Сценариите за новия етап от Каталунската криза

Каталунските депутати ще трябва да изберат лидер, но кой?
30 яну 2018 09:40, Бойчо Попов
7
Сценариите за новия етап от Каталунската криза
снимка: Ройтерс

Каталунските депутати ще изберат по-късно днес лидер на най-богатия регион в Испания при невероятни условия. Официалният кандидат – Карлес Пучдемон, избяга извън страната, а централното правителство в Мадрид се опитва да блокира избирането му.

Каталуния се управлява от Мадрид през последните три месеца, след като министър-председателят Мариано Рахой освободи Пучдемон след едностранното обявяване на независимост от регионалния парламент през октомври, припомня Ройтерс.

Хиляди компании преместиха юридическите си централи на други места в Испания заради несигурността в Каталуния, където сепаратистите спечелиха повечето места на изборите през декември, но не и мажоритарен вот, което показва колко разделен е регионът.

Какви обаче се възможните сценарии оттук нататък?

Пучдемон бива избран и управлява Каталуния: малко вероятно

На теория това би трябвало да се случи лесно. Изборите от 21 декември, свикани от Рахой, за да отслаби стремежа към независимост, се оказаха с обратен ефект и дадоха на националистите абсолютно мнозинство.

Срещу Пучдемон обаче има заповед за арест заради това, че той поведе опита за отцепване. Сега той е в Брюксел и го грози арест в момента, в който стъпи в Испания.

Пучдемон и съюзниците му предложиха той да бъде избран и да управлява чрез свой представител или видеовръзка от Белгия.

Конституционният съд обаче отхвърли това като възможност и заяви, че Пучдемон трябва да присъства лично на клетвата, за да стане регионален лидер. Самите юридически съветници на Каталунския парламент заявиха, че одобрението му, без да присъства, ще наруши закона.

Парламентът избира Пучдемон, но той не може да управлява: възможно

Този вариант зависи от това дали сепаратистите ще се противопоставят на решението на конституционния съд и ще изберат Пучдемон, без той да присъства.

Предвид факта, че трима сепаратисти са в затвора, други бяха освободени под гаранция, а петима са в самоналожено изгнание, за да избегнат арест, контекстът е различен от този, когато Каталуния едностранно обяви независимост през октомври.

Републиканската левица на Каталуния допусна, че може да потърси алтернативен кандидат, за да избегне правна битка с правителството. Мадрид вече заяви, че ще запази прякото си управление, ако пронезависимите партии се опитат да позволят клетва на Пучдемон от Брюксел.

Останалите варианти четете в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 6 години
ЕГАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА,КЪДЕ СЕ НАТРЕСОХМЕ,ЛЯТО ЗИМЕ,ПРОЛЕТ,ЕСЕН ПОД ЕДНА ШАПКА,НЕ ТИ ДАВАТ ДА Я СВАЛИШ.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Не че има значение ,но все пак да отговоря.По провинций.1.Комунидад де Мадрид2.Паис Баско3.Навара4.Каталуния5.Арагон6.Ла РиохаКато разликата между тях е много минимална.Не отговаря на истината,че са най- силни,богати и т.н.
5
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
Пучдемон, демона на испанския монархофашизьм.
4
0
 
4
 
! Отговори
Мечтател преди 6 години
Де такъв късмет и за нас - управляващите да стоят в чужбина и да не ни управляват :)
3
0
 
4
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 6 години
До До 1Баския!
2
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До АнонименА кой е?
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния не е най-богатия регион!