Юнкер към Румъния: Оставате с наблюдение и без Шенген

Букурещ трябва да се откаже от поправките в законите за съдебната власт
31 яну 2018 18:57, Екип на Dnes.bg
47
Юнкер към Румъния: Оставате с наблюдение и без Шенген
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Румъния няма да излезе от механизма за наблюдение и няма да получи членство в Шенген, ако промените в устройството на съдебната власт, влязат в сила.

Още по темата
Юнкер, който заяви в началото на мандата си, че ще прекрати до края на 2019 г. наблюдението върху правосъдието и борбата с корупцията, което ЕС води над България и Румъния, за първи път не потвърди думите си.
 
"Ако румънските закони останат, както са замислени от парламента, излизането от механизма за наблюдение и от Шенген, ще бъде разглеждани по различен начин", заяви Юнкер след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Брюксел.
 
Юнкер изрази загриженост от законодателните промени и заяви, че "не е допустимо огромният напредък, постигнат от Румъния, да се обръща назад" и че "процесът на реформи в правосъдната система трябва да е необратим".
 
Той изключи вероятността процедурата за върховенството на закона, която ЕС води срещу Полша, да бъде започната и срещу Румъния и изрази надежда въпросът да бъде разрешен "в разумен диалог с румънското правителство".
 
Президентът Йоханис декларира, че Букурещ ще се справи с проблема, без външна намеса и добави, че е готов "да се боря" за независимостта на румънското правосъдие.
 
Държавният глава, който още не е подписал законите, за да влязат в сила, посочи, че двете опции – да ги върне на парламента за преработване или да сезира Конституционния съд, са отворени пред него.
 
Румънският парламент прие през декември серия поправки, за които има опасения, че ще ограничат независимостта на магистратите, правата на президента да връща правителствени назначения, както и правомощията на специализираната агенция за борба с корупцията.  Предвижда се още магистрати да бъдат преследвани от закона за съдебни грешки и небрежност.

Реформите предизвикаха масови протести в страната, които продължават над два месеца. Конституционният съд оспори част от промените и ще се произнесе по други от тях в средата на февруари.
 
Миналата седмица Европейската комисия предупреди Румъния да не дава заден в борбата с корупцията и я заплаши, че ще я държи под лупа за приеманите от социалистическото мнозинство законодателни промени.
 
Следващите доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния се очакват в края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е тази анти-ЕС пропаганда тука. Пълно е с *** и про-руска пропаганда.
32
1
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Вързани сме с румънците и те с нас. Има да се влачим в ариегарда дълго време
31
2
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Тиквта ги...стопира.Нали Юнкер му е приятял,за да не бие на очи,че само ние сме на...опашката.
30
3
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
РУМЪНЦИТЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖАТ НАД ПОЛИТИЦИТЕ СИ Е ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, НО ЗА НАС НЯМА НИКАКЪВ ШАНС С ДИКТАТА НА ГЕРБ !!!
29
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янукович отказва да подпише указ за асоцииране към ЕС следва преврат организиран от САЩ. Днес Холандия каза НЕ на асоциирането на Украйна. Дори обещания режим на свободно придвижване не им дадоха, а днес са по зле и от мизерстващата евроатлантическа България, докато в Крим хората живеят нормално и никой не смее да ги пипне.
27
8
 
