Ще има ли тормоз над европейски граждани след Brexit-а?

Инструкции да се отхвърлят молби за постоянно пребиваване
Обновена: 23 яну 2018 22:19 | 23 яну 2018 22:11, Елка Василева
21
Ще има ли тормоз над европейски граждани след Brexit-а?
Снимка: архив, Reuters

Има подозрения, че Лондон е наредил да се издават колкото се може по-малко разрешителни за постоянен престой на граждани от ЕС. Някои дори говорят за истински тормоз. Дойче веле публикува репортаж на Франк Хофман от Северна Англия.

Холгер Халман е роден в Бремен. Германецът от около 10 години живее в малко населено място западно от Бирмингам. Като преселник от Европа обаче Халман се чувства все по-изолиран в новата си родина. Затова участва активно в гражданската инициатива "Трите милиона" - толкова са гражданите на ЕС, чието бъдеще на Острова изобщо не е сигурно, след като страната напусне общността.

Много от тези европейци се оплакват, че ги притесняват и тормозят на обществени места – например ако разговарят помежду си на чужд език. "Изведнъж ми стана ясно, че нямаме свое лоби дори и в лицето на опозиционната Лейбъристка партия", казва Халман.

Край на предишните свободи

И в още нещо е убеден Халман: че от референдума за Brexit насам той вече не е част от британското общество, независимо че винаги се е чувствал добре интегриран на Острова.

Когато пристигнал във Великобритания, медийният дизайнер нямал никакви проблеми, за да започне работа: необходими му били само компютър и достъп до интернет, а британското данъчно законодателство значително улеснило регистрацията на неговата дейност. Подобна биография не е нещо необичайно в днешния ЕС: всеки гражданин може свободно да избира в коя страна от общността да живее и работи. Но след референдума за Brexit с тази практика е вече почти приключено.

Холгер Халман очаква на гости полякинята Каша, която е омъжена за британец. Макар да е родила и двете си деца във Великобритания, от повече от година тя живее в постоянен страх, че може да ѝ се наложи да напусне Острова. Затова е подала документи за британско гражданство. "Беше истински кошмар", обяснява жената и добавя, че е трябвало да докаже кога и къде през всичките тези години е живяла във Великобритания. Затова ѝ се е наложило да представя всевъзможни документи - бележки за лекарски прегледи, банкови извлечения, фактури и т.н.

Халман отлично знае за какво говори Каша: самият той е водил битки със Службата за чужденците. Британските власти поискали и от него да удостовери с документи колко дълго и къде точно е пребивавал в страната.

По обиколни пътища успял да научи, че властите имат инструкции от най-високо политическо място в Лондон да отхвърлят колкото се може повече молби за постоянно пребиваване. "Човек започва да се пита дали мястото му е тук. И дали изобщо сме желани в тази страна", казва Халман.

Тормоз, толериран от държавата?

Движението "Трите милиона" междувременно е започнало да събира доказателства за това, че правителството на Тереза Мей окуражава властите да тормозят гражданите на страни-членки на ЕС.

Вече има много оплаквания от източноевропейци - например от Полша или Литва - че са предупреждавани да не говорят на родния си език. В графство Норфолк дори се разпространяват листовки с надпис: "Мислите ли вече за доброволно връщане в родните си страни?".

Листовката е написана на английски, полски и румънски. В Норфолк попада и избирателният окръг Great Yarmouth. Почти 73 процента от жителите на този регион край Северно море гласуваха за излизането на Великобритания от ЕС.

Холгер Халман казва, че междувременно в страната се оформя една съвсем нова общност - тази на "тормозените европейски граждани". В нея обаче той не смята да се ангажира, защото вече е решил да се премести във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
или руските хакери преди 6 години
"Ще има ли тормоз над европейски граждани след Brexit-а?"Ако има, виновна е Русия! (е?! кой друг?)
17
2
 
9
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Истина си остава тази, че Англия е била и ще бъде много по-социална държава от България ! Не, че всичко им е наред, но нима на нас ни е ?Не пропадат майки с деца в отворени шахти, инвалидите не чакат подаяния, самотните родители не остават на улицата, безработните не гладуват, пенсионерите не мизерстват... Иначе продажни политици има навсякъде, но в България май са в повече.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За европейските не знам, ама на българските мaйкaта ще им разплачат!
15
9
 
13
 
! Отговори
qwert преди 6 години
Живея от 5 години в Англия. Искам да споделя, че в статията няма абсолютно нищо вярно. Даже и тази полска Каша е пълна глупост
14
23
 
1
 
! Отговори
Смърт Нацизма!55610 преди 6 години
Само така за немци губили война от бритите два пъти никаква Великобритания!Ако много им знае устенцата няколко килотона над Мюнхен Берлин и Щутгарт ще ги отрезвят!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще има сигурно и тест по мьек къри-банана акцент. Важното е да звучиш по-убедително от слушащите те и да си показваш зъбите, за да видят, че не си лайми моряк.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си думите от един документален филм за глобализма,че много хора ще паднат в битката срещу него,много хора ще се борят срещу него,но един ден хората сами ще поискат глобализма.Възможно е,точно това да се случи,за избегнат конфликтите,войната,хората да предпочитат глобализма.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И UK и US са се почувсвали силни в страха си да смачкат Русия, преди да са ги настигнали в новите технологии.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Na nas balgarite po4naxa dani spirat bankovite akaynti bez pri4ina.
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама хич не ме интересува к'во ще става с тия аз работа в Англия нямам.Европа е достатъчно голяма за да ида в която си страна поискам.Притрябва ли са ми
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брезхит няма да има 1000 пр сам сигорен идва нещо по лошо верваите ми
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си спретнат нов референдум...оказаха се майстори :)
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли по-добре да се разберат помежду си и да спестят мъките поне на тези невинни хора,не разбирам тази омраза,злоба и никога няма да мога да я разбера,поне по този въпрос трябва да се договорят и разберат окончателно,защото страдат невинни хора и от двете страни!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам защо Англия излезе от ЕС,но със сигурност не е без причина,трябва да има някаква причина,за да са взели такова решение.От друга страна харесвам и Англия и Германия.Но мисля,че това което правят са детски истории,защото не само в Англия,а и в Германия се притискат невинни граждани,които нито им знаят конфликтите,нито имат нещо общо с това разделение.Ума ми не го побира,защо трябва да страдат невинни хора,защото някои политици се мразят помежду си.Не е ли по-добре да се разберат и спе
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индопакистанците уютно ли се чувстват под крилото на кралицата-майка или и те не говорят на майчин език в бакалията на джак-изкормвача.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сами ко не се прецакат друг няма кои да се занимава злоба и завист всеки ден това е вреден манталитет и по тая част да си кажа приятна вечер на всичките ми завистници специален поздрав с шуишана и сладки сънища мили мои
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно не им стига, че се самоизолираха от нов индо-пакистан
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро британците ще искат визи за работа в Европа. Франсетата и германците няма да им простят и ще ги отрежат от европазара.