Брюксел препоръчва чешмяната вода

Баровете да я предлагат, министерствата – да строят чешми
1 фев 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
65
Брюксел препоръчва чешмяната вода
Снимка: Pixabay

Европейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вместо бутилирана вода, за да намалят разходите си и замърсяването на природата.

Брюксел предлага поправки в Директивата за питейната вода, които да насърчат властите да препоръчват на гражданите да преминат към чешмяна вода, като същевременно работят за подобряването на нейното качество.

Комисарят за екологията Кармену Вела съобщи, че чешмяната вода е поне 1000 пъти по-евтина от бутилираната, а качеството й в повечето части на Европа не е по-лошо от нея. Той предостави данни, според които литър чешмяна вода струва 0,0002 евро и че преминаването към нея ще намали разходите на домакинствата в Европа с 600 милиона евро годишно.

Освен това рязко ще намалее цапането на природата и на световния океан с пластмасови бутилки, които сега са един от най-големите източници на замърсяване - със 17 на сто.

Еврокомисията препоръчва ресторантите и обществените заведения за хранене да сервират чешмяна вода на клиентите си вместо минерална и бутилирана. Освен това всички обществени сгради трябва да разполагат с чешми, където посетителите да могат да утолят жаждата си.

Общинските и градските власти ще бъдат задължени да публикуват в интернет данни за качеството на питейната вода, така че населението постепенно да се убеди, че тя е безвредна и да премине на консумация от чешмата.

Предлагането на вода в ресторантите обаче няма да е задължително, тъй като Еврокомисията смята, че не трябва да се меси навсякъде, обаясни първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс. Гражданите сами ще решават къде да си пият бирата и водата, добави той.

Еврокомисията смята, че водата за пиене в заведенията трябва да безплатна, но не изключи тя да включва и цена за сервирането, която да формира част от възнаграждението на сервитьора.

Според Вела, ако клиентите на ресторантите имат избор между течаща и бутилирана вода, те постепенно ще се обърнат към първата, като по-евтина и също толкова добра като качество.

Едновременно с това Брюксел предлага да се затегнат нормите за съдържание на олово и хром във водата, като се задължат производителите и доставчиците да контролират тяхното съдържание.

Качеството на водата трябва да се изравни с препоръките на Световната здравна организация за наличие на патогенни бактерии и вируси, уран, микроцианиди, които естествено се съдържат във водата, както и за остатъците от дизефенктантите от пречистването й, смята Брюксел.

Националните власти ще трябва да докладват по повече показатели и по-често на Еврокомисията за водата, която предлагат на гражданите, ако поправките в законодателството бъдат приети от Европарламента и от страните членки.

Предложението на Комисията е в отговор на нейно задължение да предложи ново законодателство по първата гражданска инициатива в ЕС “Право на вода”, която събра над 1,6 млн подписа, включително в България.

Инициативата настояваше достъпа до питейна вода да се запише като основно човешко право, но Еврокомисията не прави това, тъй като според Тимерманс такова право не съществува в европейските договори. В момента около 23 млн европейци нямат постоянен и сигурен достъп до питейна вода - основно роми и други маргинализирани групи, съобщи Комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашата чешмяна вода не само че е хлорирана, но е и с добавка на уран.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ ТРЕТОПОЛОВИ БОК`ЛУЦИ НЕ СПРЯХА ДА СЕ ПРАВЯУТ НА ГОСПОДАРИ И ДА КОМЕНДВАТ ЗА ВСИЧКО.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме богата страна, къпем се с питейна вода. Софийската вода е добра, лекарите я препоръчват! Е, ако е Боянска е по-добре!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел да препоръча по чешмите да тече бира.
48
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Правилно казват от Брюксел и най добрата чешмяна вода ще бъде в Добружа ако там започнат да вадят шистов газ за това доброжанци да искат шистов газ.
47
1
 
3
 
! Отговори
пловдивчанин преди 6 години
До софиянецМерси!По-бързо се подмивайте,че идваме!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzДа защото е по-евтино.
45
0
 
