ЕС до Лондон: Оставяме ви парите, вземаме ви гласа

Брюксел иска права за европейците, пристигнали на Острова до 2021 г.
29 яну 2018 22:30, Екип на Dnes.bg
33
ЕС до Лондон: Оставяме ви парите, вземаме ви гласа
Снимка: архив Reuters

Великобритания няма да участва във вземането на решения от ЕС след 30 март 2019 г., въпреки че излизането й от Съюза ще продължи 21 месеца след това.

Това решиха външните министри от ЕС, одобрявайки мандата на Европейската комисия за втория етап на преговорите за Brexit в Брюксел днес.

27-те оставащи държави са съгласни на поискания от Лондон преходен период, но през него Обединеното кралство няма да може да гласува и да участва в законодателния процес в ЕС. Няма да има свои граждани в европейските институции и няма да има възможност да се възползва от привилегиите за безмитна търговия с трети страни, ако партньорите на ЕС не са съгласни с това. Европейският съюз има 750 такива международни споразумения, които ще престанат да действат за Лондон от полунощ централно европейско време на 29 март 2019 г., когато той ще престане официално да е част от ЕС.

Въпреки това европейските условия предвиждат цялото действащо европейско законодателство, включително новите правила, приети без участието на Великобритания, да продължат да важат на територията на Обединеното кралство още 21 месеца след това. Европейският съд в Люксембург ще продължи да има върховенство по отношение на прилагането и спазването на европейското законодателство на Острова.

През преходния период Великобритания ще запази правото си да бъде част от митническия съюз и от общия пазар на ЕС, но ще ги напусне в края на преходния период на 31 декември 2020 г., когато раздялата окончателно ще приключи.

Лондон ще може да участва в програмите, финансирани от еврофондовете срещу изпълнение на задълженията си към европейския бюджет до приключването на действието на настоящата финансова рамка на ЕС.

“Обединеното кралство ще запази икономическите си ползи, но срещу прилагането на европейското законодателство в цялост”, заяви Мишел Барние, който е назначен да води преговорите по развода от страна на ЕС.

Барние посочи, че правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания ще се запазят без промяна до 31 декември 2020 г., както и тези на британците, установили се в ЕС.

Брюксел ще се опита да се договори с Лондон европейците, пристигнали на Острова преди края на преходния период да имат равни права с останалите, макар че Великобритания настоява закрила да бъде дадена само на онези, които са пристигнали законно до 30 март 2019 г.

По време на преходния период Лондон ще може да преговаря с трети страни за сключване на търговски договори с тях, след като европейските престанат да действат на негова територия.
Споразуменията, които успеят да се подпишат бързо обаче няма да могат да се прилагат до края на преходния период.

“Започваме разговорите по тези изключително сложни преговори”, заяви Мишел Барние след гласуването на мандата, което отне по-малко от 10 минути и беше приет единодушно.

Той посочи, че през втората фаза ЕС ще иска ангажиментите, поети от Лондон през първата - за правата на гражданите, за границата на остров Ирландия, за финансовите ангажименти, да бъдат “облечени в законова форма”.

Барние съобщи, че мандатът не му дава право да преговаря за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след раздялата. Това ще стане най-рано в края на март, когато европейските лидери ще се съберат, за да обсъдят как ще изглеждат те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мене 24Дали англичаните са по-отвратителни от нас българите?! Виж ни държавата скапана и после гледай у тенджерата на Англия!
25
6
 
5
 
! Отговори
buc преди 6 години
До Менемного си зле-по-добре не си отваряй устата, че мирише кофти- прочети малко история, научи какво е дала тази нация на света..... нямам думи--такава смайваща п;ростотия и невежество. или си просто руски ***
24
7
 
