Евростат: Отличници сме в ЕС по възобновяема енергия

11 страни са достигнали нивото за използване на ВЕИ
26 яну 2018 11:12, Петя Славова
51
Евростат: Отличници сме в ЕС по възобновяема енергия
Снимка: архив, Булфото

България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната възобновяема енергия по стратегията "Европа 2020", показват данни от анализ на Евростат за потреблението на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ в ЕС през 2016 г. През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8 на сто, при заложени параметри по стратегията "2020" - 16 процента, пише БТА.

Така се нареждаме сред 11-те страни-членки на ЕС, които вече са достигнали нивото за използване на ВЕИ, необходими за постигане на националните си цели по стратегията "Европа 2020".

 Другите страни-отличнички в ЕС по този показател са още: Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Още по темата

Швеция има най-голям дял в ЕС през 2016 г., по използване на ВЕИ - 53,5 на сто, пред Финландия /38 на сто/, Латвия /37 на сто/, Австрия /33 на сто/ и Дания /32 на сто/.

В противоположния край на скалата най-ниски дялове на възобновяемите енергийни източници са регистрирани в Люксембург /5,4 на сто/ , Малта и Холандия /и двете по 6 на сто/, отчита Евростат.

Според европейската статистика през 2016 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници е допринесло близо с една трета /29,6 на сто/ за общото потребление на електроенергия в ЕС-28, като хидроенергетиката е бил най-важният източник, следван от вятърната енергия.

Средният дял на енергията от възобновяеми източници в транспорта на ЕС се е увеличил от 1,4 процента през 2004 г. - до 7 процента през 2016 г, или почти седем пъти, според Евростат. До 2020 г. използването на ВЕИ в транспорта на ЕС трябва да достигне до 10 процента, като се набляга изключително на течните биогорива, водород, биометан, "зелена" електрическа енергия и др.

Целта на ЕС е да се достигнат 20 процента в брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници до 2020 г., и най-малко 27 процента - до 2030 г., отчита още европейската статистика.

Само през 2016 г. в световен мащаб за ВЕИ са били инвестирани около 330 млрд. долара, а инсталираните мощности са достигнали над 120 гигавата. Една трета от тези инвестиции са били в Китай - 111 млрд долара, а около една шеста в САЩ - 60 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Фоксваген знаеха за чистия ни въздух нямаше да правят опити върху животни при наличието на български граждани
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за това дишаме "най" чистия въздух! Тичайте за здраве!
44
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 6 години
dnes.bg, от днес спирам да те чета!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕТО ИМА ДАЛАВЕРА НЕ МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ БЕЗ ГЕРБ.ТАКА ЧЕ ЗАД ФОТОВОЛТАИЦИТЕ И ВЕИ-тата СТОЯТ ГЕРБЕРСКИ ФИРМИ. ИМЕНАТА СЕ ПАЗЯТ В ТАЙНА...
42
0
 
4
 
! Отговори
не че преди 6 години
съм против зелената енергия по-принцип, дори напротив. Това е голям шанс за държава като нашата с ограничени ресурси, но в България тя се случва по странен и чуден начин, както и другите наща като здравеопазване, образование и правосъдие. Сякаш я има и е дори доста скъпа, но всъщност посегнеш ли да я пипнеш ... хоп .. изчезне в мъгла.
41
1
 
2
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Селянино ***, знаеш ли колко % от твоите данъци отиват за лекуване на белодробни болести?
40
0
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Глупости... Колко е амортизацията на ТЕЦ а?1% амортизация на вятърен генератор за година е нищо. След 20 години сменяваш апаратурата с два пъти по-ефективна и продължаваш.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Енергийната мафия на ВЕИ-тата...............затова е толкова скъп тока в България.Добър вечер, селяни прости!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не е вечно и безплатен обяд няма. Вече има сериозни изследвания за ефективността на ветрогенераторните ферми за последните 20г. Във Великобритания тя намалява с 1.6% годишно поради износване, повреди и др. причини. В зависимост от натоварването, животът им може да е само 12-13г. Поради това и за да поддържат съществуващия парк и изпълнят изискването 15%ВЕИ до 2020г, трябва да строят непрекъснато нова мощност от 435Мвт (4 големи ферми) годишно.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Токът от ВЕИ-тата е по-скъп, така че сме отличници по-по-скъп ток. Всъщност отличниците са тези, които най-бавно въвеждат ВЕИ-тата.
36
0
 
2
 
! Отговори
Cahas преди 6 години
Dobre e. Danak zastroena bg teritoria se vdiga 47 procenta sled 180 dena i taksi smed na kvadraten metar zastroena teritoria sasto se vdigat s kolkoto se vdignaha i vinetkite v bg. Ot otlichnicite moje da se doi poveche mliako!
35
1
 
9
 
! Отговори
българските преди 6 години
чиновници забиха еврочиновниците в земята. Биха ги в собствената им игре дето се казва. Откакто при нас откриха, че зелена енергия може да се произвежда в соларни паркове и нощем, никой не може да ни попречи да станем дори на първо място по зелена енергия в Европа.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И заради това ли сме отличници по цената на електроенергията?!?!?!
33
0
 
12
 
! Отговори
ТЕЦ-овете преди 6 години
Що не пишете за заводските и топлофикационните централи?По колко се изкупува един kWh?Има заводски централи, при които няма завод - само ТЕЦ и енергията им се плаща по-високи цени дори и от вятъра и Слънцето.На кой са тези централи? Заводските ТЕЦ-ове трябва да правят енергия като вторично производство - от топлинната енергия!Ама Топлофикация София заплашва, че ще увеличи Топлото на Софианци, ако не се изкупува Ел Енергията на високите цени!
32
0
 
9
 
! Отговори
% в момента11 преди 6 години
В момента:1) Фотоволтаици - 10%2) малки ВЕЦ 2%3) Вятър 1%4) Големите ВЕЦ-ове са спрени.Общо 13% в най-слънчевия период на деня - по-обяд.Как ще се достигне 20% енергия от възобновяеми източници?
31
0
 
8
 
! Отговори
Процентите са грешни преди 6 години
Извъдете дървата за огрев от тези % и ще видите, че всичко е измама.Това го твърдя, защото ЗНАМ как Делянчо Добревия направи стъкмистиката през 2012/13 година.
30
1
 
6
 
! Отговори
Дървата за огрев преди 6 години
Пълни глупости.За да достигнем процентите в микса са включени и дървата за огрев като възобновяеми източници.За това дишаме най-мръсния въздух в Европа.
29
1
 
11
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Но на гърба на народа. По съотношение заплати/ток, плащаме най - много, защото близките до властта си направиха ВЕИ - та когато технологиите за това бяха най- скъпи, за разлика от сега. Но иначе сме първенци в ЕС.
28
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
значи токьт трябва да ни е без пари вода бол вятьрни мелници бол и накраянаи бедните наи болните наи нещастните как става така не го разбирам
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Защото в Германия първоначалната инвестиция за инсталациите вече е избита. Себестойността на зелената енергия е по принцип 0, колкото е стойността на вятъра и на слънчевите лъчи.