Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?

Интеграцията на Западните Балкани и, отношенията с Турция
21 яну 2018 10:00, Петя Славова
224
Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?
Снимка: БТА

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Бояна" е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС.

"Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция. Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват. Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват", изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция. Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел, пише Дойче Веле.

Ангела Меркел похвали освен това охраната на българската граница с Турция, в която участват офицери и техника на европейската агенция "Фронтекс".

Още по темата

Съществено място в разговорите в резиденция "Бояна" е било отделено на интеграцията на Западните Балкани в европейските структури. За целта в София се подготвя неформална среща на ръководителите на Еврокомисията,  Европарламента и Европейския съвет с правителствата на бившите югорепублики. Меркел е споделила оценката на България, че ЕС е длъжен да проявява по-голям интерес към страните от Западните Балкани и да се погрижи за това те да получат перспектива за прием в ЕС.

Съюзът трябва да се изявява пред света по-единно и по-бързо да взима решенията си. Само така, той ще може да затвърди позициите си в света, заяви още Меркел след разговорите си с българския премиер Борисов.

С него тя е обсъдила и стратегическите отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции. Поводът – опитите на Пекин да води отделен диалог с 16 източно- и югоизточноевропейски държави, от които някои членуват в ЕС, а други – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел към Борисов:- В социалните мрежи се пише, че в България са дошли много сирийци, а чувствам често само руска реч !?Борисов:- А, Ангела това са руски бежанци, вече 300 000 парчета от тях изхранваме. Бягат от Русия като от война !
141
1
 
18
 
! Отговори
фейсбук преди 6 години
До АнонименКарбовски към Меркел-Драги европейци и ти Меркел.Всеки ден ни внушавате колко добре сме в клуба на богатите.Но най-богати с ваша помощ станаха олигарсите и политиците.Тяхното послушание към вас ни превърна в умираща нация без деца,бъдеще и самочувствие.И вие,госпожо сте безпринципен съучастник в тези процеси. Без уважение:/п/
140
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 140:Ние живеем до Рускотурската империя, която повече от 6 века всячески се е опитвала и оптва да ни асимилира и претопи !
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И южна Европа и източна Европа са в лошо икономическо положение,защото монополите ги ограбват,а не им дават възможност да се развиват самостоятелно,със своя собствена икономика,включително и държавни предприятия.Вече и вода не им дават да пият от тяхната собствена вода!!!!!!!!!!!!Скоро и за въздуха ще им искат пари!
138
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние живеем между 2 империи - Русия и Турция.За добро или лошо, всеки да си прави изводите.
137
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел към Борисов:- Изгони кремълската пета колона и България ще стане Швейцария на Балканите иначе ще си остане васал на архаична Русия и братушка с Чечения !
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ле-ле, наш Боко как е застанал на снимката и как гледа татнте (тетка) Меркел ...Като че ли, ей сега ще и забие два тупаника. :)
135
3
 
12
 
! Отговори
кенефцедес преди 6 години
Кулминацията ще дойде след около 20г. След 50 пък изобщо тая територия почти няма да се населява от българи.
134
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 130"България ще стане Швейцария когато се изкорени русофилията !" ...... И коренът на русофилията ти го посадят отзад, по-дълбоко. :)
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел към Борисов:- Изгони кремълската пета колона и България ще стане Швейцария на Балканите иначе ще си остане васал на архаична Русия !
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Приветствам инициативата на премиера Борисов ..." Т.е. доволна, че ББ слушка какво му се нарежда от Брюксел."Ангела Меркел похвали освен това охраната ..." Ами, те нали затова идват или да похвалят, или да му "набият канчето" на Боко."С него тя е обсъдила и ... отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции. А, това си е същината на разговорите да му набие канчето за самодейните изпълнения във външната политика.
131
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
България се обезлюдява.На какво разчита българина днес ?Докато си изплати кредитите Ганюи виж - живота му е минал.
130
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел към Борисов:- Изгони кремълската пета колона и България ще стане Швейцария на Балканите !
129
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ццКогато ЕС ни доведе до упадък и мизерия,до демографска катастрофа и умиране на страната,поради липса на работа и средства,до диктатура и страх,до васално положение на турците,ние имаме право да защитим страната си и не сме длъжни да спазваме всякакви безумни приумици на всеки който е решил да си прави гимнастики на българския гръб,без значение дали е някой олигарх или политик.Ние имаме право да се опитаме да спасим страната си с всякакви средства!
128
0
 
10
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Каквото и да са си казали, ние простлюдието, няма скоро да научим, чак като отново ни отънее джоба отчасти ще разберем. Народа има една пиперлива поговорка ... да ти е..ба пу.(ката като ми умре дядо..вия .. ! И на тях ще им дойде времето. Да знаят, че незаменими хора Н Я М А !
127
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел:"Ся ти ще блокираш трафика на турски(руски) газ през България към Европа, за да мога аз да правя пачка от Северен поток 1 и 2 и да имам одобрението на германците, а българите да *** без пари и здравни услуги в мизерия и корупция"Борисов:"А аз какво кяря"Меркел:"Квото досега, можеш да ги грабиш тея българи и никой няма да ти се кара или да ти прави цветни революции"
126
0
 
5
 
! Отговори
цуа преди 6 години
До Анонимен 130Демек-никога!
125
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта била по сладка от е...анвето. но тия двамата - баба цола и младият пуяк могат само да си спомнят за второто
124
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще стане Швейцария когато се изкорени русофилията !
123
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялостната доктрина на глобализма залага на политика тип опит-грешка и к'вото стане-стане.Всичко това подплатено със солидна доза празнословие.Няма морал, няма логика, нито Бог, нито дявол, ако оцелее една нация, оцелее-естествен отбор.