5
 
! Отговори
мозък е нужен преди 6 години
Флуорът е по-опасен от хлора и се ползва за потискане на естествените мисловни функции на индивида с цел подчиняване, с това са наясно психиатрите и военните стратези-водата за безопасност трябва да се третира срещу патогени само посредством йонизация и ултравиолетови лъчи.
44
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
В цивилизованите държави "чешмяната" вода от години се флуорира, а нашата се дезинфекцира с хлор - на пръв поглед дребна , но съществена разлика.
43
0
 
5
 
! Отговори
Най доброто преди 6 години
Инсталирайте си 6 степенна филтрираща система за обратна осмоза. Цената излиза около 350-400 лева със монтажа. Разходите на месец за поддръжка са около 4-5 лева. Един литър пречистена вода излиза 5 стотинки. Тези системи се изпозват във фармацефтиката и други индустрии защото отстраняват над 99% от замърсителите. Включително хрор, бактерии, вируси. всичко.
42
2
 
15
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Ако някой си мисли, че бутилираната се пълни от чисти планински извори при прекрасни хигиенни условия, бих му препоръчал да не бъде толкова доверчив. Освен това, при нагряване в пластмасова бутилка (например оставена в автомобил на слънце) се отделят вредни вещества. Когато си купите бутилка, имате ли информация колко дълого и при каква температура е престояла в тира при транспорта, в склада или пред него, на витрината на магазинчето и т.н? Лично аз пия чешмяна, в София наистина е много хубава.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз от години пия само бутилирана вода. Защо да не се пие всеки ден ,пък и аз ги сменям да речем девин ,горна баня и банкя .Чешмяна пия рядко вече ако забравя да си купя минерална.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ БРЮКСЕЛ много добре знаят, че колкото повече пенсионера излъжат да пият непреварения буламач от чешмата толкова по-малко пенсии ще трябва да плащат :Dосвен това си намаляват *** и разходите за ***!! щото пластмасовите бутилки заемат доста място като *** !Това е политика която облагодетелства тях не нас :DИЗВОДИТЕ СА: ХЛОРИРАНА ВОДА САМО ЗА ГОТВЕНЕ!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешмяната е вредна. Има хлор, ръжда и разни други мръсотии които се натруват във тръбите. И мирише много гадно.Виж изворната вода от някоя планинска чешма си е друга работа. Но да не е минерална. Минералната не трябва да се пие всеки ден.Иначе сега има хубави електрически филтриращи системи които всеки може да си инсталира вкъщи и да си пие от чешмата.
38
2
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Честит празник 2 февруари на всички пловдивчани!!!
37
0
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Пия чешмяна вода от край време. От една чешма в Балкана понякога пълня 40-50 литра и имам за доста време. Пълнил съм вода от една чешма край Панагюрище, която е доста известна. Направих експеримент. След 1 година вода в пластмасова бутилка не си промени вкуса и цвета. Нямах търпение за по дълъг експеримент. В Италия съм виждал опашки пред извори, за да си напълнят бутилките с изворна вода. Кана с филтър също решава проблема. Всеки да решава за себе си.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европийската комисия все нещо ни препоръчва - сега пийте чешмяна вода. Смешни неща с друго нема ли с какво да се занимават .Ими ний това си и правим пием чешмяна или кладенчова - минералната си е скъпа освен това ставаме и спонсори на ....
35
5
 
5
 
! Отговори
изпитано преди 6 години
пийте одеколон да ви е весело на душата
34
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Преди не слушах какво казват от Москва, а сега на слушам какво казват от Брюксел.Защо ли? - Защото българското племе го има много преди Москва и преди Брюксел.Те са временно явление. България ще я има и след разпадането на руската и Брюкселската империя!
33
4
 
18
 
! Отговори
коцето преди 6 години
Щели да забраняват и боб чорбата, че след консумация се увеличавал размера на озоновата дупка.