Внезапна финансова криза? Европа не е готова!

Икономистът Илия Лингорски пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 31 яну 2018 17:39 | 31 яну 2018 17:38, Екип на Bloomberg
6
Внезапна финансова криза? Европа не е готова!
Снимка: Reuters

Амунициите за посрещане на следваща криза в Европа са напълно изчерпани. Това коментира главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Защото данъците са на най-високите си нива, ако гледаме като цяло икономиките на Европа, с някои приятни изключения, между които е и нашата страна. Лихвената и монетарната политика на ЕЦБ са на абсолютно си дъно. Колко по-ниско могат да отидат лихвите? Двете основни трансмисии на политики и на икономически въздействия, каквито са фискалната и монетарната, са напълно изчерпани в Европа“.

По думите му няма с какво да бъде посрещната следваща криза, ако тя настъпи внезапно.

Според него трябва да бъдат възстановени амунициите за посрещането на следващата криза.

„В момента ние сме в един добър момент, може би на върха на цикъла. Перспективата за следващите години краткосрочно изглежда все още относително позитивна. Но дългосрочно съществува и този допълнителен риск за внезапна криза“.

Лингорски, посочи, че форумът в Давос е поставил тези въпроси доста по-ясно, отколкото преди.

„Проблемът е голям от монетарна гледна точка, защото ако макроикономиката на Европа изглежда добре като цяло, то някои нейни отделни региони далеч не са толкова добре“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5
В криза е единствено главата ти! Защото няма нито знания, нито желания да я подхранва да мисли и разсъждава! А това, че еуропката е пред криза......ТОВА ВЕЧЕ САМО ДЕЦАТА НЕ ГО ЗНАЯТ! Е, никой не иска да си признава и таят надежда, че може да ни се размине, но май няма надежда.....И имайте в предвид, че краварчетата отдавна са го измислили този ход! През 90-те години се спасиха чрез разграбването на бившия съветски лагер, но този път жертвата ще е самата еуропка....е...и ние де!!!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България си е в постоянна криза от 1945-та насам, това четиво не е насочено към нас.
4
0
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 9 месеца
Ми престанете да пускате всякаква паплач тука която очевадно само цица помощи!
3
9
 
22
 
! Отговори
Пръц преди 9 месеца
Ко да праиш, капитализъм. Не се говори "ако" има следваща криза, а се казва "когато" има пак криза, т.е. ще бъде със сигурност! Ми то уфцете забраиха, че при дедо Тошо немаше такиви неща, имаше работа и парите стигаха, ама на простио *** балкански си сака капитализамо и вече 30 години призрака на комунизъма му виновен! Ще си живеете Н на брой поколения у третио свет оти така са казали новите ви партнери назапад. И на още много кризи ще се "радвате" и по-жестоки съответно.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако затъне еврото затъваме и ние, но ако приемем еврото затъва мафията :)
1
16
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
КВА КРИЗА В ЕВРОПА БЕ ?! КВА КРИЗА В ЗАПАДНА ЕВРОПА КЪДЕТО СЪМ АЗ ?!
ДА МУ МИСЛЯТ РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ ПОНЕЖЕ ВСЕКИ ДЕН СА В КРИЗА !