20
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Англичаните са най-отвратителния народ в целия ЕС. Живеят на стари лаври и се мислят за най-велики в Европа. Истината е, че няма по-големи лицемери от тях. Налага ми се да работим заедно, понякога ме е гнус от тях. Да си заминават, на никой няма да му е тъжно. Включително и за държавата им, която е пълна клоака.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая цялата работа освен проблеми,не може да няма намесени интереси и пари,няма начин!Просто няма начинИмайте в предвид,че ресурсите са на Изток,а щом са открили огромни залежи на петрол и на юг района,в Средиземно море,а Европа няма ресурси и трябва да купува отнякъде и ако отрежат Русия от останалата част на Европа,след време откъде ще вземат или купуват ресурси?Тези санкции удрят по Европа,не по Русия.Но не знам защо европейците правят неща,които не са в интерес на ЕС и се самоубиват
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС трябва да се обедини и работи за собствените си интереси,а не да подгъзува някому,който и да е той,трябва им силна армия,охраняеми граници,търговия и развитие на всички европейски държави,а не само на 3-4 държави.
21
10
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Макрон крещял на меркелка германците да си вдигнат потреблението Меланшон директно каза че немците са виновни за всичко а Льо Пен каза ое Франция излиза от съюзченценцето само да дойде на власт а за капак меркел не мое сформира правителство а дори и да го направи шушци е аут а ако алтернатива за германия дойдат ще стане гражданска война я германия между араби турци и нацисти
20
10
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Кято се има предвид факта че ЕС ще е част от историята преди 2020 а след това Англия оста в съюз с Австралия Нова Зеландия и Канада а германиика ще си остане с арабските мигранти не ги мислете англетата.Сащ със северен паток 2 подписаха смъртната присъда на германииката!
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да преценя кой крив,кой прав,нито можем знаем какво става в задкулисието,за да преценим правилно,но факта,че англичаните втори път потвърдиха,че не искат да остават в ЕС тревожи някак си.ЕС постъпва много твърдо с англичаните,което пък означава,че имат някакъв сериозен проблем помежду си.Дано само конфликти да няма в Европа!Всичко останало не е толкова страшно и може да се договори.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оакаха ли се англичаните - хем навън, хем ще платят солено едни 40-60 милиарда паунда, хем няма да имат преференции. напълно се оакаха... такъв голям пазар да изгубят, ще се чудят от къде им е дошло. Вова доволно потрива ръце
17
8
 
5
 
! Отговори
до факт преди 6 години
Много си прав.Десет малки еврейчета контролират Англия скрити под полата на Кралицата.Заедно с десет малки марсианчета замислят нещо много лошо на ЕС.Страх ме е като си помисля какав коварен могат да замислят тези бандити.Само Путин може да ни спаси,той едва ли ще се остави да бъде заобграден от марсианци и евреи.Тогава ще се намеси и Тръмп,все пак марсианците и евреите не може да са на първо място,Америка е на първо място.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува това нас, нормалните хора?
15
15
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Брекзита не е моментна приумица на изкукали британски пенсионери,а дело на евреите които държат властта на Острова!Първо,те няма как да се съгласят да бъдат командорени от Брюксел и второ(по-важно),на ЕС предстои да му се случат едни много лоши неща планирани от същите тея евреи.UK просто се изтегля навреме,а може би малко избързва и затова са тия циг*ании с развода.
14
13
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
На Макрон са му набрали а след него иде или Льо Пен или Меланшон и двамата са против ЕС а и Макрон недокюбва много меркелицата!ЕС е пътник а след него България просто няма да съществува!
13
10
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
EC е сам си подписва смъртната присъда чрез неадекватна политика. Това с пълчищата бежанци беше върха. Сега лека полека тези, които имат силата да се противопоставят ще го направят. А, ние както винаги ще кибичим до края, а след това ще оберем негативите...
12
5
 
13
 
! Отговори
бон джови преди 6 години
ЕС е настояща разрастваща се империя,Англия е бивша империя.Това е положението.След този развод Англия ще има за съсед ЕС и Русия.Неизбежно след време отношенията между ЕС и Русия ще се оправят и Англия ще бъде съсипана.
11
15
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Е че то ЕС е пътник.Франция също се цепи и от там нататък всичко свършва!А това ке стане скоро!
10
4
 
1
 
! Отговори
лондинум преди 6 години
на си ти куклите дай си ми парцалите накратко
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английските старчета, изманипулирани, решиха вота за Брекзитбез да им пука за внуците.Фрийдом, фрийдом.
8
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** "български" се напъват ама само газове отровни дишат! А Англия си знае интереса и диша 100 пъти по-чист въздух от българите! И нека българчетата не си мислят че са чиста раса като на лице си имат повечко махмуди като процент-брой население! Ако не сте си купили 'дипломата' сядайте да смятате!
7
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания е империя,не ги мислете тях. Справка: България- 93 коли ферари регистрирани общо/ Обединеното кралство 677 внесени за 1 година (Не общо) Айде лека