Brexit - новата възможност за съседна Турция

Южната ни съседка е кандидат за член на ЕС от 1963 година
24 яну 2018 22:10, Екип на Bloomberg
18
Brexit - новата възможност за съседна Турция
Снимка: Pixabay

С излизането на Великобритания от ЕС възникна една нова възможност за Турция, коментира журналистът Зоя Димитрова в ефира Bloomberg TV Bulgaria. 

"По време на посещението на Ердоган във Франция в началото на годината Макрон говори за създаването на специално партньорство, каквото евентуално ще има с Великобритания след приключването на преговорите".

По думите ѝ привилегированото партньорство с Турция е стара френско-германска идея за Турция, която тя винаги е отхвърляла.

"Но след като възникна прецедентът с Великобритания, а и се говори че такива партньорства ще има и с Украйна, Турция вече няма да бъде изключение. Няма да бъде единствената страна с такива специални отношения. Тук може да бъде намерена вратичка за партньорство".

Журналистът припомни, че Турция е кандидат за член на ЕС от 1963 година. "Все повече се отлага като че ли пълноправното членство на Турция в ЕС. Може би изходът е да се търсят други начини, които до голяма степен да се приближат до това членство", допълни тя.

"Турция търси сближаване с Европа, защото не може да бъде в лоши отношения с всички. Голяма част от европейските страни са нейни съюзници в НАТО“.

Димитрова посочи още, че интересите и на Турция, и на ЕС са общи заради геостратегическото положение на Турция.

„Турция не може да бъде пренебрегната като кордон между Европа и този толкова бурен район на Близкия Изток“.

Каква е ролята на България в отношенията между Турция и ЕС? Трябва ли Турция да бъде част от приоритетите ни за европредседателството? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Gana преди 6 години
*** е в Европейския съюз, защо да не бъде и Гана.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж тикой ще разбере това Българина ли,Българина последно време е враг на турците но много бързо забравиха за гладните години,не могат да се върнат само 15 - 20 години назад да видят кой им помогнал най много
11
9
 
10
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
Скоро Балканите ще бъдат отново част от Руско Турската империя
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно Турция ще влезне в ЕС но преди това Ердоган трябва да се изчисти от властта.
9
6
 
4
 
! Отговори
ах преди 6 години
Турция вече е в специални отношения с ЕС.Турция беше издигната и напомпана от ЕС и САЩ.На Русия много и се иска това да не е така,но това е положението.
8
5
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"ЕС без Турция се разпада. Разпадне ли се ЕС европейските страни стават лесна плячка за двете сили-Русия и Турция."Говориш глупости ! Всичко е бизнес ! Нали като направят това няма да имат къде да си продават стоките. На Китай ли ще ги дават или на Сирия ?! Да не са балами като тебе :)Кой си рита книжката. Ххаха
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС без Турция се разпада. Разпадне ли се ЕС европейските страни стават лесна плячка за двете сили-Русия и Турция.
6
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турция не е европейска държава и няма европейска територия!Ако бъде приета лично ще сформирам протест да бъде приета и Гана в ЕС!"И ти немаш армия ама си в НАТО.
5
35
 
13
 
! Отговори
Туст преди 6 години
Етнически турчин съм и стискам палци тия нещастници да не бъдат приети в ЕС. Ако бъдат приети, ситуацията в цяла Европа ще е като в съвременна Германия. НЕ! Истината е, че 99% от турците са ***, в това число и етническите турци в България.
4
14
 
14
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Възможност за Турция, или възможност за ЕС?Някои европейски послушници все още не могат да разберат едно много просто нещо - ЕС, вече е бита карта. И за Турция няма нищо примамливо в ЕС, но затова пък, Ердоган има много неприятни изненади за ЕС и за НАТО. Така, че тук нестава въпрос за никаква възможност за Турция, въпросът е дали ЕС ще има възможността да се договори с за нещо, като да речем 3 милиона бежанци на границата ни.Или, че НАТО без Турция, означава ЕС без сигурност.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите да зарежат руския, а да наблегнат на турския, като не искат английски, немски или френски !
2
15
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Турция не е европейска държава и няма европейска територия!Ако бъде приета лично ще сформирам протест да бъде приета и Гана в ЕС!
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съмнявам се,че Турция изобщо иска да е в ЕС,но Турция иска да управлява ЕС и това ще е целта и.