Брюксел препоръчва чешмяната вода

Баровете да я предлагат, министерствата – да строят чешми
1 фев 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел препоръчва чешмяната вода
Снимка: Pixabay

Европейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вместо бутилирана вода, за да намалят разходите си и замърсяването на природата.

Брюксел предлага поправки в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество.

Комисарят за екологията Кармену Вела съобщи, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея. Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно.

Освен това рязко ще намалее цапането на природата и на световния океан с пластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

Еврокомисията препоръчва ресторантите и обществените заведения за хранене да сервират чешмяна вода на клиентите си вместо минерална и бутилирана. Освен това всички обществени сгради трябва да разполагат с чешми, където посетителите да могат да утолят жаждата си.

Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.

Предлагането на вода в ресторантите обаче няма да е задължително, тъй като Еврокомисията смята, че не трябва да се меси навсякъде, обаясни първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс. Гражданите сами ще решават къде да си пият бирата и водата, добави той.

Еврокомисията смята, че водата за пиене в заведенията трябва да безплатна, но не изключи тя да включва и цена за сервирането, която да формира част от възнаграждението на сервитьора.

Според Вела, ако клиентите на ресторантите имат избор между течаща и бутилирана вода, те постепенно ще се обърнат към първата, като по-евтина и също толкова добра като качество.

Едновременно с това Брюксел предлага да се затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

Качеството на водата трябва да се изравни с препоръките на Световната здравна организация за наличие на патогенни бактерии и вируси, уран, микроцианиди, които естествено се съдържат във водата, както и за остатъците от дизефенктантите от пречистването й, смята Брюксел.

Националните власти ще трябва да докладват по повече показатели и по-често на Еврокомисията за водата, която предлагат на гражданите, ако поправките в законодателството бъдат приети от Европарламента и от страните членки.

Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС “Право на вода”, която събра над 1,6 млн подписа, включително в България.

Инициативата настояваше достъпа до питейна вода да се запише като основно човешко право, но Еврокомисията не прави това, тъй като според Тимерманс такова право не съществува в европейските договори. В момента около 23 млн европейци нямат постоянен и сигурен достъп до питейна вода - основно роми и други маргинализирани групи, съобщи Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да очакваме ли скоро препоръка всички граждани на съюза да дишат само през едната ноздра, за да намалят нивата въглероден диоксид при издишване?
31
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Eвропейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вместо бутилирана вода, за да намалят разходите си и замърсяването на природата."А аз препоръчвам в Брюксел да пият вода от тоалетната, за да намалят служебните разходи.
30
0
 
15
 
! Отговори
Бар Ман преди 6 години
Е ние отдавна спазваме тази препоръка. Редовно си продаваме чешмянка когато ни поръчат мин. вода.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Брюксел казаха да пием по една чешмянка.
28
0
 
4
 
! Отговори
Ееропеецъ преди 6 години
Я си лочим от оранжевата и нищо ми нема.Само малко киселини ,ама се свиква.
27
1
 
16
 
! Отговори
Уранжажда преди 6 години
А тия от Брюксел защо не дадат личен пример и да спрат да си купуват с парите от данъците на хората бутилирана вода и да пият от чешмата. Тука в Хасково мога да им пълня водоноски ако искат.
26
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Израснах в малък планински град, в който имаше около дузина чешми, от които си течеше напълно безплатна и напълно чиста изворна вода, директно от недрата на земята.Като дойде демокрацията изведнъж решиха, че чешмите били негодни за пиене, че и даже опасни, и за да предпазят обичаните си граждани, решиха да ги разрушат и бетонират отгоре за по сигурно. Питах да ми покажат резултатите от изследванията - нямало такива.Сега хората или купуват бутилирана, или плащат за чешмяната ТИНЯ и БЪЛВОЧ.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имахме много чешми и чешмички,това е традиция още от Възраждането,че и от по-рано,но масово се запечатаха от притежателите на заведения,за да си купуват от тях безалкохолно,дори децата няма откъде на пият вода.Похвална е тази инициатива срещу пластмасата.
24
4
 
23
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Западно европейците си пият чешмяна вода.И тук бяхме така преди бутилиращите компании да купят шефовете на ВИК тата....Едно време само болните пиеха минерална вода и то за крадко.Минералната вода съдържа радон-радиоактивна е....
23
0
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Вече може ли да ручаме криви краставици,или те не са европейски?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В "Откровение" не пишеше ли, че ще натровят водите ?Точно сега бих пил чешмянка.Да не стане, някой "случаен терорист" ще излее един варел с радиоактивни отпадъци ...
21
1
 
24
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 години
Аз друга вода в дома си освен чешмяна не пия. Ако има и по града повече чешми, няма и навън да купувам бутилурсна. В ресторантите пия алкохолни напитки. Значи топ европеец.
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Вавилон я перпоръчва, значи да не пием
19
9
 
20
 
! Отговори
А преди 6 години
Да се жабуркаме с урина препоръчително ли е според Брюксел
18
6
 
24
 
! Отговори
San4o преди 6 години
Ееее скъпа е нашта чешмяна вода...с толкова уран в нея...
17
8
 
27
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Брюксел Ви съветва да ядете л****** - да не хабите барем храната!
16
2
 
29
 
! Отговори
Сашко преди 6 години
Кратко и ясно: тези, които предлагат чешмяна вода каква вода пият???
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как да не ни хване носталгия по миналото? С всеки следващ "спасител" нещата все по на зле отиват!
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешмяната вода струвала 39 стотинки кубика? А в България колко е? Защо ли ми се струва, че отдавна плащаме левчета, а сега от нова година цената се вдига с 70%. Да не би в България чешмяната вода да струва 20 пъти по-скъпо, отколкото в останалата част на ЕС?
13
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Юнкер не знам,но Бойко скоро ще пие една студена вода,поднесена му от "благодарния" български народ.