат цивилизовани и тогава да молят да ги приемем. На нас *** и шалвари не ни трябват. Да ходи да се моли на другите мюслимански държави да го приемат- ама те го знаят , че не става за нищо и не го пускат да припари до тях. Турска му работа!