Брюксел призова правителствата да изчистят въздуха

9 страни с последно предупреждение, България е осъдена
30 яну 2018 18:21, Екип на Dnes.bg
24
Брюксел призова правителствата да изчистят въздуха
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова правителствата на страните членки да вземат спешни мерки за подобряване чистотата на въздуха, за да не застрашават живота на гражданите.

По данни на Комисията всяка година 400 000 европейски граждани умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Смята се, че редица респираторни и сърдечни заболявания се предизвикват и усложняват от праховото замърсяване.

Комисарят за околната среда Кармену Вела свика в Брюксел днес екологичните министри на Германия, Франция, Испания, Италия, Великобритания, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария, за да им даде последно предупреждение за намаляване на праховите частици, преди да ги изправи пред Европейския съд.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че България и Полша, които също не изпълняват нормите, не са били поканени на събирането, тъй като вече са в съдебни процедури. София дори беше призната за виновна миналия април в системно неспазване на европейските стандарти за чистота на въздуха и очаква от Европейската комисия да й определи размер на глобата.

Още по темата

Деветте държави, сред които петте най-големи, имат срок до края на идната седмица да предложат нови мерки, за да избегнат съдебни искове. Миналият февруари Европейската комисия им отправи „последно предупреждение“, но не предприе действия срещу тях.

Сега комисарят Вела зяви, че повече отлагане няма да има и „няма да се отклоним от правния процес“. Той припомни, че някои от нормите за въздуха е трябвало да бъдат постигнати до 2005 или 2010 г. Вела призна, че „в някои случаи  Европейската комисия е чакала прекалено дълго“, но е решена да не го прави повече.

Вела заяви, че проблемът с качеството на въздуха е повсеместен и че въпреки „някои позитивни предложения те не са достатъчни да променят общата картина“. Според него правителствата „не винаги възприемали въпроса като спешен“. Комисарят заяви, че проблемът с качеството на въздуха се дължи на „масовия и широко разпространен провал за справяне“ с него.

Европейският съд в Люксембург се произнесе през април 2017 г. по делото на Европейската комисия срещу България, като обяви, че страната системно е нарушавала европейските норми между 2007 и 2014 г. В решението на съда се казва, че превишения са установени както на годишните, така и на дневните пределни норми за концентрации на прахови частици в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България.

Тогава българското екоминистерство каза, че използването на дърва и въглища за отопление, както и големият брой стари автомобили,са основен замърсител на въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ludmil преди 6 години
Като канадски гражданин ще ви кажа защо в Канада въздухът е чист - ами там сградите нямат дори комини. Всичко се топли на ток и на газ. Електрическата компания има план - плащаш $300 на месец и харчиш без лимит - ако щеш 10 духалки пусни да работят денонощно, както беше парното по в София по Татово време - плащаш 12 лв/месец и парното бичи до дупка, няма топломери. Спеше се на отворен прозорец през зимата. Да, ама $300 за средния канадец са работа за 3 дена.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На големите страни им дават по едно последно предупреждение всяка година, а нас направо в съда. Ето това е истинска равнопоставеност между страните членки
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем ясно е, че замърсяването идва от горенето на гуми, въглища, дърва и какво ли не още. Също така е ясно, че лъжите, че колите били голям замърсител са за да се имитира, че нещо се прави - колите може да се ограничат, но не може да се ограничат в махалите да горят гуми. Интересното е, че в Западна Европа много лесно се връзват на тази лъжа, защото там нямат този огромен замърсител - горенето на гуми и т.н., и там наистина колите са значим замърсител, макар че и там горят въглища и дърва.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До време бешеКАКВОТО ПРОИЗВЕДАТ - ТОВА ЩЕ ЯДАТ!Ай стига бе, нали политиците ще останат на голи изрезки от безмислени закони!
15
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Надин чака вашите "коли".
14
3
 
