ЕС до Лондон: Оставяме ви парите, вземаме ви гласа

Брюксел иска права за европейците, пристигнали на Острова до 2021 г.
29 яну 2018 22:30, Екип на Dnes.bg
33
ЕС до Лондон: Оставяме ви парите, вземаме ви гласа
Снимка: архив Reuters

Великобритания няма да участва във вземането на решения от ЕС след 30 март 2019 г., въпреки че излизането й от Съюза ще продължи 21 месеца след това.

Това решиха външните министри от ЕС, одобрявайки мандата на Европейската комисия за втория етап на преговорите за Brexit в Брюксел днес.

27-те оставащи държави са съгласни на поискания от Лондон преходен период, но през него Обединеното кралство няма да може да гласува и да участва в законодателния процес в ЕС. Няма да има свои граждани в европейските институции и няма да има възможност да се възползва от привилегиите за безмитна търговия с трети страни, ако партньорите на ЕС не са съгласни с това. Европейският съюз има 750 такива международни споразумения, които ще престанат да действат за Лондон от полунощ централно европейско време на 29 март 2019 г., когато той ще престане официално да е част от ЕС.

Въпреки това европейските условия предвиждат цялото действащо европейско законодателство, включително новите правила, приети без участието на Великобритания, да продължат да важат на територията на Обединеното кралство още 21 месеца след това. Европейският съд в Люксембург ще продължи да има върховенство по отношение на прилагането и спазването на европейското законодателство на Острова.

През преходния период Великобритания ще запази правото си да бъде част от митническия съюз и от общия пазар на ЕС, но ще ги напусне в края на преходния период на 31 декември 2020 г., когато раздялата окончателно ще приключи.

Лондон ще може да участва в програмите, финансирани от еврофондовете срещу изпълнение на задълженията си към европейския бюджет до приключването на действието на настоящата финансова рамка на ЕС.

“Обединеното кралство ще запази икономическите си ползи, но срещу прилагането на европейското законодателство в цялост”, заяви Мишел Барние, който е назначен да води преговорите по развода от страна на ЕС.

Барние посочи, че правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания ще се запазят без промяна до 31 декември 2020 г., както и тези на британците, установили се в ЕС.

Брюксел ще се опита да се договори с Лондон европейците, пристигнали на Острова преди края на преходния период да имат равни права с останалите, макар че Великобритания настоява закрила да бъде дадена само на онези, които са пристигнали законно до 30 март 2019 г.

По време на преходния период Лондон ще може да преговаря с трети страни за сключване на търговски договори с тях, след като европейските престанат да действат на негова територия.
Споразуменията, които успеят да се подпишат бързо обаче няма да могат да се прилагат до края на преходния период.

“Започваме разговорите по тези изключително сложни преговори”, заяви Мишел Барние след гласуването на мандата, което отне по-малко от 10 минути и беше приет единодушно.

Той посочи, че през втората фаза ЕС ще иска ангажиментите, поети от Лондон през първата - за правата на гражданите, за границата на остров Ирландия, за финансовите ангажименти, да бъдат “облечени в законова форма”.

Барние съобщи, че мандатът не му дава право да преговаря за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след раздялата. Това ще стане най-рано в края на март, когато европейските лидери ще се съберат, за да обсъдят как ще изглеждат те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ей тука само тяхните ман... Да останат индици пакистанци жълти даже и каще шведи ще им пратим.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май ще има втори реферндум, но не преди Брюксел да си поиграе още с тях
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪВСЕМ ПО АНГЛИЙСКИ - ВСИЧКО Е СЪЩОТО, САМО ДЕТО ЩЕ ГИ ЛИШАТ ОТ КОМИСАР И ОТ ЕВРОДЕПУТАТИ
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи хитреци - докараха се дотам хем да не са член на ЕС ХЕМ ДА ТРЯБВА ДА ИМ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ.
2
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ИМПЕРИЯ. КРАЛИЦАТА Е ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НА ОЩЕУ ТРИ ДЪРЖАВИ.ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ МНОГО БЪРЗО, НО БРЮКСЕЛСКИТЕ ТКРЕТОПОЛОВИ ЩЕ ЗАГУБЯТ БРИТАНСКИЯ ПАЗАР.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда справедливо.