6
 
! Отговори
До Начинъ преди 6 години
1 Гаранция за нац. сигурност - Русия може да гарантира, видяхме в СирияДа, видяхме в Украйна! Русия е гарант за целостта и в официален договор!------------------------------------------------2 Евтина газ и нефтДа, помним цените над 400 за газта от преди няколко години. И по 10-те милиарда, които плащахме годишно за горива.-------------------------------------------------3 Гаранция че от Русия ще изкупуват българска продукция.Да, ама ще изкупува с рубли, хахаха :)
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четворката никога няма да излезе от ЕС и НАТО, тях ги помпат да са витрината на ЕС. Само в Полша от ЕС наляха над 350 милиарда като влязоха в ЕС, ей така, помощ за инеграция в ЕС, без да ги връщат, за да видят другите колко е добре в ЕС. Освен това четворката нямат икономика, зависими са 100% от Брюксел, всичко което има там за западни заводи, затова са по-добре от нас, но нямат нищо тяхно, както и ние.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е този Юнкер.За какъв се има .За Зевс ли ,за Господ -Бог ли.От къде на къде ще определя съдбините на отделните нациии ще се бърка във върешните работи на държавите.От панти века има поговорка ,че общото магаре и кучетата не го ядат.ЕС.ще последва пътя на Съветския стюз.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е основана на принципа на Римската империя ! Сената както и тюфлеците от ЕС парламента са гуляйствали, тънели са в разкош и джендърски извращения. Императорите им също. Кръстосвали се с майките си, сестрите си, педофилията, еднополовите връзки, всичко извратено и болно идва от там. Както във ЕС ! ДОКАТО ! НАЧАЛОТО НА КРАЯ И ЗАПОЧВА ОТ ЕДИН ВЕЛИК ТРАКИЕЦ ! Наричайте го комунист, социалист, както си искате. Този велик човек разтърсил целия прокажен римски свят с борбата си за свобода.СПАРТАК !
23
0
 
13
 
! Отговори
българина преди 6 години
ес и нато са равносилни *** *** оти и то терористи, излизане на четворката ние румъния и мача свършва за месеци
22
4
 
17
 
! Отговори
Начинъ преди 6 години
Излизане от ЕС и НАТО и предоставяне на Русия сухопътен коридор до Сърбия и Бондстийл в Косово срещу следните условия1 Гаранция за нац. сигурност - Русия може да гарантира, видяхме в Сирия2 Евтина газ и нефт3 Гаранция че от Русия ще изкупуват българска продукция.А ние можем да наложим високи мита за вносни западни. Тогава много хора няма да могат да ходят да слугуват на запад, но ще има работа за всеки и ще живеем достойно без да ни размахват пръст.
21
2
 
16
 
! Отговори
б.б преди 6 години
майаната на Юнкер . Не си фактор
20
0
 
9
 
! Отговори
Юнкер преди 6 години
До АнонименЕй момче ти наистина ме развесели. По шеговито мнение от твойто не бях чел. Голям шегаджия си явно с добро чувство за хумор.
19
5
 
12
 
! Отговори
Юнкер преди 6 години
Кой ви би по главата да влизате в ЕС? Шенгена също не е задължителен, но вие се натискате. Ако не ви харесва, прав ви път! Не ми дреме какво мислите. Правете си други съюзии, автономии, неутралитет или каквото ви харесва. Имайте само едно предвид - не сте обединеното кралство, а соца умре.
18
28
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на премиера Бойко Борисов!След като България премина през кризисния си период и отново си избра стабилно правителство, под мъдрото ръководство на Бойко Борисов, ние отново изпреварихме Румъния!Браво!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС НЕ ОЗНАЧАВА ЕВРОПА. ЕС Е ПРОСТО ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО РАЗГРАБИ, УНИЩОЖИ, ИЗТРОВИ И ИЗБИ ЦЕЛИ НАЦИИ. ЕС Е СЪЩАТА КАТО SS
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък България като е супер-послушна и все едно е влязла в Шенген. Пълна гавра и с нас и с Румъния е тоя Шенген. Нищо не пречи поне по въздух да го приемат. Да, ама не.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбират ли лапнишараните от двете страни на долното течение на Дунав,как брюкселските мошеници ги бъзикат и се гаврят с тях??!!Май,не!Ту хвалят едните,ту подават сламка на другите и в последния момент...един голям среден пръст на хвалените и всичко се завърта отново!!!Голям смях сте шарани-и-и!!!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Юнкер реве, значи не може да краде !