Внезапна финансова криза? Европа не е готова!

Икономистът Илия Лингорски пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 31 яну 2018 17:39 | 31 яну 2018 17:38, Екип на Bloomberg
6
Внезапна финансова криза? Европа не е готова!
Снимка: Reuters

Амунициите за посрещане на следваща криза в Европа са напълно изчерпани. Това коментира главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Защото данъците са на най-високите си нива, ако гледаме като цяло икономиките на Европа, с някои приятни изключения, между които е и нашата страна. Лихвената и монетарната политика на ЕЦБ са на абсолютно си дъно. Колко по-ниско могат да отидат лихвите? Двете основни трансмисии на политики и на икономически въздействия, каквито са фискалната и монетарната, са напълно изчерпани в Европа“.

По думите му няма с какво да бъде посрещната следваща криза, ако тя настъпи внезапно.

Според него трябва да бъдат възстановени амунициите за посрещането на следващата криза.

„В момента ние сме в един добър момент, може би на върха на цикъла. Перспективата за следващите години краткосрочно изглежда все още относително позитивна. Но дългосрочно съществува и този допълнителен риск за внезапна криза“.

Лингорски, посочи, че форумът в Давос е поставил тези въпроси доста по-ясно, отколкото преди.

„Проблемът е голям от монетарна гледна точка, защото ако макроикономиката на Европа изглежда добре като цяло, то някои нейни отделни региони далеч не са толкова добре“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5В криза е единствено главата ти! Защото няма нито знания, нито желания да я подхранва да мисли и разсъждава! А това, че еуропката е пред криза......ТОВА ВЕЧЕ САМО ДЕЦАТА НЕ ГО ЗНАЯТ! Е, никой не иска да си признава и таят надежда, че може да ни се размине, но май няма надежда.....И имайте в предвид, че краварчетата отдавна са го измислили този ход! През 90-те години се спасиха чрез разграбването на бившия съветски лагер, но този път жертвата ще е самата еуропка....е...и ние де!!!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България си е в постоянна криза от 1945-та насам, това четиво не е насочено към нас.
4
0
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Ми престанете да пускате всякаква *** тука която очевадно само цица помощи!
3
9
 
22
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
Ко да праиш, капитализъм. Не се говори "ако" има следваща криза, а се казва "когато" има пак криза, т.е. ще бъде със сигурност! Ми то уфцете забраиха, че при дедо Тошо немаше такиви неща, имаше работа и парите стигаха, ама на простио *** балкански си сака капитализамо и вече 30 години призрака на комунизъма му виновен! Ще си живеете Н на брой поколения у третио свет оти така са казали новите ви партнери назапад. И на още много кризи ще се "радвате" и по-жестоки съответно.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако затъне еврото затъваме и ние, но ако приемем еврото затъва мафията :)
1
16
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КВА КРИЗА В ЕВРОПА БЕ ?! КВА КРИЗА В ЗАПАДНА ЕВРОПА КЪДЕТО СЪМ АЗ ?!ДА МУ МИСЛЯТ РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ ПОНЕЖЕ ВСЕКИ ДЕН СА В КРИЗА !