1
 
! Отговори
къде сте протестиращ преди 6 години
Защо няма една майка на протест срещу направо отровния въздух? Ама в мола е пълно, да не споменаваме "кърмещите" в МОЛА ,"загрижени" за здравето на децата си! Къде сте като децата ви се тровят всеки ден, защо не съдите тая държава, щом и ЕС я е осъдил?
13
3
 
3
 
! Отговори
време беше преди 6 години
ВСИЧКИ ТРОШКИ НАД 8 ГОДИНИ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ, ТЕЦ-овете НА КОВАЧКИ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ И ГЕТАТА ДА СЕ ИЗНЕСАТ В РЕЗЕРВАТИ ДАЛЕЧ ОТ ГРАДОВЕТЕ - КАТО В АМЕРИКА! КАКВОТО ПРОИЗВЕДАТ - ТОВА ЩЕ ЯДАТ!
12
10
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Тук е Европеец - богат при товаТова ще се случи, когато българите си сменят кирливите стари коли. Право да кара кола трябва да има само този, който има пари. Другите - с градски транспорт, метро, колело, пеш, ролери и т.н. Така и шофирането ще е доста приятно, когато така сравнително по - умните хора (20 % от българското население) шофира. Няма да има бибиткания, селски изпреварвания, комплексарски маневри и т.н. Колко прекрасно би било :)
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Брюксел, ако осъди България все едно е осъдил българския народ, защото ние плащаме сметката не управляващите не ромите ние .
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи затова била фандъковата ПР кампания, за да замажат гербавите системното неспазване на стандартите за чистота, фактът, че Брюксел ще ни осъди.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"София дори беше призната за виновна миналия април в системно неспазване на европейските стандарти за чистота на въздуха и очаква от Европейската комисия да й определи размер на глобата."И като ни осъдят, Тиквата да плаща глобата от своя джоб.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце лови снежинките у въздухо, та едни мърсотии ли ще му се опрат.
7
1
 
5
 
! Отговори
буууууу преди 6 години
e сега пускам прахосмукачката и почвам щом леля фъндъкова неможа аз ще мога бууууууу
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел призова правителствата да изчистят въздухаТова да не е хапни боб па после пръдни. Значи хем защитавате "любимите" Ви роми хем ни натискате за чист въздух. Хем защитавате много скъпата възобновяема енергия и ни спряхте два блока от АЕЦ Козлодуй, хем да се топлим на ток не на ***,дърва и най вече различни ***( пластмаси от бутилки до дограми, автомобилни гуми и други) омръзна ми(ни?) от вашата некадърност.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наредбите от Брюксел се тиражират само, когато трябва да се прокара някакъв лобистки закон, за да се приберат едни пари от хората. Иначе за корумпираните държавни висши служители, нищо, нито дума,а за това че Румъния е вече без надзор от Европа, също.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахте ли защо картофената непрекъснато каканиже против автомобилите. Няма как да принуди избирателите си да не горят гуми и върви срещу най-удобния за глобяване тоест всички ние.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много въздух има в брюкселските кратуни, въздух, ама метан с произход от дебелото черво! Охуенные бляди! Как хубаво съм си напалил камината, и ми е "транс пенем" за вашите глупости!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се спре мръсният въздух трябва да се върнеме в 19 век! Даже и тогава въздуха е бил замърсен от ползваното твърдо гориво за огрев. Така че мръсният въздух винаги си е съществувал но никой не е ревал! А докато работеше Кремиковци който денонощно бълваше сажди да не би въздуха да беше по чист? 4-то поколение живея в София и помня саждите от Кремиковци защо ли тогава народа не ревеше? Защото никой в София не гореше дърва и въглища а се отоплявахме с ел. печки. Тока беше 1.5 ст. А сега?
1
3
 
9
 
! Отговори
.. преди 6 години
Ще плащаме не, а ми отатъка. И в същото време ще живеем като прасенца, и един глиган отпред :)