Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете

Подготвят промени в Директивата за питейна вода
3 фев 2018 08:00, Петя Славова
51
Брюксел иска: Чешмяна вода, а не бутилирана в баровете
Снимка: pexels.com

Собствениците на заведения да предлагат на клиентите си повече безплатна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене, съобщава "Сега".

Зам.-председателят на ЕК Франц Тимерманс заяви пред БНТ, че 23 милиона от 500-те милиона европейци все още нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от държавите членки да подобрят достъпа до вода за пиене, особено за уязвими и маргинализирани групи.

На практика това означава повече обществени чешми и водоснабдителни съоръжения в гета и махали. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат в питейната вода. Ще се въведат и по-високи стандарти за строителните материали във водния сектор, като резервоари и тръби, които често са източник на замърсяване.

С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата. "Бихме искали да насърчим и собствениците на ресторанти и заведения да предлагат безплатна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе положително на околната среща, на здравето на гражданите и на техните портфейли", допълва Тимерманс.

Според него така домакинствата в Европа могат да спестяват общо 600 милиона евро годишно. А също и да намалят пластмасовите отпадъци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в следващите месеци държавите-членки и евродепутатите да решат дали ще приемат предложенията на Комисията за насърчаване на консумацията на чешмяна вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
49
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Не пробиват с Истанбулската конвенция ...дали не са решили да слагат нещо в язовирите откъдете пием вода ?