Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете

Подготвят промени в Директивата за питейна вода
3 фев 2018 08:00, Петя Славова
51
Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете
Снимка: pexels.com

Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене, съобщава "Сега".

Зам.-председателят на ЕК Франц Тимерманс заяви пред БНТ, че 23 милиона от 500-те милиона европейци все още нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи.

На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат в питейната вода. Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор, като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата. "Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и на техните портфейли", допълва Тимерманс.

Според него така домакинствата в Европа могат да спестяват общо 600 милиона евро годишно. А също и да намалят пластмасовите отпадъци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в следващите месеци държавите-членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е следващата стъпка- глоби? Съдене в Страсбург ако не изпълняваш директивата? От брюкселската диктатура може да се очаква подобно нещо.
20
7
 
61
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Тия нещо взеха да ни казват и какво да пием...Едно време се носеха легенди, че в казармите слагали бром в чая на войниците, за са по-кротки и сговорчиви, като им се потисне сексуалната функция. Сега да не са решили да хвърлят бром в язовирите ни, че да си прокарват по-лесно решенията си, свързани с конвенции, бежанци...
19
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано да им хареса ДА ОСТАНАТ. Руснаците като дойдеха да ни "освобождават" на три пъти пият вода и тука остават. Забравят да се върнат.
18
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези в Брюксел вече толкова са се самозабравили, че започнаха да заповядват и каква вода да пием.
17
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Брюксел да заповядат вкъщи, да си налеят хлорна вода или пък да си наточат малко кална водица след поредната ВиК авария.
16
4
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ама бутилираната не е ли чешмяна вода
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крайами и видеото отначало като са го пуснали не се е продавало. Представяли са го като машина с която може да запишеш нещо което гледаш по телевизията и да го гледаш после пак. Чак когато се сетили че можат да отдават филми под наем, тогава настъпил истинския му бум. Така че няма значение толко е добра идеата/продукта ти. Ако не го предтавиш привлекателно, няма да се продава
14
0
 
38
 
! Отговори
Край преди 6 години
Рекламата научи хората да пият минерални води от пек бутилки. Когато купувате вода за 50 ст. имайте предвид че вие всъщност си купувате най-малко вода - стойността на 0.5л. вода е под 0.0001 лв. Доста порочен бизнес. 90 те години опитах да вкарам в големите супермаркети големи съдове /4 хил. литра/ с минерална вода за НАЛИВНА продажба с монети. Познайте какво стана.
13
1
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
В Сърбия това е масова практика
12
7
 
37
 
! Отговори
ами преди 6 години
Прави краставици,щастливи кокошки...сега да пием от чешмата...работят хората за благото ни...брюкселските зелки изобщо не са в час!!!
11
0
 
36
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Оня ден гледам едно от тези предавания за ремонти на къщи из щатите и като разбутаха, видяха че тръбите са от тези "българските" и се започна едно вайкане , "чупене на китки" , "стойки и чалъми", въй - "Колко трябва да мразиш семейството си , че да ги караш да пият от тези тръби" .
10
3
 
32
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НАЛИВАЙТЕ си вода за пиене след като продължително време е източвана тръбата за студена вода- например след къпане или след няколко пускания на казанчето.Така ще получите вода директно от уличния водопровод и няма да пиете ръждата и другите нечистотии от вътрешносградната инсталация. Например, в квартала имаше една улична чешма, която течеше денонощно. Хората си наливаха вода и казваха че тя е Витошка. Всъщност тя беше от уличния водопровод, но течеше непрекъснато и затова беше чиста и студена.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вудътъ има вкус на тръбъ
8
1
 
32
 
! Отговори
man преди 6 години
Чешмяна вода от етернитови тръби е много полезна
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пак изостанали. При нас и тока е безплатен за определени глупи. Соц. ни система е ном.1
6
3
 
41
 
! Отговори
Жо преди 6 години
КАЧЕСТВАТА на питейната вода зависят от много компоненти.От най-важните са нейната чистота и примесите. Най-приятната за пиене е вода с ниско съдържание на варовик.Такава вода е,например,софийската.Тя идва от гранитните планини Витоша и Рила.Тръбопроводите,по които се доставя водата,променят нейните първоначални качества.Когато те са ръждясали и най-добрата вода става негодна за пиене.За разлика от уличните водопроводи,по тръбите в сградите водата не се движи непрекъснато и те често са ръждясали
5
2
 
23
 
! Отговори
до моряк преди 6 години
Много ясно е написано - нарицателно,което идва от "групата на Маргините", това са хора които са над закона или върху които е не възможно да приложиш закона.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате в Гасково да опитате чешмяната. Всеки бюрократ най-мрази да плаща от джоба си, така че ще бъде безплатно!
3
4
 
12
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Маргинализирана група какво означава?
2
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бруксел да дойде да пие от българската чешмяна вода и да се усерът.